ac
|
Jaz se sicer še ne bom hvalila, da sem jo navadila, da sama zaspi v svoji posteljici, ampak mislim, da smo na pravi poti. Moja 9-mesečnica ne mara ne dude, ne flaške, ni imela nobene ninice in do pred kratkim se je znala uspavat samo ob dojenju, nošenju, guganju v ležalniku ali vožnji z avtom. Zvečer je pojedla kašico, se šla kopat, se dojila in 'šla spat'. Ponavadi se je, ko sem jo iz naročja položila v posteljico, zbudila in parkrat sem jo pustila tudi po 15 minut, vendar je bil grozen jok in kričanje. Zadnji mesec se je tudi iz ležečega stanja takoj dvignila in sede seveda ni mogla zaspati. Tako sem vedno popustila in jo še malo podojila ali nosila okoli, da je trdno zaspala. Ugotovila sem, da ji najbolj odgovarja spanje na boku, vendar je bila, ko je jokala, tako trda, da je nikakor nisem mogla obrnit na bok. Kakšen teden nazaj pa sem začela prakticirat naslednje: po kopanju sem jo še podojila in jo budno ob 21:00 dala v posteljico ob prižgani nočni lučki. Zraven sem ji položila eno plišasto račko, ki je fajn za prijet, ampak je kot igrače v bistvu nikoli ni 'šmirglala'. Seveda je bilo takoj dretje, ampak sem jo začela trepljati po nogi (ker je nisem mogla obrnit na bok, da bi jo po ritki ali hrbtu) in ji peti. To jo je malo umirilo, tako, da se je toliko sprostila, da sem jo obrnila na bok in nadaljevala s petjem in trepljanjem. Dostikrat je vmes že skoraj zaspala, pa si je premislila in spet jok in stok, pa sem ponovila vajo in to toliko časa, dokler ni zaspala. Sčasoma je ob tem ritualu opazila tudi račko in jo včasih malo pobožala. Se mi zdi, da je vsak večer šlo lažje in par dni nazaj je ob trepljanju in petju že stisnila tudi račko k sebi. Včeraj je bila, ko sem jo položila v posteljico, še čisto budna, ampak dobre volje. V roke sem ji potisnila račko in šla iz sobe. En čas se je slišalo še eno čebljanje, ko se je pogovarjala z račko, potem pa, kar nisem mogla verjet, tišina. In je spala in k sebi stiskala račko. No, danes smo bili na obisku in nama je zaspala v avtu, tako da sva jo prejle samo prestavila v posteljico (se ni zbudila) in še ne morem potrditi teorije, da smo uspešno uvedli ninico. Ampak bom vztrajala. Še naprej pa ostaja problem spanje čez dan, ko jo zaenkrat še vedno uspavam v ležalniku oz. ob dojenju. In pa nočno spanje, ko se tam po 1:00 zjutraj zbuja non-stop in jo dojim oz. spi pri meni v postelji. Včeraj sem jo, ko sem se naveličala, da spi pri meni, po dojenju dala v posteljico in s trepljanjem, petjem in račko vztrajala od 3:00 do 4:00, ko je končno zaspala. Danes je pa ne nameravam nič dojit, samo uspavat. Problem je v tem, da sem ponoči tako zmatrana, da mi je najlažje, če jo vzamem k sebi in spim naprej, ona pa je priklopljena. No, kakorkoli, korak za korakom. Upam, da smo osvojili večerno uspavanje, sedaj bo na vrsti nočno uspavanje, potem pa še dnevno. Upam, da sem ti kaj pomagala in veliko sreče pri uspavanju in spanju!
|