Moka tip ??? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


al1* -> Moka tip ??? (22.9.2006 22:39:07)

Ali se katera spozna na oznake pri mokah? Iskala sem  po netu pa nisem nič pametnega našla. Recimo na pirini moki piše tip 630 - a je to sploh polnozrnata moka ali je bela? 




Marogica -> RE: Moka tip ??? (22.9.2006 22:43:22)

Na to se malo oz. skoraj nič ne spoznam, sem pa nekaj našla, mogoče ti bo kaj pomagalo:

Tip moke nam odkriva vsebnost mineralnih snovi.
Količino mineralnih snovi določamo  z žarenjem moke pri 900 °C. Tip moke nam pove količino mineralnih snovi, ki jih neka moka vsebuje.  Določimo ga tako, da količino mineralnih snovi, ki ostanejo po žarenju pomnožimo s 1000.  Večina mineralov se nahaja v zunanjem sloju žitnega zrna, v otrobih. Pšenična bela moka ima povprečno 0,5 % mineralnih snovi,  zato jo imenujemo bela moka TIP 500, pšenična polbela moka ima 0,85 % mineralnih snovi, zato jo označujemo kot pšenična moka TIP 850, pšenična črna moka ima 1,1 % pepela oz . mineralnih snovi, zato jo označujemo kot pšenična moka TIP 1100. V Žitovi ponudbi imamo tudi  temnejše moke, kot je pšenična moka TIP 1600 ter polnozrnata moka,  ki je zmleta iz celega pšeničnega zrna, brez odstranjevanja otrobov in kalčka.
Poleg različnih tipov pšenične moke v našem prodajnem programu najdete še rženo moko tip 1250.




soncece24 -> RE: Moka tip ??? (22.9.2006 22:47:11)

Jaz samo vem, da v navodilih od aparata za kruh piše za kateri kruh je treba katero moko noter dat - jo poiščem na polici v trgovini in to je to [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] poglabljala se pa v zadevo nisem.




al1* -> RE: Moka tip ??? (22.9.2006 22:49:34)

Hvala!
Torej je tista pirina moka res bela, oziroma polbela, glede na to, kar si napisala.




Marogica -> RE: Moka tip ??? (22.9.2006 22:59:17)

Soncece24 atija pozdravi




soncece24 -> RE: Moka tip ??? (23.9.2006 8:22:36)

IZVIRNO SPOROČILO: Marogica

Soncece24 atija pozdravi


Vohunka[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Marogica -> RE: Moka tip ??? (23.9.2006 8:28:17)

IZVIRNO SPOROČILO: soncece24

Vohunka[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]



Ne, čisti slučaj,resno




eya -> RE: Moka tip ??? (23.9.2006 10:14:13)

A ni tako: polnozrnata je tista moka, ki je grobo mleta in neprečiščena (ne odstanijo lusk), bela pa je bolj prečiščena. Pira pa je stara sorta pšenice...po moje je lahko tudi pirina moka "bela" ali pa "polnozrnata", odvisno, kako jo meljejo. Je pa baje bolj zdrava pira kot navadna pšenica.

Na tipe pa se ne poznam.




Teja N -> RE: Moka tip ??? (23.9.2006 21:49:16)

Nižji ko je tip moke, bolj je je osiromašena in manj zdrava. Npr. tip 400 ali 500, če se ne motim, je samo iz jedra pšeničnega zrna, tip 1000 pa je celo zrno in se pravzaprav imenuje črna moka, čeprav je bele barve.
 
Polnozrnata ali graham moka pa vsebuje poleg celega zrna še njegov ovoj in je najbolj zdrava.
 
Tudi jaz pečem kruh na strojček, pa vsakič izberem drugo vrsto moke (pirino, ajdovo, sojino, rženo, koruzno - te so mi najboljše) in zmešam s tipom 850 ali 1000-tega se že težje dobi, žal.




Stran: [1]