živa
|
Haha, gotovo vam je znana zgodba: novopečena mama, pametna za tri, meni, da bo njen otrok ponoči spal in pika. Sanja svinja o koruzi ! Torej, prosim za nasvet, čeprav ste najbrž že neštetokrat svetovale mamam s podobnimi (oziroma istimi) težavami. Moj mali je star skoraj 9 mesecev. Pri 10 tednih mi je spal 6 ur v kosu, pri 9 mesecih pa se mi zbuja kakšno noč tudi na vsako uro. Do sedaj je trikrat spal po 7-8 ur (torej celo noč). Že od rojstva je v svoji posteljici in sobi, se dojiva, flaške in dude pa ne mara. Zvečer načeloma zaspi sam v postelji (včasih malo pojokca - največ pet minut - ali pa malo potelovadi, preden zaspi). Čez kaki dve uri se pa začne zbujanje. Če ga pristavim, se malo pocrklja in spi naprej - v bistvu ne je, torej ni lačen; tudi čez dan mi zelo lepo je po žlički. Ta metoda je zame sicer najbolj preprosta, se mi pa zdi, da otroku škodi, ker se zjutraj zbuja neprespan. Če ga nočem podojiti, je sposoben tuliti tudi po eno uro ne glede na to, ali ga pustim samega, ga božam v postelji ali pa ga crkljam v naročju. Potem zaspi in se prav lahko zgodi, da se čez pet minut zgodba ponovi. Čez dan zaspi ali v vozičku ali v avtu ali med dojenjem ali pa sam po dojenju (zadnje čase vedno redkeje!). Žal nima urnika in mi včasih tudi vse popoldne ne spi (od 11h-12h do 19h-20h). Torej: po novem letu grem v službo in mali bo v varstvu. Pa tudi z možem bi rada kdaj pa kdaj tako čez dan kot zvečer šla ven, ne da bi otrok ob 23h še rogovili po bajti, ker ga stare mame ne znajo oziroma ne morejo (ali pa nočejo) uspavat. Vesela bom vseh metod uspavanja, ki mi jih lahko svetujete, tudi po načelu "pusti jokati", samo razložite mi, prosim, kaj naj naredim, ker se mi zdi, da moj otrok še bolj znori, ko pridem zraven, da bi ga potolažila. Da bi se ponoči smejal in se hotel igrati, tega še nismo doživeli. Ali da bi nehal jokati, če pridemo zraven, tega tudi ne poznamo. Res bi ga rada navadila/naučila, da bi spal celo noč, ker je pravi dobrovoljček, kadar se naspi, sicer pa ima podočnjake, je bled in tudi bolj razdražljiv. Vsekakor bo za vse bolj zdravo, če bo spal. Hvaležna vam bom za namige! Lp, živa
|