akakak -> RE: HELLP sindrom (26.9.2007 11:51:51)
|
Takole .. . sem fant dekleta, ki je trenutno še v oddelku intenzivne ginekološke kliničnega LJ. Zakaj? HELLP sindrom. Z izrazi PREEKLAMPSIJA, EKLAMPSIJA, HELLP SINDROM se seznanite vse nosečnice. Vsaj o znakih. Ker se ne gre zanašati samo na vedenje, znanje, ginekologov, porodničarjev, ... Vsaj v primarnem ali sekundarnem zdravstvenem nivoju (osebni zdravnik, ginekolog v lokalnih bolnišnicah, sestre,...). Na terciarnem nivoju, začnejo vsi panično tekat, reagirat ob omembi teh izrazov. Že vedo zakaj! Po kmečko (kakor sem si jaz razložil): telo matere začne zavračati dojenčka, plod, plodovnico, whatever ... Telo si plod razlaga kot tujek v telesu, ki ga želi izločiti (nosečniška toksio... ne vem kaj že. Skratka toksin=strup; nosečniška zastrupitev). Zavrača lahko rahlo (zatekle noge, visok pritisk, slaba krvna slika), lahko močneje (zatekle noge, visok pritisk, meglenje pred očmi, proteini v urinu). To imenujejo PREEKLAMPSIJA (v času nosečnosti), ali EKLAMPSIJA (po porodu). Prvo se bolj ali manj dogaja vsaki nosečnici, drugo redkejšim, še redkejšim se to stopnjuje ali pojavi še dodatna "****" - sindrom HELLP (H-hemoliza (hemoglobin prehaja iz preko sten celic, ki se nahajajo v krvi v kri), EL-jetrni encimi (to si nisem šel razlagat, ampak jetra odpovedujejo), LP-trombociti (nivo trombocitov v krvi pada proti nuli. Le ti skrbijo za strjevanje krvi (hraste)). Skratka telo odpoveduje na celi črti (jetra, krvna slika, ledvica (proteini), zadrževanje vode v telesu (ni beljakovin, ki bi jo vezali nase), pri moji je voda prišla še okoli pljuč (pljučna embolija), visok pritisk, ...). Tako EKLAMPSIJA kot HELLP ima za izid lahko smrt. In to se dogaja (tudi primere lahko sedaj naštejem) . Če je preeklamsija v zgodnji nosečnosti nastrada nerazvit plod (pljuča, imunski sistem, kaj jaz vem kaj še, skratka dete ni razvito); pri slabem zaznavanju težave nosečnice, diagnostiki, s strani našega zdravstvenega sistema, pa se stopnjuje ogroženost nosečnice. Zato bi bilo prav oz. je prav, da bi vsaka nosečnica in delavec, ki dela z nosečnicami poleg tega da ve za znake eklamsije poznal tudi enega osnovnih znakov HELLP sindroma - do 5 urno bolečino v žlički (med joški), ki boli v eno (potem sama poneha), sili na bruhanje, vzrok pa ni želodec, ne izliti žolč ali zapora žolčnika, temveč infark jeter. Takrat poskrbite, da se čim hitreje transportirate v LJ. Mojo so danes prestavili iz kliničnega nazaj v porodnišnico. Sedaj je skupaj z deklico. Kot kaže se bo zlizala. Na moje poizvedovanje ali bodo na organih ostale kake posledice, še nisem dobil meni zadovoljivega odgovora, ampak to tudi ni sedaj primarna skrb. Trenutno je važno, da sta mamica in dojenček zopet skupaj. Ati PS Nikoli ne vemo preveč. Zato se le seznanjajte z informacijami. In le preberite vsaj zanimivejše dela članka http://www.mf.uni-lj.si/jama/jama99-1/html/hellp.html oz. simptome pod "mus". Ostalo pa seveda, če vas doleti.
|
|
|
|