Kolki - ni jedra (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


maja1488 -> Kolki - ni jedra (6.12.2006 23:35:00)

Na kontroli kolkov v Postonjski porodnišnici pri 2,5 mesecih je izvid pokazal oba kolka IA, s tem da pri enem še ni jedra. Od začetka sem tamalo strogo široko povijala (se pravi z dvema tetra plenicama in povijalno).
Mogoče katera ve kaj pomeni to, da jedra še ni. Pediatrinja mi je rekla, naj jo povijam široko samo ponoči. Ima katera podobno izkušnjo?

LP Maja




asso -> RE: Kolki - ni jedra (7.12.2006 10:00:57)

Ojla,

jaz imam podobno, sicer ne vem, če tudi pri meni ni jedra, vem pa da ni še prav "razvit".
Ob odpustu po rojstvu sta bila oba kolka 1A, po 2,5 mesecev pa kljub preventivnem povijanju nista bila več 100% ok tako, da imamo sedaj še 1 mesec širokega povijanja in ponovno kontrolo po enem mesecu.

Kaj veliko ti nisem povedala...




beti 1 -> RE: Kolki - ni jedra (7.12.2006 11:28:00)

Pozdravljena.
Midva sva imela kontrolni uz pri 1.5, 3 in nato še enkrat pri 6 mesecih, ker se mu pri treh mesecih še nista videli jedri.
Otroci lahko rastejo, ker imajo v vsaki kosti vsaj eno osifikacijsko jedro. Ob rojstvu so njihove kosti pretežno iz hrustanca, ki se na RTG in UZ slabše vidi, kot kostnina. Postopoma se v vseh kosteh pojavijo dovolj velika jedra, da so vidna na UZ. Pri vama je na eni strani v glavi stegnenice jedro že vidno, na drugi pa še ne. Za to starost je to čisto normalno. Upoštevaj navodila zdravnice in vse bo v redu, na naslednji kontroli bosta vidni obe jedri in to bo to.

lep dan
beti 1




Stran: [1]