Nekaj mi ni jasno, prosim pomoč (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Dojenje in dodajanje



Sporočilo


Anonimen -> Nekaj mi ni jasno, prosim pomoč (11.10.2006 22:46:35)

Moja kolegica se že od samega začetka (poroda) naprej pritožuje, da ima ali matitis ali akutno vnetje dojk. Meni pa sedaj ni jasno: je to res ponavljajoče se ali pa ne ve dojiti (mimogrede dojenček je star 7 mesecev), sama pa je imela mastitis že najmanj 8-krat.
Mleka se ji ne da črpati, ker pravi, da je zamudno, jaz imam pa njenega stokanja o mastitisu in antibiotikih poln kufer. Pa še nekaj: ali je za malčka zdravo, da nenehno je antibiotike?
Sicer sem sama imela mastitis, ampak pri piškotkovih 12 mesecih, ker sem si ponoči oblekla majico, katere šiv se mi je zažrl v dojko, zjutraj pa šla v službo in ne dojila do štirih popoldan.
Ampak to pa mi res več ni jasno.




eya -> RE: Nekaj mi ni jasno, prosim pomoč (11.10.2006 23:00:42)

Vem, da imajo nekatere mamice večkrat mastitis, ampak 8x v 7 mesecih je pa res malo veliko. Pa saj ni treba, da si sčrpa mleko, naj si ga vsaj malo stisne pod tušem, preden pride do mastitisa.

Sicer pa mogoče nisem prava oseba za komentar, ker ga sama nikoli nisem imela...če sem čutla, da imam ful mleka in trde prsi, sem si mleko ročno stisnila...toliko, da me ni več tiščalo.




lelaval -> RE: Nekaj mi ni jasno, prosim pomoč (11.10.2006 23:01:44)

Sama sicer mastitisa še nisem imela, pa sem vse tri dojila- najmlajšo pri 16 še vedno. Je pa zelo pomembno, da si dojke popolnoma izprazni - če tega ne naredi otrok z dojenjem, bi si morala sam črpat. Bi zagotovo imela manjkrat mastitis.
Meni so vsi otroci ponoči spali, mene pa so dojke bolele in teklo mi je mleko ven, pa sem se vstala in si izčrpala. Mogoče je res malce zamudno - pri meni še sredi noči - ampak mogoče pa ravno zato nikoli nisem imela težav.
Če bi meni kolegica toliko tečnarila, bi ji direkt povedala.




Leone -> RE: Nekaj mi ni jasno, prosim pomoč (11.10.2006 23:15:38)

Jaz sem ga imela 2x v enem mesecu, ker mi je zelo neredno jedel. En dan na pol ure, potem naenkrat na 2, spet na pol itd...
Ob visoki vročini, nenehnemu dojenju in še skrbi za starejšega [sm=jezicek.gif] je bilo pumpanje neizogibno (dojit nisem smela na prizadeto dojko). Pred pumpanjem sem si še polagala vroče kamilične obloge, ki so delovale res blagodejno. Samo antibiotik drugače ne pomaga, tudi zatrdline ne minejo same od sebe in tako si kmalu spet na začetku... Potem sem si vedno, kadar sem začutila  napetost v dojkah, spumpala ven.
Res je zamudno, vsako pumpanje mi je vzelo od 45 min do 1 ure in to tudi ponoči [sm=smiley5.gif] . Ampak boljše to, kot pa še en mastitis.




Seven* -> RE: Nekaj mi ni jasno, prosim pomoč (11.10.2006 23:24:58)

Ce ji je zdravnik vsakic predpisal antibiotike je nor ali nesposoben.
Tako se to namrec ne dela..

Ona bi si pa tudi lahko kaj prebrala in tudi tisto mleko izcrpala. No, lahko gre pa se devetic na antibiotike.

Raho, nekaj antibiotika gre vsekakor tudi na otroka, sicer v zelo malih kolicinah, pa vendar.. Ce to pomnozis z 8x pa cifra ni zanemarljiva..

Naj poklice kaksno svetovalko za dojenje. Zdravnik ji OCITNO ne zna pomagat.




rija -> RE: Nekaj mi ni jasno, prosim pomoč (11.10.2006 23:28:43)

Raho, če rabi ta tvoja prijateljica dobre pumpice, ki niti približno niso zamudne, mi javi, da ti dam naslov izposojevalnice v avstriji....so fenomenalne, električne, pa obe dojki pumpaš naenkrat.....pa ne bo nobenega mastitisa.....jaz pa ji lahko dam še nastavke...ki si jih moraš drugače kupit.....

Evo, tak zgleda ta stvar. Jaz sem bila prezadovoljna[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

[image]http://www.ameda.ch/Mutter_und_Kind/Produkte_von_Ameda/Brustpumpen/Lactaline_personal/Bild_Lactaline_Personal/image2a.jpg[/image]





darjatimci -> RE: Nekaj mi ni jasno, prosim pomoč (12.10.2006 7:34:33)

Mislim,da vsaka ki kdaj preboli mastitis v pravem pomenu besede,naredi vse da bi se mu le izognila.Tudi sama sem ga in vem kako izgleda,naredila sem vse kar so mi svetovali tudi antibiotik sem morala jemati.Če pa se to kar naprej ponavlja sigurno ni dobro,sploh če jemlješ antibiotik.Otrok od takega mleka sigurno nima kakšne koristi.




Alisa -> RE: Nekaj mi ni jasno, prosim pomoč (12.10.2006 13:17:51)

Jaz sicer nisem imela mastitisa do zdaj. Se pa tega zelo bojim, tko da si vedno sčrpam ven če malček kaj pusti, zvečer pa ko zaspi si pa obe dojki spraznim, ker me ponoči drugače preveč tišči in imam čist trde pa še vn teče.
Jaz bi ji kupla črpalko pa si naj vn stiska, če pa noče pa naj ne tečka.
Pa še to če bi jaz imela 7x mastitis bi si črpala non stop sm da se mi ne bi ponovilo.




mama5 -> RE: Nekaj mi ni jasno, prosim pomoč (12.10.2006 20:03:35)

Pozdravljene mamice!

Nekaj vas moram vprašati. Imamo punčko staro 2 meseca, se polno dojiva in lepo napreduje. Je na 2 ali 3 ure le po 5 do 10 minut (to sicer redko). Zdaj pa k vprašanju: ko govorite o črpanju, pravite nekatere, da če otrok ni spil do konca, da si spraznete dojke. Kako pa to veste, da je ni spraznil in ali to črpate tako dolgo, da nič več ne teče ali kaj? Jaz si namreč nikoli ne črpam, ali mislite, da bi morala?

lp in vse dobro!




eya -> RE: Nekaj mi ni jasno, prosim pomoč (12.10.2006 21:28:11)

Jaz si nikoli nisem črpala zato, da bi spraznila dojko. Edino ko je parkrat spustil nočni obrok, sem imela ponoči preveč mleka in s tem trde in boleče dojke-takrat sem si ročno stisnila, toliko, da me ni več tiščalo.

Zdaj pa si nikoli ne stiskam več, pa čeprav malček ne izpije vsega do konca.

Torej: če nimaš zatrdlin in bolečih predelov na dojki, ti mleko verjetno ne zastaja in je vse ok...




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (12.10.2006 21:54:13)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




žiža -> RE: Nekaj mi ni jasno, prosim pomoč (13.10.2006 23:56:05)

Jaz sem imela v pri prvi blzne težave z dojenjem. Bila je nedonošena in temu so seveda sledile vse težave povezane z dojenjem. Mleko sem si morala stiskati, ker ni imela moči da bi sama vlekla. zatrdline in bolečine v dojkah so se mi pojavljale zelo pogosto, vsaj enkrat na teden. Obvezno sem si takrat zatrdline masirala pod vročim tušem, jih grela z vročimi obkladki in si mleko redno stiskala kolikor se je pač dalo.Ponavadi sem o fasla ponoči, ker je otrok celo noč spal. Ja in sem tud ponoči hodila pod tuš, si likala plenice in stiskala...[sm=smiley19.gif][sm=smiley29.gif][sm=smiley19.gif] samo da bi pravočasno preprečila najhujše. Načeloma mi je kar uspevalo, ene parkrat mi pa ni. Pri treh mesecih pa sem ga staknila res hudega. Vročina čez 40, počutje, da ne govorim... dobim 1 antibiotik, po 2 dneh stanje nespremenjeno, zamenjam antibiotik, stanje nespremenjeno, le vročina mi je padla. ta 10 dan pristanem na operacijski mizi, izčistijo pol litra goja [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image] Bolelo kot **** [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] 
Z antibiotiki ga tale dohtar res mal serje. Po mojih izkušnjah je boljš iti h ginekologu kot k splošnemu zdravniku.
dejansko pa je res da nekatere pač so podvržene tem težavam. Kaj pa na to vpliva ne bi vedela. Jaz recimo sedaj v drugo dojim kot stara dojilja, brez najmanjših težav [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Anonimen -> RE: Nekaj mi ni jasno, prosim pomoč (15.10.2006 20:07:23)

js bi nehala pri prvem mastitisu [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




žiža -> RE: Nekaj mi ni jasno, prosim pomoč (15.10.2006 20:15:55)

Ja Lara jest zdej pr ta drugem tud. Res ni vredno, če ne gre pač ne gre.  Se je boljš sd tem sprijaznit, kot pa izgubljat živce in zraven še fizično trpet. Vsaka šola pa nekaj stane. Moja je bla kr draga




TiaSara -> RE: Nekaj mi ni jasno, prosim pomoč (20.10.2006 19:22:58)

Ja, v porodnišnici in patronažne vedno govorijo o stiskanju mleka, če ne spije do konca, jaz pa sem govorila s svetovalko iz LLL, ki je rekla, da v primeru prevelike količine mleka ni treba nič pumpati ampak samo malo pod tušom stisnit, da popusti pritisk. Jaz sem imela od začetka ogromno mleka, pa nikoli mastitisa, čeprav si nisem nič pumpala.




Stran: [1]