Gina
|
Jaz se sploh nisem zavedala, da tako govorimo v našem okolišu. Potem pa dobim štajerca za moža, ki itak ljubljanščine ni razumel, pa še manj kakih posebej pristnih izrazov in nikakor ne prispodob in mu je šlo to tolk na živce....mislim ta množina. Takrat sem jaz mislila, da je ta množina ljubljanski pogovorni jezik. Vsaj jaz poznam ogromno ljubljančanov, ki tako govorijo in do tedaj nisem poznala nikogar, ki bi mu šlo to na živce. Vsekakor sva se zmenila, da en drugemu pustiva govorit tako, kot sva navajena (beri pustiva govorit materni jezik - kar tudi tale množina pri meni vsekakor je in me čisto nič ne moti). Pa da naute mislne, men je blo tud čudn, kako on špreha, sm ga tud najedala, da o tem, da ga otroc niso menda cel let razumel, sploh ne pravm. Je blo zlo težko se razumet, kaj kdo misl. (pa je vse slovenščina, a ne, samo dialekt in izrazoslovje sta pa druga) Tako da če mene vprašate, je brez potrebe, da gredo jezikovne posebnosti komu na živce. In verjemite mi, vsak se počuti fejst ogroženega, ko se kdo spravi na njegov način izražanja. Zato je po moje boljše, da pustimo en drugemu svobodo, pa je mir povsod.
|