kako veš v katerem tednu nosečnosti si? (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

Anonimen -> kako veš v katerem tednu nosečnosti si? (11.12.2006 16:45:40)

Kako računate teden nosečnosti?
Ali je to od dneva zadnje menstruacije ali od dneva ovulacije?

jaz sem imela zdanjo menstruacijo 23.10.. Predvidevam pa da sem imela ovulacijo okoli 18.11...

V katerem tednu naj bi potem sedaj bila?

Ful hvala

lunca2 -> RE: kako veš v katerem tednu nosečnosti si? (11.12.2006 16:49:48)

Vzameš prvi dan zadnje [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] in od takrat do danes si izračunaš v katerem tednu si.[sm=smiley20.gif]

eya -> RE: kako veš v katerem tednu nosečnosti si? (11.12.2006 17:38:13)

Danes si noseča točno 7 tednov, torej si v 8. tednu.

tadruga -> RE: kako veš v katerem tednu nosečnosti si? (11.12.2006 20:59:29)

odvisno je od dolžine ciklusa, ne le od prvega dne zadnje zadnje menstruacije. na primer moji ciklusi so dolgi 45 dni (8-9 dni menstruacije). v prvi nosečnosti je moja ginekoliginja izračunala pdp glede na zadnji dan prve menstruacije, otrok se ji je pa vedno zdel nekam majhen. rodila sem dva dni po roku in pediatri so se strinjali, da se je fantek rodil  ob koncu 39. in ne v začetku 41. tedna. torej kakšnih 10 dni razlike med izračunano in dejansko starostjo otroka.

če imaš ovulacijo bolj zgodaj ali pozneje, kot je to običajno, se bo tvoja nosečnost za toliko dni tudi "premaknila" naprej ali nazaj. en pdp ti ginekolig izračune glede na datum, upošteva pa tudi, kar pove ultrazvočni pregled, torej kako velik in razvit je že plod. pri meni smo zdaj v drugi nosečnosti dnevom od prvega dne zadnje menstruacije odšteli deset dni na podlagi izkušenj iz prve nosečnosti in ultrazvočne slike ploda.

tadruga -> RE: kako veš v katerem tednu nosečnosti si? (11.12.2006 21:06:00)

aja...meni se zdi, da se dan ovulacije lahko natančno izračuna samo glede na dan naslednje ovulacije. tako se tudi šteje, da nosečnost traja od prvega dne zadnje menstruacjie, čeprav ženska seveda zanosi kasneje. verjetno zato, ker so izračuni pdp potem lažji, ker potemtakem ne moremo izračunati dneva ovulacije, ker naslednje menstruacije ni bilo.

če pogledaš v materinsko knjižico v tabelo o ultraznočnih pregledih, boš videla eno vrstico, v kateri piše "tedni amenoreje" - to je tedno od prvega dne zadnje menstruacije - in "določena gestacijska starost" - to je, koliko časa že otroček raste v tebi.

vsaj zdi se mi, naj me kdo popravi.

Stran: [1]