Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
Uporabnik | |
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 13.12.2006 11:21:46
|
|
|
|
tanikaa
|
IZVIRNO SPOROČILO: Tjazy metulj cekin... Gre za otrosko narecje.. in ce ste proti temu narecju, pol najprej vi nehite govorit narecje.. Sem slusal zadnic.. ko je ena mamica rekla otroku.. dol zapri.. al doj zapri.. meni se sploh sanjalo ni kaj naj bi zdaj otrok naredu.. on pa je dejansko zaprl hladilnik... No, po dolgem času zopet post od Tjaži, s katerim se moram strinjat. Ampak dovolim si en mali popravek glede narečja....doj zapre...in ne zapri
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 13.12.2006 11:47:38
|
|
|
|
Sita
|
Ja, jaz sem brala eno knjigo o vzgoji otrok, da je treba z otroci čim bolj govoriti normalno - tako kot se odrasli pogovarjamo med sabo. Samo, po drugi strani pa razmišljam, da to ni tako bistveno, ker se otroci hitro učijo. V svojih najnežnejših letih se lahkovsega naučijo. Torej lahko z njimi govorimo v tujem jeziku - in bodo odlični rezultati. Jaz sem zmeraj po eno uro na dan govorila z njimi angleško in ne vem , ali zaradi tega danes sploh nimajo težav z angleščino niti z nemščino ki se je tudi učijo. Enako znajo dva narečja (no, jaz govorim skoraj pravilno slovensko), znajo pa tudi narečje, kjer živimo. Vendar ga ne uporabljajo - nekako govorijo mešanico mojega in moževega - in zato so imele včasih v šoli celo težave in jih imajo občasno še - ker ne govorijo toliko v narečju kraja, kjer smo doma. Nimajo pa težav s pisanjem, ker kar obvladajo pravilno slovenščino. Samo to bi rada povedala - ni tako hudo, če se otrok nauči takšnih besed. Huje je, če se nauči tako imenovanih grdih besed, kletvic, če jih starši oziroma kakšna druga avtoriteta uporablja. Te namreč pridejo otroku pod kožo in se kasneje, če se hoče, težje odvadi. Kletvice meni predstavljajo nespoštovanje, tako do jezika samega kot do ljudi, s katerimi govorimo, zlasti če jih nekam pošljemo.
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 13.12.2006 12:07:11
|
|
|
|
tanikaa
|
IZVIRNO SPOROČILO: Sita Samo to bi rada povedala - ni tako hudo, če se otrok nauči takšnih besed. Huje je, če se nauči tako imenovanih grdih besed, kletvic, če jih starši oziroma kakšna druga avtoriteta uporablja. Se strinjam.
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 13.12.2006 12:50:08
|
|
|
|
srki
|
Ja, take so meni bolj butaste, npr. daj luč dol (ugasni luč). Kar nekaj.
|
|
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 13.12.2006 13:49:01
|
|
|
|
kalbo
|
To so pol že tiste Slovenski...Nekdo je polil Union po preprogi....Štajerski....En se je te vscal na tepih čuj.
|
|
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 13.12.2006 13:53:37
|
|
|
|
tanikaa
|
IZVIRNO SPOROČILO: srki Ja, take so meni bolj butaste, npr. daj luč dol (ugasni luč). Kar nekaj. Samo Srki, to je pač dejansko narečje. Mi bi pa rekli: Vgasni luč. Pa tudi pravimo: Doj vgasni luč. Se mi zdi, da lahko napredamo do vekomaj.
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 13.12.2006 15:52:38
|
|
|
|
ronja
|
IZVIRNO SPOROČILO: Splišni Meni se pa to zdijo tako postranske stvari, da se mi sploh ne bi dalo s tem ukvarjat. Je pa ja veliko pomembnejše, da je gospa v redu, da se razumete in da se imata z vnukom rada. Se podpišem! Če je sicer zlata ženska, potem te besede ne morejo naredit prav nič hudega! Glavno, da ima svoje vnuke rada, to je največ, kar jim lahko da in če se ne vmešava v vajino vzgojo, je to že super in po moje kaj več niti ne moreta pričakovat. Ona bo govorila po svoje, vidva pa po svoje. Otrok ne bo zato nič bolj neumen.
|
|
|
|
[Brisano sporočilo] 13.12.2006 15:53:01
|
|
|
|
Brisani uporabnik
|
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]
|
|
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 13.12.2006 17:59:33
|
|
|
|
tadruga
|
uau, pojma nisem imela, da se besede mami, ati, dedi, babi toliko uporabljajo. sem pač s primorske - vipavska dolina- in tam smo vsi rekli mama, tata, nono, nona, pa otroškega "narečja"tudi noben ni uporabljal, pa ne samo v družini, temveč vsi vsenaokol. zgleda, da je to ravno toliko stvar narečja kot kateri drugi izrazi. potem pa pridem v ljubljano in tu je glede tega čisto drugače. ampak resno, ste me pomirili, ker zdaj vsaj razumem, da tako govorijo skoraj vsi, da ni to neko čudo . kako bi rekla, da ni to zdej nekaj ekstra finega v slabem smislu, ampak čisto normalnega. tako da če je tako, bom pač mami, a ne. ampak to me še zanima...kaj pa vi, kako ste klicali svoje starše, so bili to mami in ati ali je do širše uporabe teh besed prišlo šele v zadnjem času?
|
|
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 13.12.2006 19:16:22
|
|
|
|
Magi*
|
jaz sem klicala mamo "mami", očeta "oči" ali pa "ati" (kadar sem od njega kaj hotla ), babico "babi" in dedija "dedi". na celini je tako že od nekdaj
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 13.12.2006 20:01:43
|
|
|
|
Anonimen
|
Ja, jaz sem brala eno knjigo o vzgoji otrok, da je treba z otroci čim bolj govoriti normalno - tako kot se odrasli pogovarjamo med sabo. Vejš kuga, jst sm se z mujo staro mamo takule vse pu dumače zmejnila. Taku nazarensku lejpu smo se mejl ku sm bla mejčkena. Ja, lejpi cajti, pa nubedn mi nej po glau skakou, zakaj taku pa dalejnsku gavarim. Rejs so bli nazarensku lejpi cajti. Jst in muja stara mama, u svojem svejti in svoji šprahi. Nč mi ni škodlu, vm garantiram . Prek koristlu. Ku je kakš fini Lublančan začel težit, sm malu po dalejsnku zašprehala, pa sm mela takuj mir.
|
|
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 13.12.2006 21:12:28
|
|
|
|
viv_
|
Aja, s primorskga konca si pol pojasni stvari... No, mamo kličem mami, očeta oči, baici sta pa babi in nona (ker je primorka). Pa ko smo pri narečjih - zadnjič je v Novi Gorici ena moji Mirni rekla:"Kako se kličeš?" pa ni imela pojma, kaj jo sprašuje Kar se tiče pa pomanjševalnic in otroških besed - meni se zdi, da ne naredijo nobene škode. Jaz sem jih tudi pri Mirni občasno uporabljala, pa tamala zelo lepo govori. Celo dvojino uporablja, ki je moja klena gorenjščina ne premore
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 13.12.2006 21:43:51
|
|
|
|
ronja
|
Mami je še zdaj mami, oče pa oče, ker si je želel bit oče, ne pa oči (zato, ker je imel zelo strogega očeta, ki je hotel, da ga kličejo atek, pa ni hotel bit tak kot on, hehe ). Mami bi bila po moje kar malo užaljena, če bi ji rekla mama. Ko se pogovarjamo z bratom in sestro ali očetom, pa rečemo, vprašaj mamo, kaj je mama rekla... Ampak, ko jo pokličemo, je mami. Fant kliče mamo mami, očeta pa fotr, ko je bil manjši pa ati. Ja, tu bolj ali manj vsi tako govorimo, na splošno to ne bo škodilo otročku Z mano so tako govorili, bila sem 1 mesec prezgodaj rojena, prelahka, sestra me je kot dojenčico po nesreči vrgla iz 2 metra visoke škarpe na beton, pa sem mela vseeno vedno precej nadpovprečne rezultate v šoli - če te to kaj pomiri - nauk: otroci so trdoživa bitja, hehe. Seveda bi mogoče brez vsega tega bila genij, hehe, ampak ni za računat
|
|
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 13.12.2006 21:49:17
|
|
|
|
Marogica
|
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo En se je te vscal na tepih čuj. Točno tako...
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 13.12.2006 22:04:44
|
|
|
|
Anonimen
|
Otrok bo lazje rekel mami papat, kot pa: mami jesti? Moj je rekel: Eva est? (greva jest?) Mi smo doma več ali manj govorili "normalno", v pomanjševalnicah ja, popačenk pa ne. Ampak je vedno razumel oboje, ne vem od kje.
|
|
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 14.12.2006 7:10:15
|
|
|
|
srki
|
IZVIRNO SPOROČILO: Mič Vejš kuga, jst sm se z mujo staro mamo takule vse pu dumače zmejnila. Taku nazarensku lejpu smo se mejl ku sm bla mejčkena. Ja, lejpi cajti, pa nubedn mi nej po glau skakou, zakaj taku pa dalejnsku gavarim. Rejs so bli nazarensku lejpi cajti. Jst in muja stara mama, u svojem svejti in svoji šprahi. Nč mi ni škodlu, vm garantiram . Prek koristlu. Ku je kakš fini Lublančan začel težit, sm malu po dalejsnku zašprehala, pa sm mela takuj mir. Oh, kako mi je tale govorica znana. Če bi začela v šihtu takole govorit, bi me ženske samo debelo gledale. Ko me včasih pokliče kakšna kolegica, govorim pač v narečju, ženske se mi smejijo, pa rečejo, da naj tako govorim. Pa ne morem, ker bi me, če ne sodelavke, pa stranke začudeno gledale, pa se moram pa "knjižno" pogovarjat. So se pa v srednji šoli Ljubljanske srajce iz našega narečja delali norca, pa v internatu tudi. Sem bila jezna, da bi jih kar.....
|
|
|
ime za fantka3Sonček3ne po filmih ali kar koli takšnega :)
pa po pravici seveda :DLiam (
35%)
Bruno (
6%)
Nobeno (
58%)
Število vseh glasov: 269Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš
svojo anketo!