Nosečnost in diabetes (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

wis -> Nosečnost in diabetes (5.11.2006 16:16:18)

Pozdravljeni!
Sem novo pridružena, pa ne vem ali že imate kje tako temo, pri hitrem pregledu je nisem našla. S partnerjem si želiva zibati, prekinila sva kontracepcijo in delava na tem... je pa drug problem. Sem diabetik in pred zanositvijo moram urediti sladkor. Vem, da forum ni nadomestilo za zdravnika, me pa vseeno zanima ali ima katera izkušnje in predvsem kakšne (kako ste urejene). Za vsak odgovor bom hvaležna. Pa lep pozdrav vsem. (Upam, da bom tudi jaz kmalu imela [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/modricrtici.gif[/image])

cicido -> RE: Nosečnost in diabetes (5.11.2006 18:32:41)

Jaz sem imela nosecnostni diabetes, vendar lani, ko sem rodila, sem v sobi imela cimro, ki ima od 4 leta starosti sladkorno in to mocno. Pred zanositvijo je imela strokovne preglede, v casu noisecnosti pa so ji  vstavili  tudi crpalko, ki naj bi jim jo po porodu vrnila. Problemov v nosecnosti ni imela, le strog nadzor.
Je pa verjetno bols, da se, preden zanosis, pozanimas in pogovoris z osebnim zdravnikom in ginekologom.

tinaaja -> RE: Nosečnost in diabetes (5.11.2006 18:56:01)

wis, ekola: http://www.ringaraja.net/forum/tm.asp?m=861669

SIBI -> RE: Nosečnost in diabetes (5.11.2006 19:09:23)

Pozdravljena Wis!

Sama sem v 35t nosečnosti in imam sladkorno bolezen že 15 let. Preden zanosiš ti priporočam, da imaš vsaj 6 mesecev urejen sladkor. Tako ti bo svetoval tudi tvoj diabetolog, ki ga boš med nosečnostjo obiskovala pogosteje kot sicer. V sami nosečnosti je pomembno, da ti sladkor ne skače preveč in da se izogibaš hipoglikemij, ki jih v začetku mogoče ne boš začutila in so lahko zelo zahrbtne (sploh v prvem tromesečju se pojavljajo pogosteje kot sicer) zato si boš morala doze insulina zmanjšati. Vsaj pri meni je bilo tako! Priporočljivo je, da spiješ čim več tekočine, ker smo sladkorne veliko bolj podvržene raznim vnetjem. V drugem tromesečju se hipe umirijo in tudi sladkor se normalizira in umiri, vendar si moraš le tega kontrolirati pogosteje kot sicer. Jaz sem si celo nosečnost merila sladkor vsake dve uri (tudi ponoči). Vem, da se sliši grozno vendar le tako boš imela res urejenega, ker se v nosečnosti marsikaj spremeni (hormoni naredijo svoje). Jaz sem imela moj Hba1c med nosečnostjo vedno med 5,2 in 5,5 kar pomeni, da je bil urejen tudi sladkor. Tudi diabetolog me je pohvalil, da je to res super in mi rekel, da imam lepše urejen sladkor kot bi ga imela z inzulinsko črpalko. Če boš dosledna ne bo nobenih problemov in pa tudi čim manj panike vzganjat glede vsega. V zadnjem tromesečju pa se potreba po insulinu strmo poveča (jaz sem si podvojila enote). Vse to se po porodu normalizira. To bi bilo zaenkrat vse. V glavnem je pomemben pri vsej zadevi sladkor in če bo le ta urejen bo tvoja nosečnost potekala enako kot pri vsaki zdravi nosečnici.

wis -> RE: Nosečnost in diabetes (6.11.2006 7:09:02)

Jaz imam HBA1A zdaj 6,8 ampak mi tako skače, da mi je kar slabo, katastrofa je dopoldan, z lahkoto do 18, pa mi je rekla Dr. Tomažičeva, da ne sme nad 8. Naročila me je pa šele marca 2007. A tudi tebi tako skače in kaj narediš? Meni je sestra rekla, da ne smem koregirat dokler mi kratkotrajen insulin dela - to pomeni čakat 4 ure, se mi zdi da ni malo časa.
Kontroliram si zdaj približno 10 x na dan, pa si bom z veseljem tudi več, če/ko bo ratalo.
Hvala.

SIBI -> RE: Nosečnost in diabetes (6.11.2006 12:36:08)

Ponovno zdravo!

Glede na to, kar si napisala, da imaš probleme z jutranjimi sladkorji (fenomen jutranje zore)
me čudi, da ti zdravnica ni priporočila insulinske črpalke, ki je predvsem koristna v takih primerih kot je tvoj. Jaz takšnih problemov s sladkorjem v nosečnosti nisem imela mogoče le občasno, da je bil zjutraj sladkor nekoliko višji. To pa sem takoj ugotovila že čez noč oz. ko sem imela okoli 5 ali 6 zjutraj že nekoliko povišan sladkor (7 mmol) sem si kar dodala nekaj enot kratkodelujočega insulina in je potem bilo ok. Svetujem ti, da se res pozanimaj glede črpalke, ker moraš nanjo kar nekaj časa čakati (tako je vsaj v MB) in jo dobiš šele, ko si že noseča. Po porodu pa jo moraš tudi vrniti. Pa še nekaj, da se ne boš prestrašila, ker boš morala zaradi sladkorne iti na pregled plodovega srca v LJ k dr. Veselu. To je rutinska preiskava pri sladkornih bolnicah kjer preverijo, če je s plodovim srčkom vse ok (to je navaden UZ, kjer res podrobno pregledajo srce). 

PDP 17.12.2006 [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

wis -> RE: Nosečnost in diabetes (9.11.2006 6:55:55)

Sibi, hvala za odgovor!
Ne vem, če mam fenomen jutranje zore, bolj celega dopoldneva, haha, zjutraj je ok, med 3,5-6, odvisno od dneva, ko pridem v službo pa začne rasti, čeprav nič ne jem (malica je šele okoli 10, takrat pa rabim 2x toliko insulina kat npr popoldan ali zvečer), pa bom počasi pogruntala kako naj to ukrotim. So mi rekli, da mi lahko dr. Tomažičeva najprej zrihta črpalko, če pa moram tako dolgo čakat, da pridem do nje.  5. decembra imam še eno kontrolo pri nas, mogoče bo moja zdravnica poklicala, če me bo kaj prej vzela, ker vem da je ona mislila, da bom še letos šla v LJ. Bomo videli.
Pa lep pozdrav.

Stran: [1]