ZOBNI APARAT (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

kimmii -> ZOBNI APARAT (24.11.2006 13:10:55)

a ima mogoče katera zobni aparat po 25 letu.
Kakšne so izkušnje, kakšen aparat imate...

Hvala

Anonimen -> RE: ZOBNI APARAT (24.11.2006 13:21:11)

Jz grem po fiksnega januarja. Razlika med fiksnim in snemljivim je v tem, da je treba snemljivega nositi 2x toliko časa kot fiksnega. Je pa cenejši.
Fiksni aparat, čisto osnovni z navadnimi zvezdicami, za eno vrstico stane 264.000 sit. Jz bom morala žal nositi na obeh vrsticah in sicer 1 leto in pol. Zvezdice so lahko tudi silikonske-brezbarvne, take, da se aparata od daleč skoraj ne opazi, ampak pride vsaka zvezdica še 5.000 sit[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] . Enkrat mesečno potem hodiš k ortodontu, da ti naravnajo žičke in zamenjajo zvezdice.
Aja, v ceno 264.000 za vrstico je vključena celotna terapija (čiščenje, menjava zvezdic, naravnanje aparata,...) Tako, da je v bistvu cena fiksna.

Aja, če te pa zanima še postopek kako priti do ortodonta. Preprosto pokličeš najbližjega/najbolšega/najcenejšega in se naročiš za pregled, s seboj moraš prinesti sliko zobovja (4.500 sit), nato naredita z ortodontom pregled in posvet glede aparata - poveš kaj želiš poravnati in on ti pove ali je izvedljivo, s kakšnim posegom/aparatom in v kolikem času. Verjetno te bo poslal še k osebnemu zobozdravniku, da ti odpuli "odvečne" (in tudi nezdrave zobe), potem pa se ponovno, po predhodnem naročilu, spet oglasiš pri ortodontu, ki ti odvzame odlitek zobovja. V roku 1 meseca (ali še manj) ti izdela aparat. Ko ga greš "montirat" hkrati še plačaš 1.obrok (dr. Lazarjeva v Radovljici ima na 3 obroke) oz. kakor se zmeniš. Je pa vse samoplačniško!
Jz sem prav jezna, ker nisem vedela, da je bilo do 18. leta brezplačno, oz. do 21. leta, če so bile nepravilnosti hude. Jz sem se pa par mesecev nazaj spomnila, da bi bilo pa fino zobe zravnat...In ortodontinja mi je rekla: "ja, zakaj niste že prej prišli?!" Zaradi križnega ugriza bi imela brezplačno do 21. leta...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

kimmii -> RE: ZOBNI APARAT (24.11.2006 13:29:32)

Hvala. Kaj si šla samo do enega ortodonta, ali si dobila kaj več mnenj. Ker meni je sedaj ta prva rekla, da bi morala imeti snemljivega. Bom pa šla še k drugemu.
Kaj pa cene, so povsod enake ali so razlike?

Anonimen -> RE: ZOBNI APARAT (24.11.2006 14:10:20)

Kolikor sem gledala po raznih forumih glede cen zobnih aparatov, med njimi ni velikih razlik. Sem pa šla do dr. Lazarjeve, ker so mi jo vsi tisti ki jih poznam, in ki imajo zobne aparate, pripročili ravno njo. Če ji bo pri Luku Špiku uspelo zravnati njegove zobe...potem je tudi zame super! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] Imam namreč precej krive in pri meni pride v poštev samo fiksni. Bodi vesela, da bi tebi pomagal snemljivi!

Mariposa -> RE: ZOBNI APARAT (25.11.2006 19:59:14)

Jaz sem imela od 20-22tega leta fiksnega,..zobje so se mi zelo lepo poravnali v linijo, nato pa sem pol leta nosila še snemljivega..pri skoraj 24tih pa so mi začeli rasti modrostni in jih spet začeli riniti skupaj. Ker me je to zelo motilo, sem šla na kirurško odstranitev osmic in po nov snemljiv aparat (samo za zgoraj). Zdaj ga nosim že pol leta in bo po moje čez kakšne dva meseca že v redu - stara pa sem 25 let. Aja, plačala sem za snemljivega 71.ooo.

smrka -> RE: ZOBNI APARAT (25.11.2006 20:18:54)

Moja kolegica si ga je sla kupit pri 23 letih, imela je zvezdice, in nosilga ga je 3 leta.. zdaj enkrat ga gre odstranit. Zobje so se ji popravili.

Spredaj je imela kar nametane zobe, in mi je govorila da ji je nerodno ko se smeji, zato je sla dvinit kredit in si kupila aparat.. ker so svinjsko dragi!!!

kimmii -> RE: ZOBNI APARAT (28.11.2006 9:04:17)

A mi lahko pove katera, kaj izbrati pri fiksnem aparatu, kovinske brekete ali prozorne plastične?

Magi* -> RE: ZOBNI APARAT (28.11.2006 23:30:45)

jaz sem nosila pred davnimi desetimi leti (al rajš še mal več) prozorne brekete. takrat po moje prve v Sloveniji. sem plačala uhuhu denarja. prozorni se sicer skoraj ne opazijo, se pa večkrat zgodi, da se kak breket odlepi - so manj trpežni. meni so se zobje poravnali, je pa res, da so se potem kar malo po svoje spet odpeljali. sedaj imam še kar lep nasmeh, niso pa čisto v liniji. zobje itak celo življenje potujejo.

druga stvar, na katero te moram opozirti, pa te ortodonti ne bodo, so razne možne komplikacije: zelo rade se dlesni umaknejo in razgalijo korenine, ravno toliko, da imaš potem občutljive zobe (navkljub pravilni negi), možno je tudi, da čez leta pride do raznih zapletov - meni se je zgodila eksterna resorbcija - sicer tega endodentolog ni priznal, so pa ostali zobarji nakazali, da je to možna posledica fiksnega aparata[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image].

vsekakor je fiksni aparat super zadeva, ampak fino je, da ti prej dobro pogledajo zobe in da si sama še posebej pozorna na ustno higieno (no, to je bolj pomembno pri otrocih in najstnikih:)).

kimmii -> RE: ZOBNI APARAT (29.11.2006 9:17:43)

Magi, a ti prozorni breketi res spremenijo barvo čez čas, meni pravijo, da potanejo od hrane, kave,.... taki grdi no, da je boljše imeti kovinske.
Kak je bilo pa pri tebi, si imela skos lepe, si dolgo nosila ta aparat.
Hvala.

Magi* -> RE: ZOBNI APARAT (29.11.2006 13:13:30)

sami breketi ne spremenijo barve, se pa obarva tista gumica, ki drži žico v breketu (upam, da me razumeš). jaz sem šla enkrat v indijsko restavracijo in jedla curry in sem imela potem fluorestenčno zeleno-rumene gumice. zgledalo je precej nagravžno, sam mi je ortodontka potem te gumice zamenjala[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] takrat sem bila pa res kot strašilo. sicer pa se ni bog ve kolk obarvalo. se pa seveda že na lepilo bolj prime kava, rdeča pesa ipd. to je pa enako pri kovinskih in pri prozornih breketih. jaz bi se še vedno odločila za prozorne, če bi imela na spodnjih in zgornjih zobeh hkrati, ker je bistveno manj moteče. seveda tudi odvisno koliko si star. če si že v službi in delaš s strankami, je vseeno lepše, če nimaš strelovoda v ustih[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] pač vzameš v zakup, da ti bodo kak breket morali večkrat nazaj prilimat.

Anonimen -> RE: ZOBNI APARAT (29.11.2006 15:16:42)

IZVIRNO SPOROČILO: Magi*

- meni se je zgodila eksterna resorbcija - sicer tega endodentolog ni priznal, so pa ostali zobarji nakazali, da je to možna posledica fiksnega aparata[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] .

Kaj pa je to "eksterna resorbcija"? In kakšni so še druge možne negativne posledice (poleg občutljivosti)?

Magi* -> RE: ZOBNI APARAT (29.11.2006 22:41:04)

joj, Caffee, to je ena ful čudna reč, ki se menda zelo redko zgodi, še redkeje pa na šestici, kot se je zgodilo meni. baje mam ful srečo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] zob gre v nič od zunaj proti živcu, ne znam pojasnit, ker še meni ni jasno.

je pa takole s tem: en zobar mi je zagotovil, da to ne more bit od aparata, moja zobarca pa mi je zagotovila, da je precej nenavadnih problemov z zobmi po teh fiksnih aparatih (od teh eksternih resorbcij, razgaljenja korenin - dlesni se umaknejo...). kdo ima prav - nimam pojma. je pa res, da ortodonti ti ne bodo rekli, da imajo aparati  kake slabe posledice, saj od tega živijo. za kakšno resnejšo študijo pa še niso dovolj časa v uporabi. če pa po kmečko premisliš, pa vidiš, da je to tujek, nalepljen na zobe in te zobe z veliko silo potiska v neko novo lego, ki gotovo prinese tudi kake negativne posledice.

urssh -> RE: ZOBNI APARAT (20.12.2009 14:25:54)

js bi pa uprašala kak doug morš met zobni aparat....

Petka09 -> RE: ZOBNI APARAT (20.12.2009 14:32:17)

IZVIRNO SPOROČILO: urssh

Ne vem, moja sodelavka ga je mela 2 leti, ker je res mela krive zobe... Od svaka punca pa samo 9 mesecev, ker ji je aparat zelo hitro popravljal lego. Verjetno je odvisno od lege zob in od tega, kako hitro aparatu uspeva popravljat zobe.

urssh -> RE: ZOBNI APARAT (20.12.2009 21:46:45)

IZVIRNO SPOROČILO: Petka09

IZVIRNO SPOROČILO: urssh

Ne vem, moja sodelavka ga je mela 2 leti, ker je res mela krive zobe... Od svaka punca pa samo 9 mesecev, ker ji je aparat zelo hitro popravljal lego. Verjetno je odvisno od lege zob in od tega, kako hitro aparatu uspeva popravljat zobe.

sj js mam drgač ravne zobe...samo mam zgoraj u sredini tako rečeno luknjo med dvema zoboma..in eden zob je majhen in nemore rasti(je pa zraven enega od teh dveh zobov)..tako da zdaj ne vem kak dolgo bo to trajalo da bom mogla met aparat gor...

Kajjaa -> RE: ZOBNI APARAT (9.8.2010 14:41:01)

Jes sm mela nefiksni aparat, ki sem ga izgubila.. Zdaj bom dobila fiksni aparat in me zanima če kdo ve koliko približno pride prozorni fiksni aparat??

Stran: [1]