Pikabu -> povišan sladkor (24.8.2004 12:06:18)
|
Jaz sem pa iemla to "srečo", da sem pristala na inzulinu, pa sploh ni tako hudo, kot je zgledalo na začetku. Jem veliko bolj sproščeno in tudi če je sladkor kdaj previsok, si samo dodam inzulin in je v redu, če je pa prenizek(kar se zaradi inzulina lahko zgodi) pa lahko celo pojem kaj sladkega. Vseeno zelo pazim na dieto, sem pa mnogo bolj sproščena, kot sem bila prej. Na račun prenizkega sladkorja sem si pa na morju celo lahko privoščila kepico sladoleda. Glede hrane je pa tako. Od sadja je bilo tudi meni priporočeno, da naj banane, grozdje raje jem popoldne, pa v omejenih količinah (pomeni samo eno ali celo samo pol banane). Za marelice nisem nič slišala, sama sem jih ogromno pojedla. Zelenjava je sploh priporočljiva in je dobro, da je veliko poješ. Jaz sem si morala en teden pisati dnevnik prehranjevanja in mi je vedno rekel, ko sem prišla na posvet, da je zelenjave premalo. Na začetku je bilo tudi sadja, ampak tega sem potem začela jesti kar veliko, zelenjava mi gre pa malo težje po grlu dol. Izogibati se moraš pa vsemu sladkorju (tudi taki in drugačni sokovi), pa beli moki. Se pa dobi en sladkor, ki ga lahko uporabljamo, meni ga je priporočil dietetik in tako si sama skuham puding s tem sladkorjem, naredim sladoled in druge stvari, tako da nimam ravno občutka, da sem čisto brez sladkarije. Pa zelo pomembno je tudi, da ješ malo in pogosto. Jaz jem kar na dve uri. Posebno je potrebno paziti pri zajtrku, zjutraj sladkor najhitreje narašča. Jaz zjutraj pojem res majhen košček kruha, po uri in pol si izmerim in potem že jem malico. Potem imam dva močnejša obroka, eden je okrog enih, ki naj bi bil kosilo, ampak ker moža še ni tačas domov, si privoščim malo bolj obilno malico (če jem kruh, ga lahko tri koščke), potem spet vmesna malica in kosilo (oz. je že bolj večerja, ker mož pride pozno). Ko si po večerji merim sladkor, potem navadno še zvečer kaj pojem. Za te vmesne malice jem sadje, puding, jogurte.Včasih tudi dietetične piškote, čokolado. Pri teh sestavinah je lahko prisotno sladilo aspartam. Pri kosilu je zelo pomembno, da ješ priloge v manjši količini. Če imaš recimo krompir ali riž, ga ne sme biti veliko. Meni se je na morju zelo dobro izšlo, bila sva v hotelu, vzela sem si zelo malo priloge, potem pa nekaj mesa in veliko zelenjave. Zelenjava res pomaga, da ni sladkor previsok. Uf, sem se razpisala. Upam, da nisem preveč raztreseno napisala, če te pa še kaj zanima, kar vprašaj.
|
|
|
|