Starša in premoženje (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

daysi -> Starša in premoženje (29.11.2006 14:49:26)

Imam še dva brata in sestro. Starša sta se odločila, da bosta razdelila premoženje. In sicer tako, da bi brat, ki je doma dobil vse, mi naj bi se odpovedali vsemu v korist bratu (tako je vsaj rekla babi, da je slišala, da sta govorila starša med sabo).
Saj se mi zdi prav, da dobi brat, vendar se mi zdi iz strani staršev zelo nesramno, saj je brat vedno vse dobil, mi trije nič. Tudi v času srednje šole in študija smo se preživljali sami, otroških dokladov nismo nikoli užili, saj sta jih starša porabila za položnice, ipd.  Brat je dobil avto, računalnik, motor,...kar si je želel, mi nič. 
Prosim, da kdo ne bo pomislil, da nakladam, ker je vse to res.  Ne vesta koliko solz je že teklo zaradi tega, ker smo vedeli, da sta starša taka, spremeniti jih ne bomo mogli.
Sedaj smo že odrasli vsi na svojem, vendar nas še vedno boli to, da sta starša taka.

Anonimen -> RE: Starša in premoženje (29.11.2006 15:06:46)

Mislim,da starša lahko naredita karkoli,vendar po zakonu vsak dobi nujni delež.Če se ostali ne strinjate s tem,da brat dobi vse,pač ne smete nič podpisati.Če podpišete,se s tem lahko odrečete vsemu.
Tako je bilo včasih in mislim,da se glede tega ni veliko spremenilo.

Naja31 -> RE: Starša in premoženje (29.11.2006 15:09:28)

Nujni delež dobijo dediči ko sta starša že pokojna.
Dokler sta živa lahko s svojim premoženjem naredita kar hočeta.

Verjetno misliš, da bosta napisala oporoko in določila, da brat dobi vse?
To ne bo šlo, ker po zakonu vsakemu dediču pirpada nujni delež.

Anonimen -> RE: Starša in premoženje (29.11.2006 15:34:40)

Naredita lahko kar hočeta, brez da drugi kaj vedo o tem. Ko pa starša umreta, ste vsi povabljeni na zapuščinsko in takrat se zglasite, ali zahtevate nujni delež ali ne. Če vzamete del hiše , si ne morete s tem nič pomagati, zato vas bo verjetno brat izplačal, drugega vam nič ne preostane. Če pa že zdaj podpišete, da se strinjate, da zapuščata vse ostalima dvema, potem ne moreta nič več. Izjave in podpisi so nepreklicni.

nuala -> RE: Starša in premoženje (29.11.2006 19:35:14)

Jaz pa zagovarjam mnenje, da naj vsak svoje premoženje zapusti ali podari komur hoče.
In podarita vsekekor lahko komur želita, pri dedovanju pa imaš vedno pravico do nujnega deleža ( po sedaj veljavnem zakonu ).

Stran: [1]