Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
Uporabnik | |
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 12.12.2006 10:39:33
|
|
|
|
iva01
|
Bodi srečna da tašča sploh obrajta tvojga sina, moja glih tak kot da sploh nebi obstajal, še za rojstni dan ko mu pripravim fešto ne pride,nevem če ga je že kdaj pobožala po laskih al prijela za rokico,pa gremo velikokrat k njim na obisk ker drugač bi je Nik do zdaj v dveh letih 2x videl.
|
|
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 12.12.2006 11:45:04
|
|
|
|
lenika
|
Ja, meni osebno je veliko lepše mami ali mamica kot pa mama. Kar se tiče pogovora z otrokom mislim, da šteje tisti, ki se z otrokom največ ukvarja, to pa upam, da si ti. Drugače pa babi, babica, nona, stara mama..., zakaj si ne bi tašča ali tvoja mama sama izbrala, kako želi, da jo vnuk kliče? Mi smo obema dali to možnost.
|
|
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 12.12.2006 12:16:53
|
|
|
|
Kuba
|
Otroku je pomembno kako starša govorita z njim, sej ne boš mogla kontrolirati vsakega ki bo govoril z otrokom, ljudje pač radi tako govorijo z otroci, ker mislijo, da delujejo tako bolj simpatični otroku, otrok pa spet ni tolko neumen, da ne opazi razliko med 'pačenjem' in pravilnim govorom. Če te pri tašči moti samo to pol pa res iščeš dlako v jajcu.
|
|
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 12.12.2006 12:18:09
|
|
|
|
Minka Pobalinka
|
Ma kaj kompliciraš.. vesela bodi, da ima tvoj otrok babico, ki mu da za papat, pri kateri lahko aja in ga potolaži, ko se "buma". Jaz bi dala desno roko za kaj takega.. Mi imamo dve babici.. ena živi 700 km stran in ga vidi vsake toliko.. saj rada ga ima, ampak razdalja dela svoje. Druga živi 200 km stran, otroka je videla le enkrat, ko je bil star 2 meseca. Drugače pa niti ne pokliče in vpraša kako je.. kot da ga ni. Jaz sem z malim sama , trenutno sva oba precej bolna, mož je po cele dneve v službi. Ma da mi je imet eno tako babi,ki bi včasih priskočila na pomoč, pa čeprav bi včasih naredila kaj, kar meni kot mami ne bi bilo 100 % všeč..
|
|
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 12.12.2006 12:44:29
|
|
|
|
srki
|
Kalbo, spet ti moram .
|
|
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 12.12.2006 12:47:13
|
|
|
|
Anonimen
|
Uf, jaz pa tudi pike dobim ob papat, ajat, čičat...naš tamau teh besed sploh poznal ni, tako da če mu je kdo rekel, naj se kar tam učiča, sploh ni vedel, kaj bi rad od njega. Meni je totalno brezveze, da se otrok tako uči "dveh" jezikov, eden od teh je precej bebast. Pa: greva jest, pokakana sva, stara sva pet mesecev, smo zdravi, itd....neumno, ampak o tem smo že. Mama je pa itak milijonkrat lepše kot mamiiiiiii ali bog ne daj mamica...spet dobim pike. Čeprav se je temu pa res malo težje izogniti, ker je tistih, ki mami-ajo in mamica-jo veliko več kot tistih, ki mama-jo. Požrem in prebavim, ni panike. Zadnji hit pri nas doma pa je: mamičika oz. očika...simpatično.
|
|
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 12.12.2006 14:32:21
|
|
|
|
kalbo
|
Ti pa večkrat dobiš pike. A pol zginejo, al ostanejo , ker na avartarju ni videt, da bi bla kej pikasta
|
|
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 12.12.2006 14:40:47
|
|
|
|
SISI25
|
Jaz mislim, da je čisto vseeno kako mu govorijo, če niso večino časa z njim. Pomembno je kako ti govoriš in tisto bo vsaj po moje otrok upošteval. Te pa razumem, da si jezna, če si jih prosila in se tega ne držijo. Imaš samo dve možnosti, da jih vedno znova prosiš naj ne govorijo tako ali pa enostavno preslišiš. Drugače pa jaz še danes kličem mojo mami mami ali pa mamica. Moja otroka jo pa mama.
|
|
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 12.12.2006 14:44:36
|
|
|
|
srki
|
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo Ti pa večkrat dobiš pike. A pol zginejo, al ostanejo , ker na avartarju ni videt, da bi bla kej pikasta Kako da ne, Kalbo, tam okrog popka se nekaj vidi . Al bina, saj se ne uči dva jezika, to je pač "otroški" jezik, no, tako jaz razmišljam, saj pol, ko sam res ornk govori oz. ko odrašča, če ne prej, ko gre v šolo, po mojem pozabijo na čičanje in papanje in ajanje. Mene Aljaž kliče mamika. Se mi zdi cortkano. Pa saj itak vemo, vsak ima svoje mnenje. Ampak sem pa vedela, da se boš strinjala z tadrugo, pa ne vem zakaj .
|
|
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 12.12.2006 14:50:06
|
|
|
|
Anonimen
|
Ampak sem pa vedela, da se boš strinjala z tadrugo, pa ne vem zakaj Zato, ker sem pač Pika Nogavička
|
|
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 12.12.2006 17:20:51
|
|
|
|
smrka
|
Men se pa zdi da malo pretiravas, vsak otrok bo prej rekel mami, papat ali pa kakat ali bilo kaj druzga kot pa... npr. jesti, mami grem srat ( oz. kako bi rekla bolj kulturno pa da ni kakat ) Ko se nauci teh besed se mu zacne pocasi govoriti pravilno... tako delamo tudi mi, in tamala res hitro napreduje.
|
|
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 12.12.2006 22:00:24
|
|
|
|
eya
|
Meni se zdi, da je treba ubrat nek kompromis. Jaz sem tudi svojo taščo opomnila, da naj uporablja šumnike, ker jih sploh ni, ko je govorila z malim (Ja, ziiivjo Ziiiiga). Pa saj me ni toliko motilo v drugih besedah, ampak ko mu je rekla Ziga namesto Žiga-no, to me pa je motilo. Sem zbirala pogum skoraj pol leta, da sem ji to rekla, pa mi je potem malo zamerila... Če pač hoče govorit ajat ipd, naj pač tako govori, saj ne bo nobene škode s tem naredila. Če si ji že parkrat rekla, se očitno ne pusti prepričat. Aja, pa še to: jaz sem sicer mami za Žiga, ampak mi je mama tudi zelo lepa beseda, ne razumem, kako je lahko nekaterim grda
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 12.12.2006 22:16:34
|
|
|
|
Anonimen
|
Men se pa zdi da malo pretiravas, vsak otrok bo prej rekel mami, papat ali pa kakat ali bilo kaj druzga kot pa... npr. jesti, mami grem srat ( oz. kako bi rekla bolj kulturno pa da ni kakat ) Ko se nauci teh besed se mu zacne pocasi govoriti pravilno... tako delamo tudi mi, in tamala res hitro napreduje. Ne, Smrka, če ne bo slišal besede "papat", je tudi uporabil ne bo. Če pa bo šestkrat na dan slišal "gremo jest", bo pa dobro vedel, za kaj gre. Glede kakanja in sranja pa se mi zdi, da noben od staršev pred otroci ne uporablja slednjega. Ali pač?
|
|
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 12.12.2006 22:29:52
|
|
|
|
Katarina-5
|
tudi pri nas je podobno...mali je star 3.5 let pa se z nji še vedno pogovarjata (dei, babica) kot da je star 6m. za znoret, pa bolj ko jih opozarjaš, slabše je pol sta pa užaljena in ne vem kaj. kriza!
|
|
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 13.12.2006 7:54:24
|
|
|
|
smrka
|
Otrok bo lazje rekel mami papat, kot pa: mami jesti? Ali se motim? To so vse fraze, ki smo jih vsi dali cez, in kljub temu vsi govorimo lepo. Tudi men se zdijo zdaj ene risanke ali pa kaki programi za otroke totalno mim, ampak otroc uzivajo ko to gledajo... Tko da mislim da to ni nic narobe. Otrok bo prej povedal kaj bi rad, ce mu povemo "papat" naprimer, ker je lazje za izgovorjavo.
|
|
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 13.12.2006 7:55:42
|
|
|
|
Mina1
|
Ma dajte no nehajte: naš prvi pobalinček je tudi govoril ajat in papat, zdaj bo februarja star 5 let pa govori in uporablja druge izraze, kot so jesti, lačen, spat, zmatran in tako. Ne komplicirajte si življenja tam, kjer ni potrebno, delate iz muhe slona. Za posrat.
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 13.12.2006 8:38:55
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: tadruga , bumal, Kaj pa pomeni "bumal"?
|
|
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 13.12.2006 8:45:34
|
|
|
|
Mina1
|
Kaj pa pomeni "bumal"? Verjetno, da je mali padel. Pa rešeš recimo: "A je bil bum?"
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 13.12.2006 8:53:31
|
|
|
|
kalbo
|
kakanja in sranja Ja no, nekateri komplicirajo, pa morajo otroci reči pravilno knjižno, da gredo "na blato"...groza, dejansko poznam 3 letnico, ki tako govori. Če reče tamali pri 18 mesecih, da gre ajat, pa papat, ne bom zdej hodil s slovarjem slovenskega knjižnega jezika okoli njega. Al bi moral, mogoče pa obstaja SSKJ za malčke
|
|
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 13.12.2006 9:00:08
|
|
|
|
Mina1
|
Al bi moral, mogoče pa obstaja SSKJ za malčke Ja pa sej veš, da obstajajo čudežni otroci in tako, da zanjo šteti do 100 pri svojih 15-tih mesecih, pa da pravilno knjižno govorijo že v jaslih.
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 13.12.2006 9:07:30
|
|
|
|
tanikaa
|
IZVIRNO SPOROČILO: Mina1 Ja pa sej veš, da obstajajo čudežni otroci in tako, da zanjo šteti do 100 pri svojih 15-tih mesecih, pa da pravilno knjižno govorijo že v jaslih. In moj je eden izmed teh Samo nam ni bilo potrebno čakati na jasli in na 15 mesecev. Moj je vse to obvladal že takoj po rojstvu
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 13.12.2006 9:11:52
|
|
|
|
Mina1
|
Blagor tebi...
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 13.12.2006 9:30:36
|
|
|
|
tanikaa
|
IZVIRNO SPOROČILO: Mina1 Blagor tebi... Hja, enim pač uspe. Ne, zdaj pa res. Jaz sem mojemu detecu tudi govorila ajat, papat...bla, bla, bla. Pa zdaj že leta več ne uporablja teh izrazov. Torej je vsaj glede tega "normalen". In nimam občutka, da so ga ti izrazi poneumili. No, tak kak pravi. JAZ vsaj nimam tega občutka. Bodo pa drugi, ki ga poznajo lahko potrdili ali pa tudi ne.
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 13.12.2006 10:52:37
|
|
|
|
Anonimen
|
hmmm...samo nekaj me zanima...ali tisti, ki ste tako alergicni na pomanjsevalnice, priredite besedila otroskih pesmic... sori otroskih pesmi npr.metuljcka cekincka v metulja cekina ok, mal heca
|
|
|
|
RE: papal, bumal, ajal,.. 13.12.2006 11:07:29
|
|
|
|
Anonimen
|
metulj cekin... Gre za otrosko narecje.. in ce ste proti temu narecju, pol najprej vi nehite govorit narecje.. Sem slusal zadnic.. ko je ena mamica rekla otroku.. dol zapri.. al doj zapri.. meni se sploh sanjalo ni kaj naj bi zdaj otrok naredu.. on pa je dejansko zaprl hladilnik...
|
|
|
imeErinIme LUIS za fantka, vam je všeč?ja (
20%)
ne (
80%)
Število vseh glasov: 328Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš
svojo anketo!