Shania -> RE: Pes si grize kožo na sprednjih tačkah (6.11.2006 23:12:52)
|
Hja, dejstvo je da je to velikokrat pokazatelj neke alregije, še večje dejstvo pa je, da si veliko psov liže tačke (včasih pa tudi rep) zaradi nervoze oz. stresa in se s tem nekako pomirijo. Glede na to, da si vaša liže le tačke, ne pa celo telo bi jaz prej pomislila, da je to zaradi stresa/nervoze. Ali se je v zadnjem času kaj takega zgodilo, kar bi lahko botrovalo k stresu? Npr. nov družinski član, selitev, bolezen...? Zdaj si je tačke verjetno že tako zlizala, da je prišlo do vnetja in naprej do krvavitve - vnetje zaradi pretiranega lizanja je kožna rana, ki je običajno locirana ob zapestju prednje noge. Včasih jo opazimo tudi na sprednji ali na zunanjistrani zadnje noge tik nad stopalom. V obeh primerih gre za mesto, ki ga pes doseže z jezikom, to pa počne pogosto in kompulzivno (čuti močno neobvladljivo potrebo). Pri katerem veterinarju ste bili? Jaz bi se odpravila do dermatologa (lahko vam svetujem katerega), ker napačno zdravljenje lahko stori več škode, kot koristi. Običajno, če vzroka ni mogoče najti se vnetje kože zdravi simptomično. Zunanje zdravljenje poteka z antibiotičnimi mazili, s kortizonskimi kremami in anestetičnimi preparati (vse to pomaga nekaterim psom). Druga varianta, precej nezaželena, če mene vprašaš so kortizonske inekcije v rane in okoli njih, rane začasno skrčijo, vendar se psi lahko začnejo kasneje znova lizati - kot rečeno, ker gre za neko kompulzivno početje. Primeri, katerih vzroki so psihološki, se lahko ugodno odzovejo na preproste spremembe življenjsega sloga (zmanjšanje stresa ali preprečevanje dolgčasa). Saj pravim, ne vem za kaj gre pri tvoji psički. Ali je res alregija, ali posledica stresa. Zato prioporočam obisk pri dermatologu. lp, Shania
|
|
|
|