Metuljček Cekinček -> RE: kobacanje (17.10.2006 16:33:28)
|
Ravno danes sem v oktobrski številki revije Moj malček prebrala članek z naslovom GIBALNI RAZVOJ OD ROJSTVA DO SAMOSTOJNE HOJE, ki med drugim piše tudi o številnih prednostih kobacanja. Članek je res odličen, saj novopečenim mamicam odgovarja na številna vprašanja o tem, kdaj naj bi dojenčki obvladali posamezne gibalne veščine, poudarek pa je na sledenju naravnemu gibalnemu razvoju. Žal mi je samo, da ga nisem imela možnosti prebrati že prej, ker bi tako imela pripravljene odgovore na vsa vprašanja tašče, prijateljic in raznih "tet" na sprehodih in v trgovini, zakaj ga pri štirih ali petih mesecih v vozičku ne vozim v pokončnem položaju, zakaj ga pri devetih mesecih še ne učim hoje z vodenjem za rokice in blablabla ... Jaz sem seveda zaupala svojemu občutku in nisem skušala pospeševati dojenčkov razvoj, ampak mu kvečjemu pomagati pri učenju novih veščin, ampak nekje v ozadju pa so me te pripombe vseeno kljuvale, kaj pa če se bo prepočasi razvijal, če mu jaz ne bom pri tem bolj pomagala. No, ta članek bi me takrat pomiril. V glavnem, kar se tiče kobacanja pa pravi takole: "Med šestim in osmim mesecem starosti se nekateri dojenčki pričnejo premikati po prostoru s plazenjem po trebuhu. Sprva se otrok poteza le z rokami, kmalu pa osvoji izmenično plazenje po trebuhu - otrok se plazi po trebuhu kot vojak. Po krajšem ali daljšem obdobju (do nekaj mesecev) plazenja po trebuhu se otrok dvigne od tal in preide v kobacanje po štirih." Pravi pa še tole: "... Iz stranskega sedenja prehaja v štirinožni položaj, oprt na dlani in kolena. Šele ko je otrok v tem položaju zmožen prenesti težo telesa z obeh rok le na eno roko in z drugo roko posegati po predmetih, je dozorel za kobacanje po štirih. To se pri večini dojenčkov zgodi med osmim in desetim mesecem starosti."
|
|
|
|