plačilo med porodniškim dopustom (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

tinkara25 -> plačilo med porodniškim dopustom (2.10.2006 10:34:23)

ZIVJO
jaz sem tukaj popolnoma nova in bom ustrelila vprasanje katerega odgovora ne vem in ga ve sigurno veste.
zanima me kdo placuje porodnisko - ali "drzava" ali firma v kateri si prej zaposlen? namrec sem brezposelna in me zanima, ce bi se zdaj zaposlila v druzinskem podjetju in potem cez recimo par mesecev odsla na porodniski dopust, kdo bi placeval porodnisko med mojo odsotnostjo? zanima me samo zaradi tega vidika da bi mi bila med porodnisko zagotovljena socialna varnost, po porodniski pa bi pricela z iskanjem redne sluzbe

hvala za odgovore

Naja31 -> RE: plačilo med porodniškim dopustom (2.10.2006 10:46:43)

Država plačuje porodniško.
S tem, da če si bila prej vsaj 12 mesecev redno zaposlena, se ti računa glede na pvoprečje zadnjih 12ih plač.
Če pa si nezaposlena, pa dobiš okrog 40.000 na mesec.

ajat -> RE: plačilo med porodniškim dopustom (2.10.2006 10:51:51)

ojla
sploh še nisem nikjer redno zaposlna in sploh še nimam otrok, ampak kaj se pa zgodi v primeru, da si redno zaposlen manj kot eno leto in zanosiš? Torej, da greš na porodiško čez 6 mesecev.
kdo v tem primeru plačuje prorodniško in koliko.

LP

Naja31 -> RE: plačilo med porodniškim dopustom (2.10.2006 10:57:56)

V vsakem primeru ti jo plača državo. Za tiste mesece ko si imela plačo,s e ti šteje ta znesek, za tiste, ko si bila nezaposlena pa mislim, da minimalna plača v SLO. Ampak to nisem več prepričana.
Čas ko si na  porodniški sta tako ti kot tvoj otrok zavarovana preko CSD.

tinkara25 -> RE: plačilo med porodniškim dopustom (2.10.2006 11:02:33)

kaj pa ve mislite kaksen faktor pri odlocanju za otroka ima  zposlitev matere, v primeru, da partner dobiva dovolj visoke dohodke, da bi lahko prezivljal druzino? se mi zdi zaradi socialne varnosti predvsem, med dopustom, ter strahu, kako bo s pridobitvijo sluzbe po tem ko bom mamica? ali je lazje ali tezje kot ce pri 25ih se nisi mater in isces sluzbo??

SaaS -> RE: plačilo med porodniškim dopustom (2.10.2006 11:37:07)

Jaz sem bila pri prvem otroku v taki situaciji. Pred nastopom porodniške sem imela le 7 mesecev delovne dobe, prej pa brezposelna. Višino porodniške ti izračunajo kot povprečje zadnjih 12 plač. Upoštevali so teh 7 mesecev, za tistih 5 mesecev pa so šteli namesto dohodka 55% minimalne plače - bolj malo, ja [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image].
Kar se pa zaposlitve pred otroki ali po tiče, pa ne bi znala svetovat. 

NTS -> RE: plačilo med porodniškim dopustom (2.10.2006 15:52:51)

Če nisi zaposlena ko zanosiš, dobiš MATERINSKI DODATEK, znaša cca 45000 sit/mesec, če si bila pred porodniško zaposlena vsaj 1 mesec se ti upošteva tista plača za preostale mesece pa vsi prihodki ki si jih imela (borza, socialno).
Postopek kako si odpreš porodniško je enak če si zaposlen ali ne, tudi plačilo gre iz istega naslova - torej CSD.

Imeti otroke preden greš v službo?
[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Ne vem ti svetovati ! Ravno sem se sama zamislila nad tem. Mene so namreč odpustili ko sem zanosila in si moram sedaj ko se porodniška izteka zopet iskati novo službo.
Sestra pa je rodila takoj po šoli, pa si bo sedaj tudi isto morala iskati službo.

Odloči se sama, ampak porodniško ali materinski dodatek pa ti po zakonu pripada.

lp

tinkara25 -> RE: plačilo med porodniškim dopustom (3.10.2006 8:15:18)

To je vse kar mi pripada, 45.000? Kaj pa socialna podpora ter otroski dodatek? Ali pa se kaj drugega...Ker 45000 se mi pa zdi res malo, kako bos prezivel otroka s se ne 50imi tisocaki?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

barakuda -> RE: plačilo med porodniškim dopustom (4.10.2006 9:45:53)

pomojem ti otroški dodatek tudi pripada, socialna pa je se mi zdi odvisno od tega, koliko zasluži partner al neki tacga (to punce bol vedo)

koliko pa je znesek porodniške, če greš iz porodniške zopet kmalu na porodniško? Ali dobiš isto kot prejšnjo ali kaj manj?

Stran: [1]