vprašanje glede NS (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

Anonimen -> vprašanje glede NS (27.11.2006 15:34:34)

No mene pa zanima nekaj glede NS.
Zasledila sem, da bi se naj opravljala nekje okoli 12 tedna,  in da jo opravljajo le ginekologi, ki imajo za to licenco.
Glede na to pa me zanima, če mene G naroči na prvi pregled, ko sem v 8t, takrat nosečnost samo potrdi. Za naslednji pregled, pa me naroči ko bom že v 12t in pravi, da bo takrat naredila komaj krvne, urinske preiskave, bris in vse drugo. Kolikor vem ona nima licence za opravljanje NS. Zanjo pa je čakalna doba okoli 1tedna naprej. Če pa bi naj presegel tiste tedne nosečnosti v kateri opravljajo NS je naj kasneje ne bi opravljali, ker je prenevarno za plod in rezultat, ki se pokaže ni pravilen!
Ne razumem razmišljanja teh G!
Kaj narediti v tem primeru?

Anonimen -> RE: vprašanje glede NS (27.11.2006 15:46:49)

dobro vpr, saj bom jaz tud že v 11tednu, ko bom komaj na 2 pregledu..upam, da mi bo takrat kr G vse razložla o NS, pa mi bo priporočala koga, ki nima take čakalne dobe...
no slišala sem, da opravljajo to NS tud 3D, a bi lahko kera povedala kje vse to?pri katerih G? a je katere tud tu na štajerskem?

Kalina -> RE: vprašanje glede NS (27.11.2006 15:48:29)

Moj G tudi ni imel licence, pa sem sla drugam na NS, in sicer v Dravlje, tam jih je kar nekaj, ki to opravljajo, seveda moras mal prej poklicat.

crci06 -> RE: vprašanje glede NS (27.11.2006 15:49:12)

Naše G ne planirajo, da bomo šle na NS.
To je izključno naša odločitev, sama se prijaviš (seznami so tukaj objavljeni) in je samoplačniški pregled.
Tvoja G lahko le na podlagi izkušenj oceni, ali "izgleda stvar" ok ali ne.
Meni je rekla, da je nosna kost vidna in da ni kakih večjih odstopanj.
Ko pa je naslednjič videla, da sem bila pri dr. Strahovi, je bila pa kar malo jezna.

Odločitev je torej tvoja, lahko že zdaj pokličeš in se prijaviš.
Predvsem pa moraš razmisliti, kaj bi storila, če bi se pojavila kakšna visoka cifra tveganja.... Večina pa nas itak gre na NS, da zopet vidimo naše pikice :)

Srečno, pa seveda - misli pozitivno!

GATA -> RE: vprašanje glede NS (27.11.2006 15:56:19)

Nuhalna svetlina se do 35 leta dela izključno na željo bodičih mamic. Po 35 letu je menda obvezen (ne me držat čist za besedo) Ginekolog-inja lahko samo predlaga obisk, odločitev pa je od vsake posebej. Je samoplačniško, zato se lahko odločiš kam želiš.

Ja je pa pomembno časovno obdobje zato se je treba kar podvizat, če se želi to narediti.
Na NS se poleg vsega najbolj gleda nosna kost - če je prisotna ter na vratu nuhalna svetlina. Ta naj bi se po določenem tednu (ne vem točno iz glave) zaprla in zato kasnejši pregledi nimajo smisla okrog tega.

Anonimen -> RE: vprašanje glede NS (27.11.2006 16:05:43)

Kje pa lahko najdem ta seznam G, ki opravljajo NS?
Vem, da se NS opravlja na lastno željo do 35leta in to samoplačniško...mislim pa, da se večina mamic odloči zanjo, če ne že zaradi rezultatov izvida pa zato da še enkrat več vidimo naše pikice in njihovo bitje srčka.

Anonimen -> RE: vprašanje glede NS (27.11.2006 16:09:35)

To pomeni da se lahko na NS prijavim sama že preden imam pregled pri G.

In še nekaj. Poznate kakšen primer, kjer so bili rezultati NS zelo negativni. Kaj so naredile mame v tem primeru? A je katera med njimi delal splav?

asso -> RE: vprašanje glede NS (27.11.2006 16:41:30)

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

NS je naj kasneje ne bi opravljali, ker je prenevarno za plod in rezultat, ki se pokaže ni pravilen!

Za plod kasnejši NS ni nevaren, ker to je samo UZ malo drugačen - "natančnejši".
Če so rezultati visoki oz. se iz NS vidi možnost downovga sindroma se dela potem naprej preiskave, lahko še THT in amnio - ta je zastonj. Če se nato še pri teh testih pokažejo visoke vrednosti se odločaš naprej.
Jaz poznam punco, ko so ji vsi testi pokazali visoke vrednosti zato se je žal v 20t tudi odločila (so jo skoraj prepričali) za splav. Pač usoda je bila taka.

Lp

GATA -> RE: vprašanje glede NS (27.11.2006 16:43:34)

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

To pomeni da se lahko na NS prijavim sama že preden imam pregled pri G.

Tako je. Kako se vrstijo pregledi pri G nimajo veze z NS.

In še nekaj. Poznate kakšen primer, kjer so bili rezultati NS zelo negativni. Kaj so naredile mame v tem primeru? A je katera med njimi delal splav?

Ko naredijo NS ti tam takoj povejo kako in kaj naprej. Če so rezultati recimo zelo slabi, greš lahko naprej na preiskave...

Glede na rezultate in nasvete se vsaka sama odloči.

GATA -> RE: vprašanje glede NS (27.11.2006 16:48:33)

IZVIRNO SPOROČILO: Teika

Kje pa lahko najdem ta seznam G, ki opravljajo NS?

Pokliči G in vprašaj kateri G so v vašem koncu, ki opravljajo NS.

Drugače zelo znana je v Domžalah Strah-ova, za Ljubljano pa jaz vem za Pušenjak-a.

smotka lonib -> RE: vprašanje glede NS (27.11.2006 18:39:59)

Meni moj G pri moji drugi in peti nosečnosti (prva, tretja in čertra nosečnsot je žal šla po zlu) ni predlagal za NS. takrat sem bila stara 22 in 27 let. Zdej, ko sem pri 33 letih spet noseča, pa mi je predlagal NS , ki pa je samoplačniška. Jaz sem imela pri NS dobre rezultate tako, da na nadaljne preiskave nisem šla. So pa v Ljubljani v  Dravljah so ful prijazni.

Lep pozdrav!

crci06 -> RE: vprašanje glede NS (27.11.2006 19:02:27)

http://www.ringaraja.net/forum/tm.asp?m=875517

nisme prepričana, če vam znam posredovati link: sicer pa je tema odprta pod NOSEČNOST/NOSEČNOST in POROD... najprej že v vrhnjih poudarjenih temah, nato pa tudi spodaj pri debatah. Mogoče tvoje vprašanje sodi bolj tja, ker pa je to "čvekanje v pričakovanju" naj vseeno dodam še to, da je od posameznika do posameznika zeloo odvisno, kako dojema verjetnost za downov sindrom. Mislim,da sem jaz imela vrednost nekje okrog 1:3000 (govorim na pamet), širino vratne svetline pa 2,1 kar je nekako na meji (še znotraj normale). Dr Strahova mi je predlagala še eno preiskavo krvi in me s tem za 1 teden zelooooo prestrašila, še zdaj komaj verjamem za nazaj, ampak ker ti je takrat vse tako sveto in vsemu verjameš, sem lepo dala kri, plačala še dodaten test.....  in glede tega je bila moja G kar zgrožena, kako, da me je lahko dala še naprej na preiskavo... Punce na forumu pa pravijo, da strahova pač rada daje že na en test, da je bolj business oriented. Po drugi strani pa je bil to moj prvi pregled, ki je trajal več kot 5 min, govorila je o moji pikici, tako ljubkovalno... da sem bila glede tega pregleda full happy. Mi je pihala na dušo. Money, money...

tinaaja -> RE: vprašanje glede NS (27.11.2006 20:26:40)

NS pokaze verjetnost, da je kaj narobe z otrokom, kar pomeni, da kljub dobremu rezultatu obstaja verjetnost, da je kromosomsko kaj narobe in kljub slabemu rezultatu, da je vse OK.
Je odlocitev vsake posameznice, najbolj obiskana v (okolici) Ljubljane sta Dravlje in Stahova.
Zansljivost presejalnih testov %
Method of screening DR (%)
Maternal age (MA) 30%
MA and maternal serum biochemistry at 15–18 weeks 50–70%

MA and fetal nuchal translucency (NT) at 11–13+6 wks 70–80%

MA and fetal NT and maternal serum free b-hCG and
PAPP-A at 11–13+6 wks 85–90%

MA and fetal NT and fetal nasal bone (NB) at 11–13+6 wks 90%

MA and fetal NT and NB and maternal serum free b-hCG and 
PAPP-A at 11–13+6 wks (to je DHT) 95%

Torej, najvecja zasesljivost dajo rezultati, kjer se uposteva materino starost, NS, prisotnost nosne kosti in dvojni hormonski test.

In Anonimna, ja, jaz sem na NS zvedela, da bo treba prekinit, tko da definitivno priporocam NS, ker da bi se se **** casa veselila nosecnosti, ki ni imela moznosti dobrega izida... Kolikor je bilo tezko, je lazje prej prekinit, kot pa kasneje.

Stran: [1]