Sita -> RE: Naj se ponižam? (1.12.2006 16:41:45)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Sita mene pa zanima,ali je prav,da ne hodiš k ljudem,kjer se ne počutiš dobro in kjer čutiš,da nisi zaželjen? Vedno preberem vse kar napišeš,ker napišeš zelo poučno in zanimivo,zato bi rada izvedela,kaj storiti v primeru, ko do ljudi,ki so te prizadeli(ne zaradi malenkosti) čutiš odpor, in ko se v njihovi bližini ne počutiš dobro? Zakaj bi človek šel preko svojih čustev in s tem samega sebe še bolj prizadel? Kjer čutiš, da nisi zažljen in se v družbi takšnih ljudi ne počutiš dobro, je najbolj prav, da narediš tako, kot ti veleva srce. Vedno je najbolj prav, po moje, da človek naredi tako, kot čuti. Jaz osebno ne hodim tja, kjer sem nezaželjena. Vendar ne zato, da bi bila še bolj prizadeta, ker - kot sem napisala - si ne dovolim, da bi me kdo prizadel (vsak lahko misli, kar želi), pač pa zato, ker tam nimam kaj početi in se kaj pogovarjati. Sem iskrena oseba in se ne znam in nočem pretvarjati. Tudi sama ne hodim k moževi opravljivi sestri in njenemu možu, ki je nekoč odkrito rekel, da me ne prenese, ker sem baje strašno lena in mi je v življenju z rožicami postlano. Zavist, zavist .... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Vendar, ko nas je sestra povabila na svojega abrahama, smo vseeno šli in se tam pogovarjali z drugimi ljudmi, čestitat njegovi sestri pa nam tudi ni bilo težko. Zakaj? Ker ne gojim nobene zamere do njih, saj je zavist njihov problem in ne moj. Še raje sem jima pokazala, kako se z možem ljubiva in sva povezana. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Kar tako pa jih nikoli ne obiščem. Samo, če nas povabijo in do zdaj so nas le enkrat - pa še to ni bilo zastonj. Drugače pa je, če oseba, s katero je prišlo do nesoglasja, želi zgladiti spor. V tem primeru je bilo vprašanje trmastega vztrajanja pri svojem zaradi užaljenosti. Oziroma, da misli oseba, ki je to vprašanje postavila, da se bo ponižala, če gre k njim na obisk. Ne, ne bo se ponižala, tako bo kvečjemu pokazala, da je niso uspeli prizadeti, da ji v resnici nič ne morejo. Samo mora biti močna, ne sme se potem razburit, če ji bo tam kdo kaj očital. Če se človek takoj razburi ali je užaljen, s tem podpiše svojo kapitulacijo in preda tistemu, ki ga hoče žaliti oziroma vladati nad njim zmago. Enako je, če tja ne prideš zaradi užaljenosti. Če bo tašča zopet kaj kritizirala anonimno, naj se ta ne meni zanjo in ima hkrati možnost, da se brez razburjenja, mirno in prijazno postavi zase. In najbrž bo to treba stokrat, ne enkrat, ker ima tašča najbrž nerazčiščene stvari sama s seboj in se to niti najmanj ne tiče osebe, ki jo kritizira. Saj to se da hitro ugotoviti. Naj ji anonimna preprosto pove, da ji to ni všeč, da jo kritizira in da ji tega res ni treba poslušati ... niti ne vem- ker situacije ne poznam, vem pa, da se je nujno treba mirno in prijazno postaviti zase. In če bo kaj rekla proti anonimni, naj ta pove, da smo si ljudje pač različni, eni živijo tako, drugi drugače, saj drugače bi bil svet peveč dolgočasen. Ni se treba braniti z vsemi štirimi - zakaj le? Zakaj bi pa morali živeti tako kot drugi hočejo? Zakaj bi pa morali bi takšni, kot drugi želijo??? In še eno vprašanje, na katerega si lahko vsak zase odgovori: kaj te prizadane in zakaj? Če dobro premisliš, sama živiš najbolje kot veš in znaš, vsi delamo napake in napake (če jih ne ponavljamo) so samo velik napredek za nas. Če živiš tako, kot veš, da je prav, iskreno, te ne more nihče prizadeti. Ni besede, ki bi lahko prizadela. Ker sama veš, da so lažne in se te zato ne tičejo. Če pa te zadene nekaj, kar je resnica in so te drugi spegledali, pa lahko svobodno rečeš: "Ja, to je moja napaka. Se bom potrudila, da je ne bom več storila. Pa saj jih delamo vsi. A ti ne?" Ni ti pa treba polagat nobenih računov nikomur. Oh, ko bi vsak pometal samo pred svojim pragom, koliko dela bi imel že samo sam s seboj! Samo žal ni tako. Vendar nič zato, škoda živcev. Raje se naučimo samoobvladovanja in se nasmehniti takšnim otročarijam[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image], ki ne bi smele vplivati na našo duševno stabilnost.
|
|
|
|