|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Zakaj v množini?
26.10.2006 9:42:38   
pety78
Meni gre tudi marsikaj na jetra, množina me pa v bistvu ne moti. Bedasto, bebast, glupo, ....?user posted image   Bi se prej dalo razpravljati o slovnici in načinu komunikacije na forumu, kot pa o uporabi množine.
Množina pa mogoče zato, ker se z otrokom tudi tako pogovarjamo. Predvsem z najmlajšimi. Zakaj? Verjetno ker se otrok uči od nas. In težko mu dopoveš da naj je, ker je zdravo, ampak mu moraš pokazati, da ješ tudi ti (to je bil sedaj samo en primer). Bomo jedli, se bomo sedaj umili, ....

(odgovor članu žužu)
Neposredna povezava do sporočila: 26
26.10.2006 9:49:26   
Zahi
ampak ta bebavost se preseli tudi v svet normalne komunikacije z drugimi user posted image

"A veš, da smo se včer pokakal tok, da da je kr iz plenic vn gledal" .. "iiiiiiiii"

user posted image user posted image

(odgovor članu pety78)
Neposredna povezava do sporočila: 27
26.10.2006 10:40:32   
šnucika
Včeraj sem si vzela pol ure in preletela forum "rodili smo",starši čvekamo,čvekanje v pričakovanju.
Mislim,da sem dala čez najmanj 50 nikov in od tega samo pri 5(petih) nisem našla množine!user posted image
Mislim,da je uporaba množine v prvem letu dojenčkovega življenja čisto normalna stvar-stvar jezikovne folklore,predvsem pri nas na obali je pogosta uporaba le-te...mogoče vpliv Italije,ker tudi italijani tako "bebavo"-po mnenju nekaterih ,govorijo.

Sama pri sebi to množino uporabljam od vedno,tudi,ko sama nisem imela otroka...v navadi je pač fraza:"ste že rodili?" in pa "rodili smo".Še celo v naši veterinarski ambulanti sem ta način izražanja zasledila s strani veterinarjev!!
Je pa res,da množino veliko bolj uporabljam tu na RR v pisni besedi,kot pa v samem govoru.

Tako,da ....za ene bebasto,nezrelo in potlačujoče do dojenčkove osebnosti...za druge normalno izražanje.

Pro et contra...kot vsaka stvar na teh debatahuser posted image

kaR te ne ubije,te okrepi!

(odgovor članu Zahi)
Neposredna povezava do sporočila: 28
26.10.2006 10:46:26   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Tjazy

IZVIRNO SPOROČILO: nivess

Jaz nikoli ne govorim v množini, vsaj ne da bi se tega zavedala.

Jaz tud vedno recem.. "rodil sem" in ne "rodili smo" tko da.. delam pravilno a ne? user posted image user posted image

Pa veš da se spomnim, da si to enkrat napisal nekje. Mi je bilo všeč.user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 29
26.10.2006 10:56:42   
Anonimen

Pa veš da se spomnim, da si to enkrat napisal nekje. Mi je bilo všeč.user posted image

Sem reku tko.. a ne? Se men tudi zdi..

Nio ziher nisem nikol reku, da smo se pokakal. to bi bilo mozno samo, ce bi nabirali kostanj in srecali medveda.. potem bi bil tak stavek smiseln.. user posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 30
26.10.2006 11:05:22   
Rožica I
Kak si ti smotan, Tyazi user posted image ! Sem se zdaj res nasmejala, ko sem si vse predstavljala user posted image !

ROŽICA

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 31
26.10.2006 11:05:44   
babylove
Meni tudi gre to na živce. Sem že 1x postavila takšno vprašanje na forumu 'rodili smo', pa sem bila okregana. Vsak po svoje pač, ampak pri nas pa vendarle samo mama rodi in edino dojenček v plenice lula.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 32
26.10.2006 11:06:57   
Anonimen

ce bi nabirali kostanj in srecali medveda.. potem bi bil tak stavek smiseln.. user posted image user posted image

Ne ne ne, potem bi tvoja fantazija bila malce drugačna...user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 33
26.10.2006 12:24:03   
sisi80
Žužu, pretiravaš. Mislim, da zaradi tega ne bo nobenega otroka manj. Jaz sicer večkrat uporabim ednino, na RR pa res večinoma množino, saj se kar poistovetim s čvekom.

Je pa zanimivo vprašanje, ni kaj.

(odgovor članu žužu)
Neposredna povezava do sporočila: 34
26.10.2006 14:13:46   
Magi*
IZVIRNO SPOROČILO: babylove

Meni tudi gre to na živce. Sem že 1x postavila takšno vprašanje na forumu 'rodili smo', pa sem bila okregana. Vsak po svoje pač, ampak pri nas pa vendarle samo mama rodi in edino dojenček v plenice lula.

to pa ni res, da edino dojenček v plenice lula. mogoče bomo pa tudi mi vsi še kdaj v plenice lulaliuser posted image

sicer mi je pa ravno od tu pa do culukafrije ali nekdo uporablja množino ali ednino.

Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe. Albert Einstein

(odgovor članu babylove)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   [Brisano sporočilo]
26.10.2006 16:53:02   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu žužu)
  Neposredna povezava do sporočila: 36
26.10.2006 17:49:28   
Slončica
Men tud ne potegne tisto, veliki smo...težki smo...lulali smo...pa papcali bomo al pa spančkat al pa buci buc...nikol ne uporabljam pomanjševalnic v pogovorih z otroci ker se sama seb zdim smešna pa še otroc so prebrihtni pa vejo da jih hočeš kej na finto dobituser posted image  "Odpri ustke bomo eno žličiko sirupka popapcali" ja do enga leta mogoče še pol pauser posted image

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 37
26.10.2006 19:51:11   
Gina
Jaz se sploh nisem zavedala, da tako govorimo v našem okolišu. Potem pa dobim štajerca za moža, ki itak ljubljanščine ni razumel, pa še manj kakih posebej pristnih izrazov in nikakor ne prispodob in mu je šlo to tolk na živce....mislim ta množina. Takrat sem jaz mislila, da je ta množina ljubljanski pogovorni jezik. Vsaj jaz poznam ogromno ljubljančanov, ki tako govorijo in do tedaj nisem poznala nikogar, ki bi mu šlo to na živce. Vsekakor sva se zmenila, da en drugemu pustiva govorit tako, kot sva navajena (beri pustiva govorit materni jezik - kar tudi tale množina pri meni vsekakor je in me čisto nič ne moti). Pa da naute mislne, men je blo tud čudn, kako on špreha, sm ga tud najedala, da o tem, da ga otroc niso menda cel let razumel, sploh ne pravm. Je blo zlo težko se razumet, kaj kdo misl. (pa je vse slovenščina, a ne, samo dialekt in izrazoslovje sta pa druga)

Tako da če mene vprašate, je brez potrebe, da gredo jezikovne posebnosti komu na živce. In verjemite mi, vsak se počuti fejst ogroženega, ko se kdo spravi na njegov način izražanja. Zato je po moje boljše, da pustimo en drugemu svobodo, pa je mir povsod.

(odgovor članu Slončica)
Neposredna povezava do sporočila: 38
26.10.2006 20:01:56   
ZARA
IZVIRNO SPOROČILO: Gina
Zato je po moje boljše, da pustimo en drugemu svobodo, pa je mir povsod.

Ja, Đina, sej maš prav, ampak men gre vseen na jetra. Čeprav mi je šlo včasih, na začetku še bolj...zdej se mi zdi, da sploh vidim ne več. Zlita s forumom.

< Sporočilo je popravil ZARA -- 26.10.2006 20:03:20 >

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 39
26.10.2006 21:33:13   
Pajaca
Men ni všeč tale množina zato je ne uporabljam.

Še bolj mem mi je pa ko je nekdo nekoč rekel, brat je rodil. Ja halo! Kako pa??? Njemu se je rodil otrok, ampak rodila ga je pa samo njegova žena in noben drug. On???

Al pa ko kakšen bodoči očka reče, mi smo pa noseči.... ja no ma mogoče mal pivskega trebuščka ampak noseč????

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 40
27.10.2006 0:26:39   
muza
V bistvu si se dobro spomnila. Mene je ta uporaba množine včasih tudi motila oz. sem bila pozorna na to. V srednji šoli sem imela sošolko- paralelko, ki me je vedno, ko me je kje srečala vprašala "kako smo user posted image ". Sploh, če sem bila bolj slabe volje, sem si mislila, ja če zase ne veš kako si, potem ti pa tud jaz ne vem povedat!
Ni mi bilo logično in tudi sama nisem množine v teh povezavah nikoli uporabljala.

Od kar pa imam otroka, sem se pa tudi s tem sprijaznila in občasno povzela večinsko navado. Velikokrat rečem, da smo zaspani, čeprav se nanaša samo na otroka ali pa da smo danes nekaj sitni in jokavi ali trmasti, smo se pokakali......Vendar tovrstne množine ne uporabljam v pogovoru z otrokom ampak s npr. kakšnim staršem, ki obvladuje iste razmere user posted image .

V bistvu se ne obremenjujem več s tem, kaj je bolj prav. Včasih je lažje uporabiti ljudsko navado user posted image ......

< Sporočilo je popravil muza -- 27.10.2006 0:41:59 >

(odgovor članu Pajaca)
Neposredna povezava do sporočila: 41
27.10.2006 7:50:16   
Anonimen

ce bi nabirali kostanj in srecali medveda.. potem bi bil tak stavek smiseln.. user posted image user posted image

Ne ne ne, potem bi tvoja fantazija bila malce drugačna...user posted image

A mislis, da bi hotu se medveda na jezke spravt? user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 42
27.10.2006 7:51:39   
Anonimen

Tole berem, pa vidim, da tega noben ne uporablja.. Ja kdo pa pol to uporablja? user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 43
27.10.2006 17:46:46   
Gina
Ha, ha, jaz uporabljam. Ker je to moj materni jezik.user posted image
Pustite ga vendar pri miru! Pa šprehite po štajersko, dalejnsku, gurensk...kar čte, vseen mi je.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 44
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?