Darilna pogodba!!!! (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

Anonimen -> Darilna pogodba!!!! (18.11.2006 11:20:28)

Upam, da mi boste znale ve tukaj pomagati oz. svetovati.
Torej, stara mama je dala mojemu očetu v posest vse nepremičnine, ker jih je tudi obnovil in si sezidal svoje stanovanje. Stari oče je pokojni že 21 let. Takrat sta med seboj sklenila, da eden na drugega vse podedujeta. Vsi otroci so se takarat odpovedali vsemu. Tudi moj oče, ki živi še vedno tam. Pred nekaj leti je mama naredila notarski zapis s pogodbo o dosmrtnem preživljanju, po smrti bo vse od mojega očeta, v posesti ima že sedaj. To pogodbo so podpisali vsi dediči, nepreklicno se odpovedujejo vsemu, kar jim gre pri tej hiši. Mama je začela to izpodbijati, da razveljavi, čeprav že v pogodbi piše, kaj vse je naredil oče, celo papirji so, da je to dovolil tudi pokojni oče(overjeno na sodišču). Že takrat je mama dala USTNO v posest in last traktor , zdaj pa je ta traktor z darilno pogodbo podarila očetovi sestri. Oče je traktor vzdrževal vsa leta, vse priključke kupil on....
Ali se da to darilno pogodbo izpodbijati (v notarskem zapisu ni izrecno zapisano, da je predmet pogodbe tudi traktor), če imaš ti to stvar že v posesti in si jo vzdrževal? Seveda gre to itak po sodni poti. Vem, da velja tudi pogodba ustno izrečena, saj se tudi posli sklepajo tako ( transport ).
Vsi so med seboj skregani, notarskega zapisa se neda preklicati, zato se mama spušča v skrajnosti.
Kaj pravite na to? Se kakšna spozna na te zadeve? Po mojem bi mogla sestra očeta izplačati vzdrževanje in obnovo ali pa se to dokaže s pričami, da je bil traktor že PODARJEN  USTNO.
Pomagajte, je nujno....

smrka -> RE: Darilna pogodba!!!! (18.11.2006 12:03:09)

Najbolje je da poklices v notarsko pisarno kjer so pogodbo podpisali in vprasas za mnenje. Darilno pogodbo lahko spremeni tisti ki podarja.... ti posljem na zs, ce hoces telfonsko od notarke kjer sem sama delala v LJ?

Maggie -> RE: Darilna pogodba!!!! (18.11.2006 15:02:05)

Kakšna je rešitev vašega primera nisem sigurna, ampak nekako takole je:
Smisel pogodbe o dosmrtnem preživljanju je, da (kot piše v OZ-u):

"da mu zapušča vse premoženje ali del premoženja, ki obsega nepremičnine in premičnine, ki so namenjene za rabo in uživanje nepremičnin, s tem da je njihova izročitev odložena do izročiteljeve smrti." Zato mislim, da je možno tisto darilno pogodbo izpodbijati. Treba je sicer pogledati, kaj točno piše v tem notarskem zapisu glede premičnin, ampak sem skoraj prepričana, da ni potrebno, da bi bil traktor posebej omenjen, saj je to ena glavnih premičnin, ki služijo rabi nepremičnine, sploh ker gre verjetno za kmetijo. Tako da, če piše da se zapuščajo nepremičnine IN premičnine, je zmaga skoraj gotovo na vaši strani.

Predlagam obisk tega notarja, ki je delal not. zapi - morda bo to zastonj nasvet, sicer pa do odvetnika...

Stran: [1]