Anonimen -> socialna pomoč ali štipendija ali kaj drugega? (7.10.2006 10:32:15)
|
Moja situacija je naslednja: 2 leti sem bila brez statusa študenta, obvezno zavarovanje je plačevala občina, knjižico pa imam pri sebi doma, ker nisem bila iskalka zaposlitve.Ves čas sem delala na črno.Dodatno zavarovanje sem sama plačevala, mama me je imela prijavljeno kot vzdrževanega člana in zame dobival 40.000 mesečno in ta denar dajala meni. Sedaj pa je nastala nova situacija: vpisala sem se redno v 3.letnik, mama me je zavarovala obvezno pri sebi v službi, dodatno je za študente zastonj in še vedno sem pri njej vzdrževan član.Ampak samo še za dva meseca. Sedaj pa sledi: 18.11. se bom poročila, delam lahko zraven rednega študija komajda, delam nekaj malega v gostinstvu, vendar le 3x tedensko, ker mi več zaradi predavanj in vaj ne bo zneslo. Po poroki me bo moral mož pri sebi v službi obvezno zavarovat, prijavil naj bi me tudi kot vzdrževanega člana in kolikor vem naj bi mu to pri plači prineslo nekaj več.Im pa najbolj bedno službo pod soncem, dela pri sp, za vsak tolar mora prosit in še to mu da tako malo, da se lahko zjočeš zraven.Zato se bojim, da ne bo to pri plači nič več, zavarovanje zame pa mu bodo trgali kar od njegove plače. Ali mi lahko poveste kako je z tem po ZAKONU?Ali me MORAJO prijavit kot vzdrževanega člana in mu dajat dodatek pri plači, ali pa ga lahko šef zavrne, da me ne mislijo prijavljat, ker je to za njih prevelik strošek? Ali morda veste, če lahko po poroki prosim za štipendijo, čeprav je to novembra, ker so se mi takrat razmere spremenile in se ne upošteva več plača staršev (ki je bila do sedaj vedno previsoka za štipendijo) ampak plača moža, ki je mizerna?Kje zaprosim za njo? Kako pa je z socialno pomočjo, bi lahko po poroki šla do svetovalke in si zrihtala socialno pomoč vsak mesec, ker še študiram in se ne morem preživljat? Res je nastala huda finančna kriza, do zdaj sva oba delala (jaz na črno, on zaposlen) in nama je zneslo.Sedaj sem pa jaz redna študentka in imam po cele dneve predavanja, veliko učenja in seminarskih in mi bo komaj zneslo delat malo zraven, da zaslužim vsaj 50k, je pa to veliko premalo in se bojim, da bom študij obesla na klin da bom lako delala, da bova preživela[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image].A to mi je zadnji letnik, če mi uspe in drugo leto diplomiram si bom lahko našla boljšo službo in več zaslužla kot samo z srednješolsko izobrazbo. Vem da se bila dolga, upam da je razumljivo, hvala za pomoč.
|
|
|
|