Toksoplazmoza (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

Anonimen -> Toksoplazmoza (6.11.2006 10:07:24)

Pozdravljene, zanima me če je že katera od vas med nosečnostjo imela toxoplazmozo, ker me je tega zelo strah, da bi se ukužila, ker imamo doma štiri mačke in so redno v stanovanju in tudi zunaj.
Če ste se ukužile, ste morale na splav???ali na dodatne preiskave??

Hvala že v naprej za odgovor

lp

Anonimen -> RE: Toksoplazmoza (6.11.2006 10:15:49)

Pri toliko mačkah je velika verjetnost, da si se že pred nosečnostjo prekužila in tako ni nevarnosti za [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]. Testiranje, kjer se ugotavlja prisotnost protiteles se ponavadi opravlja na prvem pregledu v nosečnosti. Dokler ne veš, kako je s tabo se ravnaj, kot da je še nisi prebolela. Se pravi surovo zelenjavo in sadje jeje samo dobro oprano, najdi nekopga drugega, da čisti mačje stranišče, če pa ne gre drugače pri tem striktno uporabljaj rokavice. Za duševno boljšew počutje lahko tudi manj pestuješ in božaš svoje mačke, po božanju pa si takoj dobro umiješ roke, kot po vsakem stiku z mačjo posodo.
Kontrolni pregled se dela samo pri tistih ki toksoplazmoze še niso prebolele, približno dva meseca po prvem pregledu. Če se okužiš v nosečnosti se dela dodatne preiskave, lahko se da tudi antibiotik,... V drugem in tretjem trimesečju je nevarnost za plod kjlub okužbi manjša, tako da so splavi zaradi toksoplazmoze izredno redki.

2 Sraki -> RE: Toksoplazmoza (6.11.2006 10:28:20)

Glede na to, da imaš toliko mačk in predvidevam da imaš stike z njimi že celo življenje, bi rekla da je izredno malo možnosti, da zboliš za tovrstno boleznijo v nosečnosti. Saj vsaj kolikor sem brala, da je nevarnost za okužbo pri tistih, ki imajo premalo stikov oz. so jih imeli premalo z živalmi. Se mi pa zdi, da če bi jo dobila, bi jo prej dobila od raznega sadja ali zelenjave, kot pa od mačk. Poznam jih več, ki so bile v nevarnosti da zbolijo za toksoplazmozo, vendar so bile samo take, ki nikoli prej niso imele kontakta z živalmi. Sicer pa mislim da te  ginekologinja 3 x testira skozi nosečnost, tako da brez skrbi, le za osebno higieno poskrbi, pa bo.

Anonimen -> RE: Toksoplazmoza (6.11.2006 12:28:50)

Okužba z toxoplazmozo okvari splav zelo močno.Ugotovi se s preiskavami krvi.Splav se sproži sam ali pa ga naredi zdravnik.Na tvojem mestu bi dala mačke vsaj za čas nosečnosti na dopust k kakim sorodnikom...

mika -> RE: Toksoplazmoza (6.11.2006 15:36:10)

Na tvojem mestu bi dala mačke vsaj za čas nosečnosti na dopust k kakim sorodnikom...

ne pretiravat. jaz sem imela v nosečnosti mačko doma. je pač nisem več lupčkala in sem skrbela za higieno rok, mačji wc je čistila sestra.  cartala sem jo normalno. toxoplazmoze  nisem prebolela. ginekoliginjo sem vprašala, kaj bi se zgodilo, če bi se okužila v nosečnosti. rekla je, da nič. zato preverjajo vsako trimesečje in če bi se okužila, bi me zdravila.

Boni3 -> RE: Toksoplazmoza (8.11.2006 14:34:46)

Doma smo imeli mačko 18 let in še vedno nisem imela toxoplasmoze,preverjejo me pa v prvi nosečnosti so me na začetku in v 20m tednu,sedaj prav tako.Zaenkrat sem neg.naslednji test imam čez pribl.10 dni.Zdaj mačke nimamo več se jih izogibam(beri jih ne božam),če delam z zemljo,pa dam gor lateks rokavice,čez pa navadne vrtnarske.Zaenkrat je bilo vse ok.

Lp

tadruga -> RE: Toksoplazmoza (8.11.2006 20:48:07)

imela sem jo v otroštvu, takrat je bila na vasi skoraj "epidemija" in je veliko mačk pomrlo. vedno smo imeli mačke, ampak moraš vedet, da to niso bile kakšne hišne cepljene živali, ampak mačetine, ki so kar prišle k hiši in so skrbele same zase. tako da ne vem, če velja, da bi se morala že okužit, če živiš s toliko mačkami. odvisno tudi od tega, kako ta mačke živijo.

Stran: [1]