Šumniki in sičniki (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci

Sporočilo

Leone -> Šumniki in sičniki (4.12.2006 22:33:19)

Naš 3,5 letnik še vedno pri izgovorjavi sičnikov in šumnikov potiska jezik ven, tako da to šešlanje postaja že rahlo moteče. Čeprav zna pravilno izgovorit vsaj s, š, c, z in ž, tega v pogovoru ne uporablja. Zdaj še kadar ga spomnim, kako se kaj reče, noče izgovorit. Nevem ali se to kasneje samo poštima ali bi bilo dobro obiskat kakšnega logopeda?  Zdi se mi, da se je na takšno izgovorjavo že navadil in ga ne moti.

Anonimen -> RE: Šumniki in sičniki (4.12.2006 22:45:09)

Jaz jih tudi nisem lepo izgovarjala vse do male šole. Potem je pa enkrat prišel logoped in se je bilo treba skoncentrirat in lepo povedat. In sem tisto pesmico pravilno povedala od začetka do konca;znam jo pa še danes.

Najbrž sem res hudo vadila [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Če poskusim analizirat za nazaj-po moje se mi ni dalo lepo izgovarjat, ker je bilo na svetu mnogo zanimivejšega od pravilne izgovorjave šumnikov. Pa verjetno sem s tem vzbujala pozornost in bila vsa važna.

No, ko je pa enkrat lepo šlo, pa nisem imela več izgovora [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

srki -> RE: Šumniki in sičniki (5.12.2006 7:01:46)

Pri nas je zaenkrat podobna situacija, star je 2 leti in pol. Ampak po mojem jih bo to minilo, če ne prej, pri logopedu.

Jaz imam na sumu dudo, ker včasih si dudo v usta pobaše in z njo govori, poseldično mogoče zaradi tega jezik potiska navzven.

Mene zaenkrat še ne moti, bomo videli, kaj bo čas prinesel.

Anonimen -> RE: Šumniki in sičniki (5.12.2006 7:11:06)

Nevem ali se to kasneje samo poštima ali bi bilo dobro obiskat kakšnega logopeda? Zdi se mi, da se je na takšno izgovorjavo že navadil in ga ne moti.

Po moje je dobro čim prej do logopeda, da zadeve postavi na pravi tir. Sicer ti pokaže vaje, potem pa vadita sama doma. Za S in Z je vaja, da ima zobke skupaj, pa da se z jezikom požgečka po spodnjih zobeh na notranji strani seveda. torej z zobmi naredi "ograjico", d ane gre jezik naprej. Od začetka mu lahko pomagaš tudi s paličico, ki jo ugrizne, da mu zobje ne silijo narazen.

Martha -> RE: Šumniki in sičniki (5.12.2006 8:20:59)

Tudi mi imamo probleme z predolgim jezičkom, ki uhaja iz ust. Pediatrinja ga je vedno spremljala in je dejala, da je še čas. Na sistematskem pregledu pri 5.letih pa ga je poslala k logopedu, tako da sedaj obiskujeva logopeda, ki mu pokaže določene vaje-izgovorjeve besed in kasneje stavkov. Lahko rečem, da je tam zelo priden in vse pravilno pove, tako da je logopedinja zelo vesela, doma kjer bi morala vaditi vsak dan vsaj nekaj minut je pa polom - ker se mu ne da. Tako da mislim, da otroke pred petim letom ne dajo k logopedu, ker se težko skoncetrirajo na 45.minut vadbe. Pri vas še ni nič zamujeno - vse se da še poštimat. Opozori pa svojo pediatrinjo, tako da bosta kasneje po sistematskem pregledu pri petih letih čim prej začela obiskovati logopeda.
Toliko ti lahko povem jaz iz svojih izkušenj.
Pa lep pozdrav!

Mikica -> RE: Šumniki in sičniki (5.12.2006 8:42:15)

Naš je že zgodaj obvladal sičnike in šumnike, zelo čisto jih je izgovarjal, potem je pa kar naenkrat začel šešljati. Seveda, v vrtcu je en fantek tako govoril, našemu se je zdelo fajn, pa ga je začel posnemati.
Vsakič, ko je narobe izgovoril besedo, smo ga opozorili, da ne razumemo in če lahko še enkrat ponovi, potem se je po kakšnih dveh tednih odvadil tega.

mily -> RE: Šumniki in sičniki (5.12.2006 11:11:21)

Moja Nika hodi k Logopedinji že od tretjega leta. Na sistematskem pri treh jo je psihologinja kr poslala, ker pravijo, da je zdej, ko je šola eno leto prej, pri petih že skoraj pozna. Na začetku se je meni vse skupaj zelo upiralo, ker se mi je zdelo blazno prehitro, ampak zdaj, po enem letu, pa vidim da je zelo nucalo. Sicer ima še kar precej težav, ampak se izboljšuje.
Obiski pri logopedinji niso takšni, da se mora 45 minut ful koncetrirat, ker pri nas je tako, da jo privablja z igro in včasih smo vsi presenečeni, ko brez težav izgovori kakšno novo besedo. Uči se pesmice, ki vsebujejo težavne črke in potem te naveliko vadiva, pa počasi gre.

Leone, tudi moja Nika včasih sploh ni hotla sodelovat, to je zato, ker se zaveda da ne zna in takoj obupa. Pri logopedinji sva nazačetku imeli kar hude ure, ker je bla skos tiho in se je kr jokat in ni hotla sodelovat, pa se je s časom le unesla. Zdej gre že sama not in jo jaz počakam kr zunaj pred ambulanto. Se čisto drugače obnaša če mene ni zraven. Se veliko bolj trudi in se ne more skrivati pri meni. Če misliš da ima sinek težave ga le pelji k pediatru in mu razloži zadevo, pa naj ti da napotnico za logopeda. Potem bo tako on presodil če zares potrebuje pomoč.

Leone -> RE: Šumniki in sičniki (5.12.2006 13:18:56)

Hvala vam punce, res bom pediatra opozorila na težavo in prosila za napotnico.

Stran: [1]