bamby -> RE: Plinsko ogrevanje (18.11.2006 12:24:57)
|
Ko sem prebirala vaše izkušnje glede ogrevanja na plin, sem bila zelo presenečena nad vašim navdušenjem nad to varianto. Tudi kar je napisala DORI, sem bila resnično presenečena in sicer nad tako majhno porabo plina oz. stroška zanj. Tudi mi imamo to isto ogrevanje in je res, da stanujemo v bloku v zadnjem nadstropju, blok pa je star cca 40 let ali več, kar pomeni, da izolacije ni prav nobene, okna so slaba. Skratka, nam pomeni zimsko ogrevanje precej večji strošek, kot ste ga omenjale ve. Kuham pa ne na plin, le pretočno ogrevanje vode in pozimi ogrevanje samo. Mi imamo poletno porabo plina samo za vodo 11-13 m3 (smo 3 člani družine), zimska poraba pa je npr. januarja, ko je najbolj mrzlo okrog 80m3, ogrevamo pa na 22°C. Med tednom je to največkrat od 14h do 22h (če ni nobenega doma), sobota in nedelja pa od 6.30 do 22h. Imamo pa skupno cisterno, kar pomeni višjo ceno od mestnega plina. Sedaj je pri nas cena za m3 538 sit. Zdaj pa lahko računate, da pride pozimi položnica tudi 45 000 sit. Zato zame res ni to najcenejša varianta in v hišo pri nas absolutno ne bo prišla v poštev. Se pa z možem navdušujeva nad varianto ogrevanja na biomaso, kot ste že omenjali in sicer na pelete. Povsem elekronsko vodenje, kot pri ogrevanju na plin ali kurilnim oljem, investicija pa za začetek ogromna. Za eno kvalitetno peč in vse kar pride potrebno zraven (brez napeljave po hiši) tudi za 2-3milijone sit. Seveda so tudi cenejše variane. Lahko pa zaprosiš za subvencijo od države in ne od občine, ali se mi zdi, da celo od evropske skupnosti[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. To ti pomagajo prodajalci peči, kako do te subvencije priti. Ta subvencija pa je lani znašala največ 400 000 sit. Za ogrevanje sanitarne vode mi je pa boljša varianta s sončnimi kolektorji kot s toplotno črpalko. Za TČ imate na drugi strani kar en strošek za elektriko, ki ga pri sončni energiji ni. Se je pa pri TČ treba prej pozanimat, koliko bo ta stvar oddajala toplote. Ker če se do podtalnice ne pride, potem je varianta zemeljskih kolektorjev po dvorišču. Tu pa je spet odvisna sestava tal. Če je le tu zemlja, potem je vredu, če je pa bolj peščeno ali prodnato, potem rezulatati niso zadovoljivi. Pa še nekaj, pri sončnih kolektorjih se lahko, v kolikor je lega hiše res sončna, naredi tudi napeljava za nizko temperaturno ogrevanje in ne samo za ogrevanje sanitarne vode. Ravno tako pa se lahko zaprosi za subvencijo za TČ ali sončne kolektorje.
|
|
|
|