Anonimen -> RE: uporabljate lečo? (15.11.2006 13:02:10)
|
Leča, belušna zelena in panceta v solati lečina solata z belušno zeleno in panceto; solata z lečo, stebelno zeleno in slanino [image]http://www.drustvo-gurman.si/media/dot.gif[/image] nevsakdanja solata z zeleno lečo, belušno zeleno, praženo panceto, (mlado) čebulo, mlado špinačo in z olivnim oljem 350 g zelene leče 2 majhni čebuli 2 mladi čebuli 1 steblo belušne zelene 50 g mlade špinače 12 tankih rezin pancete 1,2 dl olivnega olja 3 žlice limoninega soka sol beli poper v zrnu [image]http://www.drustvo-gurman.si/media/green4.gif[/image] Drobnejša kot je leča, več izvrstnega okusa razvije. Njena aroma je skrita v lupini. [image]http://www.drustvo-gurman.si/media/green5.gif[/image] [image]http://www.drustvo-gurman.si/media/green2.gif[/image] [image]http://www.drustvo-gurman.si/media/green4.gif[/image] Belušna zelena je pravzaprav delikatesna (gomoljna) zelena. [image]http://www.drustvo-gurman.si/media/green5.gif[/image] [image]http://www.drustvo-gurman.si/media/green2.gif[/image] [image]http://www.drustvo-gurman.si/media/green4.gif[/image] Če opustimo panceto, izgubimo nekaj okusa, dobimo pa jed za vegetarijance. [image]http://www.drustvo-gurman.si/media/green5.gif[/image] [image]http://www.drustvo-gurman.si/media/green2.gif[/image] predpriprava ■ Lečo preberemo, temeljito operemo in stresemo v lonec. Prelijemo jo s hladno vodo, pristavimo, zavremo in počasi kuhamo približno 30 minut. ■ Belušno zeleno olupimo in narežemo na tanke rezine. ■ Špinačo operemo, odcedimo in temeljito posušimo v kuhinjski krpi. ■ Čebuli olupimo in drobno sesekljamo. priprava ■ V posodi segrejemo žlico olivnega olja, na katerem panceto hrustljavo popečemo. Poberemo jo iz posode, v katero stresemo sesekljano čebulo, kis in preostalo olivno olje. Dobro premešamo. ■ Kuhano lečo odstavimo, odcedimo in primešamo čebulni mešanici. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter med mešanjem kuhamo 30 sekund. Odstavimo in ohladimo do mlačnega. ■ Mlado čebulo očistimo in narežemo na tanka kolesca. serviranje Solato razdelimo na krožnike. Garniramo jo s popečeno panceto, s špinačo ter z narezanima belušno zeleno in mlado čebulo. nadomestek ■ Limonin sok nadomestimo s kisom. ■ Lečo kombiniramo s koruznimi zrni. izboljšanje ■ Čebulo nadomestimo s šalotko. ■ Kakovostnejše olivno olje, okusnejša jed. nasveti Če lečo čez noč namakamo v hladni vodi, je kuhana nekoliko hitreje. V tem primeru jo pristavimo v vodi, v kateri se je namakala. pojasnila ■ Zelena leča je nekoliko mehkejša, vendar pri kuhanju obdrži svojo obliko. Tako kot vse drobnejše vrste ima tudi zelena leča izrazitejši okus.
|
|
|
|