Leone -> RE: pomoč vročina (9.12.2006 23:23:28)
|
Našemu sem vedno pustila, da mu je vročina zrasla nekje do približno 39°C in sem šele potem zbijala s svečko ali pa z mokro brisačo. Po navadi se je ne zbija pod 38,5°C. Pri bakterijskih vnetjih je vročina običajno dolgotrajnejša in bolj izčrpljujoča kot pri virusnih. Hladna koža, predvsem pa hladna stopala so znak, da temperatura še hitro narašča. Naš je imel 1. leto, ko je šel v vrtec kar naprej vneta ušesa in zvečer mu je tudi vročina začela naraščati. Tako, da je bilo treba zbijati predvsem ponoči, ko se je zbudil precej vroč (39,6°C in več). Ni pa kazal nobenih očitnih znakov vnetja ušes. Bil je prehlajen, to je pa tudi razlog, da se prehlad hitro lahko prenese na ušesa. Pomembno je, da se otroci, ki so nagnjeni k vnetju ušes čimprej naučijo pihati skozi nos. Seveda je to pri 9 m še težko, je pa fino čimveč čistit nos s fiziološko raztopino (jaz sem uporabljala Sterimar). Pri virusnih okužbah pa vročina ni tako visoka, čeprav pri tako majhnem otroku lahko naraste prek 38,5°C. Prihodnji večer temperatura ne sme bit več višja od 38,5 , tretji dan pa ne prek 38°C. Zelo pomembno je, da spije veliko tekočine. Svetujem ti, da če jutri ne bo boljše (kar pri vnetju ušes ponavadi ni), pojdita v ponedeljek k zdravniku.
|
|
|
|