Gina -> RE: Kajenje (15.11.2006 14:16:57)
|
IZVIRNO SPOROČILO: srki In, glede raka in drugih bolezni, za rakom zbolijo tudi najbolj vneti športniki in tisti, ki res "zdravo" živijo, ne kadijo, ne pijejo, se ne zadržujejo v zakajenih prostorih, pojedo veliko sadja, zelenjave......poznam take. Ej, srki, zdaj ga pa nehaj srat. Poglej, jaz še nikoli v življenju nisem nikomur težila zaradi čikov, pa sem tudi kdaj kakšnega prižgala. Zdaj ga nikoli ne več, ker tega ne rabim. Vendar še vedno nikomur nikoli ne težim, kre je to stvar posameznika, kaj počne sam s sabo. Vendar kljub vsemu ne moreš reči, da ni resnica, da zboli več kadilcev kot nekadilcev, več tistih, ki nezdravo živijo, se nezdravo prehranjujejo kot obratno. Zdajle ti je izi lapat, ko nimaš občutka, da te bo enkrat doletelo ali se ti to zdi daleč. Enaka bo tvoja duša, enako boš čutila do smrti, kot ta hip, ko se staraš ti ni nič lažje imeti raka ali kaj drugega. Zdiš se sama sebi mlada ta hip in daleč od smrti. Jaz pa sem v zadnjem mesecu izvedela, da ima ena moja znanka pri manj kot 40. raka in da hodi na kemo, da je umrla ena mamica na sosednji šoli, včeraj sem izvedela, da je umrla ena mamica, noseča in še z dvemi otroki iz vrtca mojega otroka, prejšnji teden, da ima tašča tumor na pljučih..... veš, čas gre tako hitro mimo, da ti ne morem povedat. In s časom bolezni in znanci kar naenkrat postajajo bolani, tako veliko jih naenkrat poznaš, s komer je nekaj narobe. In rak pride tudi tako hitro, če ne rak, pa kaj drugega. Vsekakor je smiselno malo dat na svoje zdravje. In totalna bedarija je govorit, da itak vsi zbolijo, ne glede na vse. Ni res. Procentualno imaš več možnosti, da te pobere prej, če ne skrbiš zase (še če se ukvarjaš s svojim zdravjem, imaš možnost, da se te kaj loti, kaj šele, če se ne!). Zakaj bi se potem delal norca sam iz sebe in reskiral? Itak se ne moreš v popolnosti zavarovat, da bi se pa namerno izpostavljal, moraš biti pa že precej naiven. Pa ne govorim zdaj o čikih, vseeno mi je, če kdo kadi ali ne, ampak načeloma o takih izjavah, kot si jo zapisala v mladostni brezbrižnosti. Anonimni pa privoščim eno in edino stvar, da bi bila srečna. Na njenem mestu bi se vprašala samo to, ali je kajenje trenutni, kratkoročni, momentalni užitek, ali je morda dolgoročna sreča? Pa še to, nihče ne more biti kriv, če vtakneš cigaret v usta, kakor ti sam. Razjeziti te v principu tudi ne more nihče, razen tvoja glava, ki si reči prevede tako ali drugače. Poleg tega, a ker te je "kaznoval", prizadel mož, moraš za dodatek kaznovat, prizadeti še sama sebe z enim čikom? Ni to olajšanje, to je prvi korak k zasvojenosti, h kaznovanju sebe. In to ti pišem zgolj zato, ker se mi zdi, da obstaja še košček tebe, ki si kaditi ne želi. Če bi bila že stalen kadilec, se ne bi ukvarjala sploh s tabo, tak ima že itak svoj problem, ki ga bo moral rešiti sam. Ni več šanse, da bi ga kdo pregovoril. Srečno, tako ali drugače!
|
|
|
|