afna -> RE: potovanje v 10 tednu nosečnosti (20.9.2006 21:38:50)
|
pozdravljena, mogoče ti bo kaj pomagalo: jaz sem bila letos pomladi v bolj ali manj enakem obdobju (okrog 10 tedna) na tritedenskem backpackerskem potovanju po fidžiju. kar se tiče letenja, je to veliko "hujša" varianta kot azija oziroma kitajska. seveda me je pred potovanjem skrbelo, zato sem si rekla, da se bom odločila glede na to, kar bo povedal ginekolog. še na dan odhoda sem bila na pregledu in je rekel, da ni problema, napisal mi je le recept za svečke (če bi imela kakšno vnetje). predvsem je pomembno, da se že vnaprej prepričaš, da če bi slučajno šlo kaj narobe, to zelo zelo verjetno ni posledica potovanja, ampak bi do tega prišlo tudi doma. mislim, da ima dr. Pušenjak prav, ko pravi, da samo potovanje niti ni problem, bolj je šit, če se ti kaj zgodi v državi s slabim zdravstvenim sistemom. jaz sem se odločila, da si v takem primeru kupim karto za prvo letalo do najbližje "civilizacije" in to me je kar pomirilo. absolutno se zdravstveno zavaruj (in to za vse države, kjer bi mogoče imela stop over), pazi na hrano, pij samo ustekleničeno vodo, ne jej sladoleda (razen že pakiranih kornetov ipd) in poskusita spati ne ravno v najcenejših prenočiščih. moja izkušnja je sicer samo pozitivna, ker sem se imela super in ni šlo narobe prav nič. pač mi je fant malo več pomagal nositi nahrbtnik, ampak v glavenm sem ga zmogla kar sama. mislim,d a je potovanje še najbolj zoprno, če imaš res hude slabosti; jaz sem sicer imela slabosti parkrat in to zvečer; ampak ni bilo hujšega, pač nisem jedla večerje (bruhati mi hvala bogu ni bilo treba). ja, še nekaj: zoprno je lahko tudi, če ti smrdi določena hrana- jaz sem sicer velika ljubiteljica azijske kuhinje (zlasti tajske in kitajske), ampak takrat pa moram priznati, da mi je precej smrdela vsa "eksotika". čeprav mislim, da je kitajska toliko razvita, da tudi z zahodno hrano ne bo problemov, če bi slučajno imela iste težave. ja, še ta nasvet pri letenju: imela sva seveda navadne karte (najcenejše). sem pa pred vsakim boardingom ali pa že na letalu pred vzletom (ko sem sicer že imela svojo številko sedeža) prosila stevardeso, da bi se lahko presedla in spala, če je slučajno kaj prostih sedežev skupaj (in sem povedala, da sem noseča). vedno so bile izredno prijazne in rezultat: od štirih dolgih poletov sem na dveh dobila zase celo vrsto (štiri sedeže) in sem spala po 10 ur skupaj. mislim, da se absolutno splača poskusiti. glede ostalega nisva komplicirala in sva potovala enako kot sicer, mogoče sva si malo več privoščila in nisva ravno šparala. ampak ne morem reči, da sva se sicer dosti razlikovala od ostalih popotnikov. kar se nasvetov ostalih tiče, bi pa vseeno rekla tole: ne zdi se mi primerno kar na pamet strašiti in odsvetovati takšno potovanje, češ, da gresta v "azijo". azija ni noben bav bav, predvsem je pa tako zelo raznolika (v vseh pogledih), da je kakršnokoli posloševanje neumestno. azija je tudi singapur, pa bolj čistega mesta verjento ne boste našli nikjer v evropi (in verjetno njihov zdravstveni sistem ni ravno slab). ja, ponekod v aziji je nevarnost malarije in drugih bolezni, ampak spet- še daleč ne povsod, in tisti, ki potujejo(mo), dobro vedo, kje je treba paziti. osebno se kitajske ne bi preveč bala. kot rečeno, čeprav imam sama super izkušnjo, ti nočem niti svetovati niti odsvetovati potovanja. mislim, da se mora za to vsak sam odločiti, zdi pa se mi pomembno, da veš, da obstajajo punce z dobrimi (in verjetno tudi s slabimi) izkušnjami. če boš šla, ti želim srečno pot in veliko užitkov. držim pesti za lepo nosečnost do konca!!!
|
|
|
|