pripravništvo - porodniška??? (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

maya_slo1 -> pripravništvo - porodniška??? (20.10.2006 12:34:09)

Mogoče kdo ve koliko časa moraš biti v delovnem razmerju da si upravičen do porodniške oz. ali je sploh možno dobiti porodniško, če si pripravnik?
Namreč, z mojim dragim si želiva še enega otroka takoj, ko se jaz zaposlim kot pripravnica. (zdaj pišem diplomo). Al' bi me delodajalec skalprial?!! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] No, ja...če slučajno ni mogoče mi pa vsaj povejte koliko časa moram biti z opravljenim pripravništvom zaposlena, da sem upravičena do porodniške.

Hvala!

Naja31 -> RE: pripravništvo - porodniška??? (20.10.2006 20:37:51)

Saj na porodniško greš lahko v vsakem primeru, če si zaposlena, ali nezaposlena [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Razlika je v tem koliko denarja boš potem mesečno prejemala.Za porodnišk onadomestilo se računa  povprečje zadnjih 12ih plač. Če jih nimaš 12, se za manjkajoče mesece vzame povprečni prihodek v RS.  

Strawberrie Cherrie -> RE: pripravništvo - porodniška??? (21.10.2006 18:55:59)

In koliko je povprečni dohodek?

sazi -> RE: pripravništvo - porodniška??? (23.10.2006 20:39:19)

če bi se vzel povprečni prihodek v SLO bi bilo to HUDOOOOO dobro
na žalost se vzame (zdaj pa ne vem točno) minimalna ali pa zajamčena plača (poglej na stran CSD Šiška, tam vse piše o teh prejemkih in tudi njihovih višinah)
kar se pa zaposlitve in pripravništva tiče - tudi za pripravništvo skleneš normalno pogodbo o zaposlitvi (ponavadi za določen čas) in nima veze ali si pripravnica ali ne
če si na dan nastopa porodniške zaposlena, se ti porodniška izračuna iz povprečja zadnjih 12 mesecev (torej tvoja plača, za manjkajoče mesece pa tisti minimalec), če pa na dan nastopa nisi zaposlena, pa moraš biti v zadnjih treh letih vsaj 12 mesecev v delovnem razmerju, da ti tako računajo povprečje, v nasprotnem primeru dobiš pa samo starševsko nadomestilo
vse to je pomembno v primeru, da te vzamejo npr v pripravništvo za 6 mesecev, ti pa bi porodniško nastopila kasneje - z velikim trebuhom pa ti ob poteku pogodbe najbrž ne bi dali nove (se najde tudi kak super delodajalec, ampak v praksi bolj redko).
upam, da je vse dovolj jasno

Stran: [1]