Marogica -> RE: Moka tip ??? (22.9.2006 22:43:22)
|
Na to se malo oz. skoraj nič ne spoznam, sem pa nekaj našla, mogoče ti bo kaj pomagalo: Tip moke nam odkriva vsebnost mineralnih snovi. Količino mineralnih snovi določamo z žarenjem moke pri 900 °C. Tip moke nam pove količino mineralnih snovi, ki jih neka moka vsebuje. Določimo ga tako, da količino mineralnih snovi, ki ostanejo po žarenju pomnožimo s 1000. Večina mineralov se nahaja v zunanjem sloju žitnega zrna, v otrobih. Pšenična bela moka ima povprečno 0,5 % mineralnih snovi, zato jo imenujemo bela moka TIP 500, pšenična polbela moka ima 0,85 % mineralnih snovi, zato jo označujemo kot pšenična moka TIP 850, pšenična črna moka ima 1,1 % pepela oz . mineralnih snovi, zato jo označujemo kot pšenična moka TIP 1100. V Žitovi ponudbi imamo tudi temnejše moke, kot je pšenična moka TIP 1600 ter polnozrnata moka, ki je zmleta iz celega pšeničnega zrna, brez odstranjevanja otrobov in kalčka. Poleg različnih tipov pšenične moke v našem prodajnem programu najdete še rženo moko tip 1250.
|
|
|
|