Anonimen -> RE: Montignac-skoraj:) (16.11.2006 22:22:58)
|
Huh joj...ne razumem kako ti je lahko Montignac všeč, če niti ne poznaš njegovih načel prehranjevanja. Prvo kar je boš morala jesti OH-je, tiste sestavljene: polnozrnati kruh, polnozrnate testenine, neočiščen (rjavi) riž, proso, ovsene kosmiče...vidiš, vse to so OH-ji. Obvezno črtat enostavne OH-je (sladkorje, prečiščen riž, navadne testenine....) Za zajtrk ti ni treba jesti "une" marmelade, Montignac predlaga kar precej vrst zajtrkov. Lahko ješ ovsene kosmiče s posnetim mlekom ali jajce ali posnet jogurt, skuto, hrenovke....in še in še. 20 minut pred zajtrkom obvezno sadje na tešče! Kakšna kava?! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Kavo spiješ na koncu, za nagrado. Pa še to brezkofeinsko[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Za kosilo se mi zdi, da izbiraš pravilno kombinacijo, po Montignacu se izogibaj korenju, pesi, leči, krompirju, koruzi in grahu kadar ješ zraven meso. Stročji fižol je dobra izbira. Lahko pa tudi izbereš brokoli, cvetačo, sladko ali kislo zelje, repo, brstični ohrovt, šampinjone,... Zvečer NIČ KRUHA! Lahko ješ tuno če ti paše, vendar zraven jej zelenjavo (npr. solato). Ampak ker imaš enak obrok že za kosilo (beljakovine+ zelenjava) rajši izberi za večerjo kaj samo zelenjavnega (sadja se zvečer izogibaj, pred zajtrkom in pred kosilom pa lahko poješ kak sadež. Prav tako za malico). Zdej ti ne bi mogla vse na kratko opisati kako se prehranjevati po Montiju. Preko e-mule dobiš Montignacovo knjigo "Jem, torej hujšam", ki "dieto" ločuje na 1. in 2. stopnjo. In glede na to, da se Montignaca ne želiš držati 100% bo verjetno tebi prišla v poštev 2. stopnja, čeprav je bolj namenjena ohranjevanju teže pridobljene s 1. stopnjo. S tvojim pristopom k Montiju boš mogoče izgubila kak kilogram, več ne. Boš pa ohranjala trenutno težo. Telovadba je zelo koristna. Za kurjenje maščob je odlična aerobna vadba vsaj 20 minut 3-4x tedensko (kolesarjenje, tek, trenažer, stepper, orbitrek,....) in sicer je zaželjeno, da se ob tem znojiš, še bolj odlično pa je da spremljaš svoj srčni utrip, ki mora biti med 60-80% tvojega FSU-ja (več si preberi na strani www.mojtrener.com). To, da poješ čim manj OH-jev je trditev ene izmed diet, prav tako kot "čim več beljakovin" drugih diet, in "čim manj maščob" spet tretjih diet. Treba je jesti vse - beljakovine (1gr na kg telesne teže) in OH-je (polnovredne) prav tako tudi maščobe (nerafinirana, hladno stiskana olja)!! Pri treningu se energija črpa iz zaužitih OH-jev (zato je pred treningom priporočjivo zaužiti OH-je npr. kako energijsko polnozrnato ploščico), da telo lahko pravilno prenaša napor. Po treningu je priporočljivo zaužiti beljakovine, da obnovimo mišice (mišice so iz beljakovin). Najbolje "čiste" beljakovine v obliki raznoraznih beljakovinskih napitkov, ki jih ponujajo npr. v fitnesu... Tole sem ti razložila čisto na splošno, ker si ravno vprašala. Če se ravno ne misliš resno začeti ukvarjati s kakim hudo resnim športom (spinning, bodybuilding, maraton,....) potem ni tako hudo nujno, da do potankosti poznaš načela treniranja. Pomojem bo zate čisto dovolj, da veš, da je po zaužitih OH-jih dobro izvajati aerobno vadbo (kolo, orbitrek,...) ker ti OH-ji dajo potrebno energijo, hkrati pa se s tem prepreči, da bi se odvečni OH-ji pretvorili v zaloge v obliki maščob. In če vadbo iz 20 minut podaljšaš še na 40 minut boš "kurila" maščobo iz starih grehov (obstoječe maščobe). Ne vem koliko si "špehnata"[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] , ampak za najbolj učinkovito kurjenje maščob je aerobna vadba zjutraj na tešče, ko telo pridobiva energijo iz lastnih maščobnih zalog! Sploh po slednji aerobni vadbi pa zaužij kako čimbolj "čisto" beljakovino s čimmanj maščobami (npr. skutko z 1,6 mm ali jogurt 0,5 mm, ali mleko z 0,5mm...), da se obnovijo mišice. Tole izgleda cel roman, ampak sem ti res razložila čimbolj na kratko kakor je bilo le mogoče. Če te zanima še kaj, pa kar vprašaj!
|
|
|
|