Misek
|
IZVIRNO SPOROČILO: Ankica Mišek, eno vprašanje, bolj tehnične narave in izven konteksta te debate, imam zate. Fascinantno mi je, kako ti vedno in vselej uspe vse odgovore drugih uporabnikov RR-ja secirat na majhne koščke. Saj rada berem tvoje odgovore, z marsikatero tvojo poanto se strinjam (no, spet s kakšno drugo ne ), ampak tvoji odgovori so vedno taki, kot naše šolstvo: popredlačkani . Vsak odstavek citiran in obdelan posebej, kot da se ne nanaša na prejšnega in naslednjega in kot da vsi skupaj ne tvorijo celote. Vsaj meni se zdi, da ko kdo piše odgovor na tem forumu v večini z celim zapisom odgovarjajo na vprašanje. Če pa se vsak odstavek posebej citira, odgovor ni več siv, temveč postane črno-bel in izgubi kot celota na svojem pomenu. Čisto tako me zanima, no, zakaj tako razdrobljeno citiraš. Bu, zdaj si me pa nasla.... Bom probala odgovoriti. Ena stvar je navada, ki se vlece ze dve dobri desetletji, od zacetkov "interneta" in tedanjih oblik forumov. Ce si pisal celoten odgovor, so ti pogosto zamerili, da nisi odgovoril na nekaj kar se je sogovorniku zdelo pomembno. nekaj si spregledal v pisanju, nekaj si pozabil odgovoriti in vse je to peljalo v to smer, da odgovarjam dejansko na tisto kar je napisano v tistem delu, ki je citiran. Nekako v tistem casu, ko je ta navada pri meni nastajala in postajala navada, se ji je prikljucil se mocnejsi vzrok za taksen nacin pisanja. Zacela sem se ukvarjat s tem s cemer se ukvarjam in pogovorne skupine/forumi in podobne oblike so bile mesta, kjer sem lahko "naredila prakso". Namrec, vsak od nas ko pise, posebno v primerih ko pise o osebnih staliscih, stanjih itn, zapise se vrsto informacij, ki jih najpogosteje nezavedno posreduje, a ki so dalec bolj zgovorne o osebnosti pisca, kot dejansko napisano besedilo brez informacij, ki jih posreduje ozadje. Sprejemanje teh informacij poznamo vsi in ga, ko je v nekaksni povrsni formi, imenujemo branje med vrsticami. Za pridobitev teh informacij, samo besedilo moras secirati in jih izkopati ven, povezati ih medsebojno in preveriti njihovo pravilnost, pa sele pozneje ustvariti "veliko sliko" kjer bo vse pravilno zlozeno. Zato besedilo zastavis po kosckih, ker je tako najlazje. Na ta nacin ostaja besedilo bolj "odprto" za nadaljno debato, odgovore ali vprasanja na te fragmente. Podati veliko sliko pogosto pomeni, vracati se na dolocene fragmente in odgovarjati na vprasanja od kod dolocena informacija oz. od vprasanj tipa: od kod ti pa sedaj to, o cem pa ti sedaj pipses..... Ko je se razdeljeno, je bolj razvidno od kod dolocena informacija in obstoja manj moznosti za nehoteno napacno interpretacijo in komunikacijski sum. Cisto na kratko, glavni krivec je zgleda poklicne narave.
|