Imate rade kostanj? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Anonimen -> Imate rade kostanj? (6.10.2006 8:36:56)

Če je odgovor JA,potem si pa oglejte,kaj se lahko še iz kostanja da narediti.
Ne samo pečen,tudi na drugačen način prripravljen je okusen.

http://trendi.siol.net/default.aspx?site_id=155&page_id=445&article_id=155445061004093021111&cid=445




srki -> RE: Imate rade kostanj? (6.10.2006 14:31:19)

Rajši kar pri pečenem ostanem, edino tista kura pa bi mi šla v slast, samo ne vem, če ne bi kostanja spustila, ker je v kuri[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




DORI -> RE: Imate rade kostanj? (7.10.2006 13:44:10)

Pred kakimi 25 leti se je pri nas v trgovini dobil kostanjem pire. Ful je bil dober.




Udb -> RE: Imate rade kostanj? (7.10.2006 14:44:26)

Kostanj obožujem!!

Obstaja ena ful dobra kostanjeva pita, samo meni se ne da kostanja lupit!! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Nasy -> RE: Imate rade kostanj? (8.10.2006 22:27:03)

jaz sem čist na pamet nardila ta vikend doma rezine, v bistvu biskvit s kostanjevo kremo, je blo ful dobro[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




CUKRČEK -> RE: Imate rade kostanj? (9.10.2006 7:09:18)

pri nas vsi obožuejmo kostanj. smo ga pa do sedaj samo pekli in kuhali. Pa bi res rada naredila še kaj iz njega , a se mi ga ne da lupit in ne jesti zraven[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Baje so fuuul dobre torte iz kostanja. Bo treba probat.





klepetka -> RE: Imate rade kostanj? (9.10.2006 8:22:03)

jaz sem pa iz kostanja poskusila samo kostanjev sladoled.Pa mi je bil dober.
lp




HuAnita -> RE: Imate rade kostanj? (13.10.2006 21:49:20)

Nekje sem videla, da se da kostanj skuhati, pa potem pretlačiti in dati v skrinjo. Imam že dva paketka le-tega, medna je ful dobro, če to dodaš omakam, juham... Bom pozimi poročala[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




manetka -> RE: Imate rade kostanj? (13.10.2006 22:38:38)

Ja res je dobro, jaz sem probala kostanj dodat v smetanovo omako k puranovim zrezkom. Sam ni treba velik dat, ker se zgosti kot moka.




KATI321 -> RE: Imate rade kostanj? (19.10.2006 8:48:15)

Jaz pa pozimi pečem kostanjevo potico. Res pa marsikateri jesenski večer presedim pred skledo kostanja in ga lupim. Potica pa je fantastična.




Nasy -> RE: Imate rade kostanj? (19.10.2006 9:05:00)

Mmmm..potičko bi pa jst tud probala [image]http://www.cosgan.de/images/smilie/nahrung/n080.gif[/image]




CUKRČEK -> RE: Imate rade kostanj? (19.10.2006 9:06:21)

jsz tudi, če bi jo znala naredit[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] recept, prosim[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Erdbeere -> RE: Imate rade kostanj? (19.10.2006 13:38:06)

jest bi tud kakšen recept al od torte ali pa od potičke....a pa to najprej kostanj skuhaš, olupiš....kaj pa pol ker verejtno vsega naenkrat ne moreš skuhat a se to kaj zmrzne???? pa potem ko rabiš pač odtajaš in uporabiš...punce prosim poročajte!




Dayway -> RE: Kostanj (24.9.2007 14:06:46)

Kostanja je ful velik v Podmolniku-Gobarska pot 2kg nabran u pol ure!!![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Nasy -> RE: Kostanj (24.9.2007 14:55:00)

Uh, kje ste pa to temo našle[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Anonimen -> RE: Kostanj (24.9.2007 15:56:20)

njami pečen, ostale stvari iz kostanja, mi pa niso ne vem kaj. saj jih pojem, sam pečen kostanj pa sledek vinček čez je najboljše[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]. še malo, ap bo pri nas tudi kostanj in se bomo lahko mastili[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anonimen -> RE: Kostanj (24.9.2007 20:54:16)

Mišek, tisti kostanj pri vas je ZAKON [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Če ima katera viška kostanja se priporočam [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley4.gif[/image].

moj  [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/love.gif[/image] ni ravno tip za po šumi letat, jaz pa nimam pojma, kam jih iti brat, pa še z dojenčico [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




gumbek -> RE: Kostanj (24.9.2007 21:46:10)

jest  bi se ga tud odpravla it nabirat sam ne vem kam in kje je že.




Anonimen -> RE: Kostanj (25.9.2007 9:00:39)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]tale tema je pa iz naftalina potegnjena.No še en recept kaj naresti iz kostanja.


Kostanjev puding

Sestavine:
500 g kuhanega in olupljenega kostanja, 200 g surovega masla, 2 jajci, 150 g sladkorja, zavitek vanilijevega sladkorja, pol zavitka pecilnega praška, 2 žlici ruma, 3 dl sladke smetane, 3 žlice sladkorja v prah, 10 celih kuhanih kostanjev in 50g čokolade za kuhanje.
Priprava: Rumenjake penasto umešamo s surovim maslom in sladkorjem , doddamo vanilijo, pretlačen kuhan kostanj, pecilni prašek in rum. Nato vmešamo še trd sneg in rahlo premešamo. Zmes stresemo v model za narastke in kuhamo v sopari približno 1h. Kuhan puding previdno položimo na plitev krožnik in pustimo, da se dobro ohladi. Jed lahko poljubno okrasimo.

Kostanj v sezoni sicer lahko kupite pri kostanjarjih in tudi vsaki večji samopostrežni trgovini, vendar ima prav nabiranje kostanja v jeseni poseben čar. Zato si le rezervirajte kak sončen vikend za prijeten izlet v gozd, ki ga boste zaključili s kuhanjem ali peko kostanja v krogu družine in prijateljev ter tako izkoristili lepo priložnost za druženje in pogovor.


Pa nekaj podatkov o hrambi kostanja.

Kostanjeve plodove lahko najbolj pogosto uživamo kuhane ali pečene. Kandirani s sladkorjem ali marcipanom, pri nas niso bili v navadi, so pa kulinarična poslastica nekaterih Sredozemskih dežel. S škrobom bogati plodovi so primerljivi z koruzo, v prehrani lahko nadomestijo krompir. Zmlete v moko lahko uporabimo za številne malce drugačne jedi, kot smo jih vajeni med letom. Med priljubljenimi so; kostanjev puding, torta, kostanjevi štruklji in celo kostanjeva marmelada.

Za pripravo najrazličnejših jedi je zelo uporaben kostanjev pire. Kostanj skuhamo, olupimo in pretlačimo, ustrezno količino nato stresemo v PVC vrečko in zmrznemo. Tako pripravljen pire lahko čez vse leto uporabljamo za juhe, enolončnice, nadeve in sladice.
Kostanj lahko hranimo v zabojčkih štiri mesece in več, kjer bodo ostali sveži pri temperaturi do -1°C in relativni zračni vlagi 80%.



Kje raste:

V Sloveniji raste kostanj na toplejših gričevnatih legah; večja rastišča pa so zlasti na Primorskem in v Beli krajini. Na manjših površinah ga najdemo v okolici Ljubljane, v Zasavju, Halozah, na Dolenjskem in Štajerskem, raztreseno pa raste povsod z izjemo Koroške






Anonimen -> RE: Kostanj (25.9.2007 9:03:01)

Erdbeere zate:






kostanjeva potica


Sestavine

Priprava

Za testo:1 kg moke,6 dcl mleka,2dcl olja,4 zlice sladkorja,pol zli
ke soli,6dkg kvasa


kostanjev nadev:500 g kostanjevega pireja,100g rozin,vanilij sladkor,rum,100g sladkorja
Zamesimo testo in ga pustimo vzhajati.

Kostanjev pire zmesamo z sladkorjem,vanijilem in v rumu namo
enimi rozinami.

Vzhajano testo razvaljamo ,namazemo z pripravljenim nadevom in pe
cemo v pecici na 180 stopinj 50-60 minut.

KOstanjeva potica je manj kaloricna in lazje prebavljiva .

www.kostanj.net
22.12.2004-17:51


rostan.bogdana@siol.net




Stran: [1]