eya
|
IZVIRNO SPOROČILO: bonnie_ IZVIRNO SPOROČILO: eya Punce večkrat pišete, da pazite, da ni reakcije, ko dajete gluten. Ampak pri glutenu ne gre za klasično alergijo v smislu flekov po ličkih kot npr. po jagodah, ampak lahko prezgodnje uživanje glutena povzroči celiakijo kasneje, ko so npr. otroci že v šoli. Če slučajno ne veste, kaj je celiakija-spremeni črevesno sluznico v taki meri, da pride do motenj absorbcije hrane iz črevesja in torej posledično pomeni hujšanje, motnje v rasti, pomanjkanje vitaminov. Pa tudi druge, še večje težave povzroči. Zdravilo? Ga ni oz. je potrebno izvajati strogo dieto, ki ne vsebuje izdelkov iz pšenice...torej brez palačink, piškotov, testenin...oz. mora biti vse iz moke, ki ne vsebuje glutena. Sori, samo tole je pa meni že pretiravanje... No, pač vsaka po svoje... Lp Bonnie, ampak je res...moja prijateljica, stara 27 let, ima celiakijo in je samo kruh, ki ga sama speče, testenine, ki so brez glutena, piškote si sama peče... Vse te stvari so precej dražje, pa še meni malo neokusne. Ampak se navadiš. Če bi tvegala in jedla vseeno stvari iz pšenice, bi sčasoma dobila raka na črevesnih resicah. Žalostno, ampak je res. IZVIRNO SPOROČILO: natalia aja, ko pa bo stara 8 mesecev pa 2 tedna pa ne bo dobila celiakije, če ji daš gluten? Vsak teden se pozna... Sicer pa je bil namen mojega posta v tem, da vam napišem, da ni neke vidne alergijske reakcije na gluten. Lp!