MALINČICA
|
Kakorkoli se že obnašajo, zavedam se, da tistim sosedom ni najprijetneje živeti zraven romskega naselja, ampak mislim, da po dveh svetovnih vojnah in predvsem po ta drugi, bi pa lahko malo bolj civilizirano reševali takšne težave! To, da so jih preselili, se mi zdi tako grozno, da me kar v srcu boli, res! A se zavedate, da so to ljudje???? Meni se še žival smili, če bi jo tako preselili, nekam na tuje. Zdi se mi, da smo z njimi porihtali še slabše kot z živalmi. Grozno mi je, da se jim je to zgodilo. A si predstavljate, da je katera izmed vas s svojim otrokom na njihovem mestu? Ko ti nekdo vzame vse, vse pravice, vso spoštovanje, ki bi g kot človeško bitje moral uživati na vsakem koraku.... Ne znam si predstavljati, da bi se mi kaj takega zgodilo in samo prosim lahko nekoga, ki pazi name, da se nam to ne zgodi. Vse se vrača, vse se plača, zapomnite si, romi še niso dali zadnje besede in tudi tega se bojim! Čisto drugače bi lahko naša preljuba država to uredila! Seveda izkoriščajo našo državo, če pa se to da! Zakaj ne bi uvedli kakšne druge socialne politike, ki bi jih spodbujala k delavnosti? Mogoče pa naša država rabi samo kakšen dober predlog, kako jih zaposliti? Tudi verjamem, da težko dobijo delo, vse nestrpne slovence pa bi vprašala, če bi kdo od njih zaposlil kakšnega roma? Ja, kako bodo pa potem delali? Zakaj jim pa ne bi dali kakih javno koristnih del? Tudi to ne bi bilo slabo, karkoli, ampak tako jih preselit, kot da so neživi predmeti. Hudo mi je, da se to še zmeraj dogaja!