tehnofil -> RE: s čim ste zidali? (27.9.2006 15:27:54)
|
IZVIRNO SPOROČILO: biba12 počasi se bova mogla odločit ali bova zidala s cigli ali siporeksom.. Ze mene je merilo ogrevanje in izolacija. Siporeks je toplotno izolativen, vendar nima toplotne akumulacije. Zato se takšna gradnja uporablja na morju. V preostalem delu SLO pa hiša potrebuje toplotno akumulacijo. Poroterm je iz gline z žaganje, li po žganju dobi večjo toplotno izolativnostjo kot navaden modularec, vendar je po moje primeren za gradnjo za trg. Ker je malo dražji in zato lahko zaradi njegove boljše izolativnosti malo prišparaš na toplotni izolaciji. Moraš pa zidati s toplotno izolativno malto, kar je spet malo dražje. Ta računica se izkaže samo če želiš čim ceneje zgraditi v okviru predpisov. Če pa želiš čim boljše zgraditi za sebe in ne za predpise potem potrebuješ nosilnost z akumulacijo in posebej toplotno izolacijo. Ker pa je moj namen desetletja šparati na ogrevanju, sem se odločil za navaden modularec, klasična zidava in zelo zelo zelo dobra toplotna izolacija. To pomeni če je sedaj po standardih potrebna debelina toplotne izolacije nekje 10 cm in se v kratkem predvideva popravek pravilnikov da bo potrebna debelina TI nekje 12cm, je moj namen obleči hišo v vsaj 14-16cm debelo toplotno izolacijo fadade in 30cm izolacije mansarde.
|
|
|
|