nana 27 -> RE: Kdaj so se začeli kotaliti? (5.10.2006 8:34:01)
|
Vsak otrok se drugače razvija in ne moreš nič prehitevat. Lahko, da otrok prehitev v drugih znanjih, kot pri gibanju in bo vrstnike dohitel kasneje, kar pa ni narobe ali pa zank, da je tvoj otrok, kaj manj sposoben. Je pa hudo, ker se danes mamice hvalijo, kaj vse znako njihovi otroci. Tvoje je nekaj posebnega in pika. Vse ob svojem času pa bo. Moj se ni nikoli kotalil. Včasih se je naključno prevalil v desno ali levo iz hrbta. Sedel je pri malo več kot 5ih mesecih brez opore, pri 6ih mesecih in pol je začel puzati kot vojak, pri 8ih mesecih se je začel kobacati, pri 9ih mesecih postavljati na noge in hoditi ob opori. Zdaj bo kmalu star eno leto in čakamo, da shodi, ampak je prevelik ziheraš, da bi se odlimal od mize. Poganjalca že od 10. meseca poriva po stanovanju in protestira, če se ustavi. Za poganjalca pa mora biti otrok kar precej stabilen, da ne pade na nos, tako da mogoče se pa lahko nadejamo prvih samostojnih korakov v roku meseca ali dveh. Je pa tako, da otroka lahko lepo spodbujaš. Če samo leži na tleh in gleda igračke, ni nič oz. malo kasneje, kot bi bilo sicer. Dobro je, da znaš lepo premikati njegove noge, da ga spodbujaš, da daje nogice proti ustom. Predlagam ti, da kupiš DVD od Vzajemne z vajami pa jih delajta skupaj. Jaz sem našega samoplačniško malo pred pol leta peljala do fizioterapevtke in ti lahko povem, da je super. Takoj je videla, kaj bi se dalo z vajami izboljšat in katere "napačne gibe" je treba odpraviti. Doma sva delala tiste vaje in mi res ni žal, da sem ga peljala tja, ker je bilo "izboljšanje" vidno v enem tednu ponavljanja vaj.
|
|
|
|