Plinsko ogrevanje (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan >> Gradnja

Sporočilo

Micy -> Plinsko ogrevanje (8.11.2006 14:34:31)

Hojla.
zanima me plinsko ogrevanje, če ga kdo izmed vas ima, kako to gre, če je vredu, kok je kej drago ta stvar, ker se z mojim pogovarjava kaj bi dala pa ne veva še čist točno.
Če mi lahko kdo kaj več pove o plinskem ogrevanju bom full vesela.

Hvala Maja

Anonimen -> RE: Plinsko ogrevanje (8.11.2006 14:47:14)

Midva sva sicer v bloku, imava pa ogrevanje na plin in svoj števec.
Ko bova v hiši se bova odločila za kako drugo varianto, ker se mi ta ne zdi ravno najcenej.
Je pa pametno imeti toplotno črpalko, sploh za poleti(voda).
To bo zihr k bo hiška. Za ogrevanje pozimi pa se bomo še odločili.
Ti bodo pa še drugi ki so v hišah več napisal[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

Micy -> RE: Plinsko ogrevanje (8.11.2006 15:02:37)

Hvala Karin.
Gledala sem primerjavo med plinom, elektriko, in centralno na olje pa na drva, pa kaže da sta na drva in plin najcenejše varjante, ampak na drva ne bomo 100%.

bi pa prosila še koga če mi lahko kaj več pove.
Hvala šeenkrat Karin

Polona31 -> RE: Plinsko ogrevanje (8.11.2006 15:40:57)

Oj!

Pri nas imamo ogrevanje na plin in ti takšen način ogrevanja toplo priporočam. začetna investicija je kar precejšen zalogaj, saj je cisterna za plin precej dražja kot za ojle. Vendar mislim da se splača.
Ko vklopiš centralno so radiatorji topli po 2-3 minutah. Ko se peč vklopi ni nobebega ropotanja, saj gori čisto tiho in mirno, tako da sploh ne veš da peč deluje. Za toplo vodo ne rabiš bojlerja, ker je pretočni boljer že v peči in se zagreje toliko vode kot je porebuješ in ne pride do izgube energije. Plin pa lahko uporabljaš tudi v kuhinji. Tako da jaz vsakemu, ki se na novo odloča za urejanje ogrevanja priporočam ogrevanje na plin.
Upam da sem ti kaj pomagala.

Pozdrav!

Polona

DORI -> RE: Plinsko ogrevanje (8.11.2006 18:00:23)

Mi imamo tudi ogrevanje na plin, voda se  ogreva na plin in kuham na njega. Sicer ne vem koliko kaj stanejo druge oblike ogrevanja, ampak tako ti bom povedala. Ko smo se vselili, še nisem nastavila timer-ja in se je peč vklapljala čim je padla temp. pod 21 st.:plačala sem ok. 35.000 SIT, potem sem naštimala timer, da se vklopi zjutraj ob 5-ih do 7-ih, popoldne pa od 15-ih pa do 20-ih (plačala ok. 21.000 SIT), čez poletje pa mi pride nekje ok. 3.500 do 4.500 SIT. To je malo, če pogledaš, da se voda greje in se kuha. Stanovanje pa imamo veliko 80m2.
Upam, da sem ti malo pomagala.

neisha -> RE: Plinsko ogrevanje (8.11.2006 18:11:11)

Tudi našo hiško ogrevamo na plin in smo ful zadovoljni. Tako kot pravi Polona 31 je na začetku investicija, ampak tudi pri drugih načinih je. Mi sicer nimamo svoje cisterne na plin, ker smo priklopljeni na mestni plinovod. Voda je vedno topla in to v neomejenih količinah, stanovanje se segreje v zelo kratkem času. V en prostor namestiš termostat in si naštimaš temperaturo (dnevno in nočno), ter ure ko želiš, da se stanovanje ogreva. Mi smo pred tem ogrevali na drva in premog in tudi na olje, pa je zdaj ta varianta daleč najcenejša. Jaz res priporočam!!!

Micy -> RE: Plinsko ogrevanje (8.11.2006 18:26:13)

O the best punce ste.
odločitev je padla ogrevanje bo na plin.
svoja cisterna in to je to. smo na vasi in nismo priklopleni na javni plinovod zato bo res na začetku investicija pol pa vidm da tud ne bo kake hude težave s tem.
Odločala sva se med centralno na olje in centralno na plin.

100 krat hvala za odgovore, če ma še kdo kako izkušnjo naj hitro pove[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Micy -> RE: Plinsko ogrevanje (8.11.2006 18:46:54)

Punce še neki me zanima. Tiste k mate svojo cisterno kok prbližno pride cisterna, napeljva in peč sam okvirno če mi lahko katera pove.

zaljubljena23 -> RE: Plinsko ogrevanje (9.11.2006 5:48:32)

Micy, kaj pa kakđno ogrevanje na bio maso (koruza, sekanci, pelete,voda, itd)

Micy -> RE: Plinsko ogrevanje (9.11.2006 13:47:07)

Zaljubljena 23 a se ti mal hecaš z mano al resno misliš. Če misliš resno mi malo obrazloži ker prvič  slišim za gretje s koruzo oziroma bio maso kako to zgleda.
Resno te sprašujem.

zaljubljena23 -> RE: Plinsko ogrevanje (13.11.2006 6:15:28)

A res. No tako ti bom rekla, eno znanci ogrevajo na sekance ( se pravi po domače lubje), je ista finta kot pri olju, ampak namesto olja sesa peč sekance. V bistu je tako, da je začetna investicija pač malo dražja, ampak je kurjenje potem cenejše. Nekateri, ki so bili hitri z ogrevanjem na bio maso so dobili nekaj stroškov od občine povrjene, če še velja zdaj to ne vem. Pozanimaj se.
Kar se pa tiče ogrevanja na vodo, pa je takole. Pridejo in ti zvrtajo vrtino, da pridejo do tople vode in potem to toplo vodo namenijo za ogrevanje. Ta topla voda kroži. Gre pa vse preko elektrike, tako da v bistvu je račun za elektriko malo večji. Sicer ti ne morem povedati točno, kakšno porabo ima to, ker še nismo prišli do zanesljiv informacij. probaj še se sama malo pozanimat.

Ja tako je to, mislimo ljudje, da lahko samo ogrevamo na plin in olje ter drva, potem pa to sploh ni res. Jaz tega tudi nisem prej vedela in sem bila prav presenečena nad tem

tehnofil -> RE: Plinsko ogrevanje (15.11.2006 17:30:12)

IZVIRNO SPOROČILO: zaljubljena23
Pridejo in ti zvrtajo vrtino, da pridejo do tople vode

Ja ni ravno tako, saj potem bi lahko imel toplice.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Naredijo več vrtin v katere dajo cevi. Ker ima zemlja konstantno temperaturo se potem te vrtine s toplotno črpalko ohlajajo (in s tem zemlja okoli) in na ta račun ogrevajo notranjost. Vprašanje pa je kako raste vrt, saj celotnemu delu s tem znižaš temperaturo zemlje. Se pritožijejo da tudi trava ne raste.

Drugače pa je izkoristek kot je pri toplotnih črpalkah 1:3

zaljubljena23 -> RE: Plinsko ogrevanje (16.11.2006 5:18:47)

Jaz poznam enega, ki ima to, pa nisem opazila nobene spremembe na vrtu ali travi ;) Hvala, da si me dodala in dopisala, kar sem jaz ven spustila

bamby -> RE: Plinsko ogrevanje (18.11.2006 12:24:57)

Ko sem prebirala vaše izkušnje glede ogrevanja na plin, sem bila zelo presenečena nad vašim navdušenjem nad to varianto. Tudi kar je napisala DORI, sem bila resnično presenečena in sicer nad tako majhno porabo plina oz. stroška zanj. Tudi mi imamo to isto ogrevanje in je res, da stanujemo v bloku v zadnjem nadstropju, blok pa je star cca 40 let ali več, kar pomeni, da izolacije ni prav nobene, okna so slaba. Skratka, nam pomeni zimsko ogrevanje precej večji strošek, kot ste ga omenjale ve. Kuham pa ne na plin, le pretočno ogrevanje vode in pozimi ogrevanje samo. Mi imamo poletno porabo plina samo za vodo 11-13 m3 (smo 3 člani družine), zimska poraba pa je npr. januarja, ko je najbolj mrzlo okrog 80m3, ogrevamo pa na 22°C. Med tednom je to največkrat od 14h do 22h (če ni nobenega doma), sobota in nedelja pa od 6.30 do 22h. Imamo pa skupno cisterno, kar pomeni višjo ceno od mestnega plina. Sedaj je pri nas cena za m3 538 sit. Zdaj pa lahko računate, da pride pozimi položnica tudi 45 000 sit. Zato zame res ni to najcenejša varianta in v hišo pri nas absolutno ne bo prišla v poštev.

Se pa z možem navdušujeva nad varianto ogrevanja na biomaso, kot ste že omenjali in sicer na pelete. Povsem elekronsko vodenje, kot pri ogrevanju na plin ali kurilnim oljem, investicija pa za začetek ogromna. Za eno kvalitetno peč in vse kar pride potrebno zraven (brez napeljave po hiši) tudi za 2-3milijone sit. Seveda so tudi cenejše variane. Lahko pa zaprosiš za subvencijo od države in ne od občine, ali se mi zdi, da celo od evropske skupnosti[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. To ti pomagajo prodajalci peči, kako do te subvencije priti. Ta subvencija pa je lani znašala največ 400 000 sit.

Za ogrevanje sanitarne vode mi je pa boljša varianta s sončnimi kolektorji kot s toplotno črpalko. Za TČ imate na drugi strani kar en strošek za elektriko, ki ga pri sončni energiji ni. Se je pa pri TČ treba prej pozanimat, koliko bo ta stvar oddajala toplote. Ker če se do podtalnice ne pride, potem je varianta zemeljskih kolektorjev po dvorišču. Tu pa je spet odvisna sestava tal. Če je le tu zemlja, potem je vredu, če je pa bolj peščeno ali prodnato, potem rezulatati niso zadovoljivi.
Pa še nekaj, pri sončnih kolektorjih se lahko, v kolikor je lega hiše res sončna, naredi tudi napeljava za nizko temperaturno ogrevanje in ne samo za ogrevanje sanitarne vode. Ravno tako pa se lahko zaprosi za subvencijo za TČ ali sončne kolektorje.

neisha -> RE: Plinsko ogrevanje (19.11.2006 17:17:29)

To bo najbrž zaradi slabe izolacije. Pri nas račun nikoli ni bil višji od 23.000 SIT, temperatura od 7. do 22. - 22 C, ponoči pa 17 C.

lolipop -> RE: Plinsko ogrevanje (29.11.2006 19:51:32)

Tehnofil - meni je bilo rečeno, da je izkoristek pri toplotnih črpalkah pri temperaturi -10st 1:1. Po domače povedano, ne splača se. Dodajmo še začetno investicijo in amortizacijo.

Toplotne črpalke se obnesejo v državah kot so Jordanija, Sirija in podobno.

Anonimen -> RE: Plinsko ogrevanje (29.11.2006 20:00:45)

Mi smo delali lani plinsko v svoji etaži v bajti.Radiatorji so bili, vse drugo smo morali nabavit,en gospod je nam naredil vse z pečjo itd..za 600.000sit,Ogrevamo 100m2 položnice plačujemo od sept. pa do maja 25.000sit, poleti položnico damo na minimalno in nam glih pride skozi.Plin je zakon![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

kofetek2010 -> RE: Plinsko ogrevanje (29.11.2006 21:52:52)

pri ogrevanju na plin je velika razlika med ceno mestnega plina in ceno plina v plinohramu (npr. cena brez DDV za m3 pri Energetiki je cca. 100 sit/m3, pri Butan plinu iz plinohrama 473,33 sit) - in poraba je odvisna od tega koliko tople vode se porabi, koliko m2 stanovanja ogrevaš in seveda tud od same temperature, ki jo želiš [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]  kuhamo pa na elektriko [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
naše zimske položnice za ogrevanje + vodo so po 50.000 sit/mesec (imamo Butan, stanovanje 105m2, tuširamo se vsi vsak dan, pa fajn toplo imamo) [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] 

za hišo pa še nimam pojma [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Stran: [1]