Vprašanje za najemnike/najemodajalce (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

bambolina -> Vprašanje za najemnike/najemodajalce (26.9.2006 14:50:54)

Ali najemnik lahko zamenja ključavnico vhodnih vrat za čas najema in ob izselitvi vrne staro ključavnico (v stanje kot ga je prejel). Jaz mislim, da lahko, saj tako je siguren, da lastnik nima še kakšnega ključa in bi kar prišel v stanovanje....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

baguSka -> RE: Vprašanje za najemnike/najemodajalce (26.9.2006 14:54:25)

Pomoje lahko adaptacije delas samo s privolenjem lastnika. Za zamenjavo kljucavnice pa ne vem [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Naja31 -> RE: Vprašanje za najemnike/najemodajalce (26.9.2006 14:59:17)

Jaz mislim, da ne bi smel.

Disney -> RE: Vprašanje za najemnike/najemodajalce (26.9.2006 15:05:14)

Jaz mislim,da lahko.Saj,če ob izselitvi spet vrneš v prvotno stanje,ti nima kaj težit.Po moje ga tudi za dovoljenje ne rabiš vprašat,saj itak ne bo vedel.Edin,če bi mel še en ključ in bi hotel not pridit,ko te ni.Sam to pa mal verjetno.

Anonimen -> RE: Vprašanje za najemnike/najemodajalce (26.9.2006 15:17:19)

Najemodajalec lahko pride pogledat stanovanje, vendar le s tvojim privoljenjem in v tvoji navzočnosti. Nikakor pa ne sme v stanovanje brez tvoje vednosti, tko da po mojem tud ključa ne rabi. Pa vseeno ne vem če smeš zamenjati, vsaj prej ga obvesti.

baguSka -> RE: Vprašanje za najemnike/najemodajalce (26.9.2006 15:18:43)

Evo sm nekoga vprasala in pravi, da lahko s PISMENIM dovoljenjem.

baguSka -> RE: Vprašanje za najemnike/najemodajalce (26.9.2006 15:19:43)

Je pa res, da itak ne sme nikoli brez tvojega dovoljenja priti v stanovanje!!

Disney -> RE: Vprašanje za najemnike/najemodajalce (26.9.2006 15:34:03)

To je spet odvisno od najemodajalca.Eni ful komplicirajo,drugi pa spet nič.Jaz sem vprašala tega kjer sem jaz zdaj,če bi kaj kompliciral,če bi menjala ključavnico pa je rekel da zakaj bi.Sam pa,da bi hotel imet spet isto,ko bi šla ven.Tako,da kakor naletiš.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Urška// -> RE: Vprašanje za najemnike/najemodajalce (26.9.2006 16:08:54)

jaz sem zamenjala, sem povedala, noben ni nič kompliciral, pa tudi za nobeno dovoljenje nisem prosila[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

NTS -> RE: Vprašanje za najemnike/najemodajalce (26.9.2006 18:17:36)

tudi midva sva zamenjala ključavnice na vhodnih vratih in takrat ko sva odšla lastnikoma samo dala najine ključe nisma pa komentirala da sva menjala.
Vem da sta poiskušala priti v stanovanje, ker so povedali sosedi, ampak rečti nama pa tega tudi nista mogla, ker smo se dogovorili da če naju ni doma naj ne hodijo po stanovanju.

menjaj ključavnice, stalo te bo kaka dva tisočaka boš pa ponoči mirno spala in brez skrbi odšla od doma.

lp
nataša

sato -> RE: Vprašanje za najemnike/najemodajalce (26.9.2006 18:51:25)

Meni je najemodajalec sam predlagal, da zaradi boljšega počutja smem zamenjati ključavnico-in sem jo. Če je pošten, tako ali tako ne bo izvedel, da je v času vašega bivanja druga ključavnica. Menda ja ne bo v času vaše odsotnobti brkljal po stanovanju in po vaših stvareh. Vprašaj ga, če hoče k vam, pa bi se naj najavil in prišel pogledat, ko ste doma.

Pi-kica 1 -> RE: Vprašanje za najemnike/najemodajalce (26.9.2006 21:32:45)

Lahko ti odgovorim iz prve roke. Ključa ne smeš zamenjati brez privolitve najemodajalca. Ta lahko vstopi dvakrat letno v stanovanje brez tvoje vednosti in čisto vse prekontrolira. Tudi sama imam ključe od stanovanja, vendar, ker imam v redu najemnike, mi še na misel ne pride, da bi hodila tja, brez da se vsaj dan prej najavim. Na žalost pa ni bilo vedno tako. Pri prejšnjih najemnikih sem prišla, brez da bi se najavila.
Ključe pa želim imeti, že zaradi občutka, da v moje stanovanje lahko vedno vstopim.

LP

Pi-kica

rija -> RE: Vprašanje za najemnike/najemodajalce (26.9.2006 21:38:17)

Pikica, si ziher, da lahko brez vednosti vstopiš v stanovanje....jaz mislim, da samo v prisotnosti najemnika....

Kje pa to piše[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Kateri zakon[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Pi-kica 1 -> RE: Vprašanje za najemnike/najemodajalce (26.9.2006 21:59:20)

Se opravičujem, malo sem se narobe izrazila. Ne brez vednosti najemnika, ampak brez poprejšnje najave. Seveda v njegovi prisotnosti. Medsebojne obveznosti lastnika in najemnika pa ureja Stanovanjski zakon.

LP

Pi-kica

rija -> RE: Vprašanje za najemnike/najemodajalce (26.9.2006 22:03:58)

No, to pa je že nekaj čisto drugega....

Disney -> RE: Vprašanje za najemnike/najemodajalce (26.9.2006 22:43:18)

Ne vem no,zakaj bi pa moral imet najemodajalec ključ od stanovanja? Saj mu plačujem najemnino in zakaj bi hodil v kontrolo?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Jaz hvala bogu nimam takega,je res vredu in fer človek.

BLAŽIKA -> RE: Vprašanje za najemnike/najemodajalce (26.9.2006 23:50:24)

Kar menjaj si zaradi boljšega počutja. Nimajo kaj tam iskat, ko te ni doma. Ko pa boš šla ven(se izselila) pa mu samo daj ključe, kar od te ključavnice ali pa menjaj nazaj če hočeš.

modrooka -> RE: Vprašanje za najemnike/najemodajalce (27.9.2006 7:13:11)

Jaz sem ga vprašala, je dovolil, sem zamenjala, ko bomo šli, bom pa zamenjala nazaj...

lp

NinKa -> RE: Vprašanje za najemnike/najemodajalce (27.9.2006 7:49:02)

Pri nas se je ključavnica na notranjih vhodnih menjala ko smo mi prišli. Ključe ima tudi lastnik za vsak slučaj, saj nikoli ne veš. Ko so se pred 2 letoma menjali spodnji sosedje smo pustili na zunanjih vhodnih isto ključavnico. Letos ko pa smo znova imeli proibleme s spodnjimi sosedi, pa so se menjale tuto kompleto vse ključavnice od vseh vrat na hiši in okoli hiše. Saj nikoli ne veš.

Kolikor se jaz spomnim najemne pogodbe, lahko lastnik pride enkrat na leto nenapovedano, ampak samo v prisotnosti najemnikov čez stanovanje. Pri nas tega lastnik ne prakticira, je zelo korekten, ampak pride pa z kakim mojstrom če je treba kaj popravit. Kar pa tut ni velikokrat.

Za vse kar delaš pa rabiš njegovo dovoljenje, najbolje pisno, da je bolj zihr.

Moyca_ -> RE: Vprašanje za najemnike/najemodajalce (28.9.2006 9:10:36)

brez privolitve nesmeš.
Lahko pa on pride v stanovanje samo dvakrat na leto, s tem da se prej najavi
Obvesti ga pisno vsaj
Dovoliti pa ti mora, če s tem ne spreminjaš bistvenih lastnosti stanovanja!

Moyca_ -> RE: Vprašanje za najemnike/najemodajalce (28.9.2006 9:11:59)

IZVIRNO SPOROČILO: NinKa

Pri nas se je ključavnica na notranjih vhodnih menjala ko smo mi prišli. Ključe ima tudi lastnik za vsak slučaj, saj nikoli ne veš. Ko so se pred 2 letoma menjali spodnji sosedje smo pustili na zunanjih vhodnih isto ključavnico. Letos ko pa smo znova imeli proibleme s spodnjimi sosedi, pa so se menjale tuto kompleto vse ključavnice od vseh vrat na hiši in okoli hiše. Saj nikoli ne veš.

Kolikor se jaz spomnim najemne pogodbe, lahko lastnik pride enkrat na leto nenapovedano, ampak samo v prisotnosti najemnikov čez stanovanje. Pri nas tega lastnik ne prakticira, je zelo korekten, ampak pride pa z kakim mojstrom če je treba kaj popravit. Kar pa tut ni velikokrat.

Za vse kar delaš pa rabiš njegovo dovoljenje, najbolje pisno, da je bolj zihr.

ne more prit nenapovedano, ampak 2 krat napovedano

Moyca_ -> RE: Vprašanje za najemnike/najemodajalce (28.9.2006 9:25:16)

eto, ker ravno študiram to za licenco ti prilepim, da boš ziher
SZ-1
94. člen
(obveznosti najemnika stanovanja)
Najemnik stanovanja mora:
– uporabljati najeto stanovanje v skladu z najemno pogodbo;
– odgovarjati za škodo, nastalo pri nepravilni oziroma malomarni rabi stanovanja;
– dopustiti vstop lastniku oziroma njegovemu pooblaščencu v stanovanje za preveritev pravilne uporabe stanovanja, vendar največ dvakrat letno;
    – poravnati stroške popravil v stanovanju, ki so posledica nepravilne oziroma malomarne uporabe stanovanja, skladno z določili najemne pogodbe;
– obveščati lastnika o napakah na stanovanju, za odpravo katerih odgovarja lastnik v skladu z veljavnimi normativi in standardi;
– plačevati najemnino za najeto stanovanje ter stroške, ki se plačujejo poleg najemnine, v skladu z najemno pogodbo;
– pridobiti soglasje lastnika, če stanovanje več kot 60 dni v obdobju treh mesecev uporablja poleg najemnika oseba, ki ni navedena v najemni pogodbi;
– predlagati lastniku sklenitev aneksa k najemni pogodbi, če se število oseb, ki uporabljajo stanovanje, spremeni;
– vzdrževati stanovanje v obsegu, kot ga za najemnike določajo normativi za vzdrževanje po pravilniku iz 125. člena tega zakona.
96. člen
(soglasje lastnika za posege najemnika v stanovanju)
(1) Najemnik stanovanja ne sme spreminjati stanovanjskih prostorov ter vgrajene opreme in naprav ter opravljati koristnih vlaganj oziroma izboljšav v stanovanju brez predhodnega pisnega soglasja lastnika.
(2) Soglasje lastnika iz prejšnjega odstavka je hkrati tudi pooblastilo lastnika, da sme najemnik zaprositi za izdajo potrebnega upravnega dovoljenja.
97. člen
(kdaj lastnik ne more odreči soglasja za posege najemnika)
(1) Lastnik ne more odreči najemniku soglasja, če so skupaj izpolnjeni naslednji pogoji:
– poseg je v skladu s sodobnimi tehničnimi zahtevami in je v osebnem interesu najemnika;
– stroške nosi najemnik;
– sprememba ne ogroža interesa lastnika stanovanja in ostalih lastnikov v stavbi;
– s spremembo niso povezane poškodbe skupnih delov večstanovanjske stavbe in zunanji izgled.
    (2) Šteje se, da so izpolnjeni pogoji iz prve alinee prejšnjega odstavka, če gre za:
– posodobitev ali zahtevam gospodinjstva ustrezno rekonstrukcijo vodovodnih, elektrovodnih, plinovodnih, ogrevalnih (vključno z ureditvijo centralnih ogrevalnih naprav) ali sanitarnih naprav;
– takšno preureditev predmeta najema, ki je namenjena zmanjšanju porabe energije ali povečuje funkcionalnost;
– izboljšave, ki se subvencionirajo ali kreditirajo iz javnih sredstev;
– napeljavo telefonskega priključka;
– postavitev nujnih anten in drugih naprav za radijski in televizijski sprejem v skladu s stanjem tehnike, če priključek na obstoječo napravo ni možen.
(3) Kadar gre za posege iz tega člena, lastnik pa soglasja ni dal, lahko najemnik zahteva, da sodišče v nepravdnem postopku nadomesti soglasje lastnika.
(4) Če gre za bistveno spremembo ali izboljšavo, ki je navedena v drugem odstavku tega člena, lahko lastnik pogojuje svoje soglasje s tem, da bo predmet najema najemnik ob njegovi vrnitvi vzpostavil v prejšnje stanje ali da se najemnik odpove povrnitvi lastnih vlaganj po 98. členu tega zakona.

ursi -> RE: Vprašanje za najemnike/najemodajalce (28.9.2006 20:07:55)

Jaz sem jo zamenjala in potem povedala lastnici in je bla čist zadovoljna, da sem tako naredila. Ko bom šla ven, dam pa staro nazaj.

Pi-kica 1 -> RE: Vprašanje za najemnike/najemodajalce (29.9.2006 20:19:53)

Moyca, to se lahko interpretira tako ali drugače
dopustiti vstop lastniku oziroma njegovemu pooblaščencu v stanovanje za preveritev pravilne uporabe stanovanja, vendar največ dvakrat letno;
nikjer ne piše, da se mora lastnik najaviti

Lastnik ne more odreči najemniku soglasja, če so skupaj izpolnjeni naslednji pogoji:
– poseg je v skladu s sodobnimi tehničnimi zahtevami in je v osebnem interesu najemnika;
– stroške nosi najemnik;
– sprememba ne ogroža interesa lastnika stanovanja in ostalih lastnikov v stavbi;
– s spremembo niso povezane poškodbe skupnih delov večstanovanjske stavbe in zunanji izgled.

Šteje se, da so izpolnjeni pogoji iz prve alinee prejšnjega odstavka, če gre za:
– posodobitev ali zahtevam gospodinjstva ustrezno rekonstrukcijo vodovodnih, elektrovodnih, plinovodnih, ogrevalnih (vključno z ureditvijo centralnih ogrevalnih naprav) ali sanitarnih naprav;
– takšno preureditev predmeta najema, ki je namenjena zmanjšanju porabe energije ali povečuje funkcionalnost;
– izboljšave, ki se subvencionirajo ali kreditirajo iz javnih sredstev;
– napeljavo telefonskega priključka;
– postavitev nujnih anten in drugih naprav za radijski in televizijski sprejem v skladu s stanjem tehnike, če priključek na obstoječo napravo ni možen.

po moje menjava ključavnice ne spada v to kategorijo glede na modro citiranje.

LP

Pi-kica

Stran: [1]