OČETOVSKO NADOMESTILO (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

proxi -> OČETOVSKO NADOMESTILO (6.9.2006 14:27:56)

Sva šla danes z mojim partnerjem podpisat očetovstvo in urejat očetovski dopust. In sva dobila vlogo še za uveljavitev pravice do starševskega nadomestila oz. očetovsko nadomestilo. Zdaj je problem ker midva pojma nimava kaj to pomeni.
V vlogi moraš napisati podatke o osebnem računu vlagatelja, ter uveljavitev davčne olajšave za družinske člane ter še nekaj za dodatno zdravstveno zavarovanje.
Ker bom jaz samohranilka mi ni več čisto nič jasno. kakšno nadomestilo dobi oče? Ali ga sploh lahko da v davčno olajšavo, če bo otrok prijavljen na mojem naslovu?
Ali mi lahko prosim lepo katera razloži zakaj se tukaj sploh gre in kako izpolniti to vlogo?

Tasika -> RE: OČETOVSKO NADOMESTILO (6.9.2006 14:35:12)

Osebni račun - kam naj se nakaže nadomestilo, torej številka računa in banka
Olajšave - pri izračunu neto nadomestila se upoštevajo dohodninske olajšave kot pri plači, vpišeš pa npr. če imaš že kakšnega otroka
Zdravstveno zavarovanje - če ti dodatno zavarovanje plačujejo v firmi, imaš ob nastopu porodniške možnost da si plačuješ sama po položnici ali pa da ti trgajo od porodniške (no, za to drugo nisem vedela, meni so rekli da si moram sama položnice pisat)
To so tvoji podatki. Če bo oče koristil samo 15 dnevni plačan dopust, potem vpisuje samo št. računa, ostalo je nepomembno.
Olajšavo za otroka lahko uveljavlja eden od stršev ali oba, ne glede na to, pri kom je otrok prijavljen.

proxi -> RE: OČETOVSKO NADOMESTILO (6.9.2006 15:18:35)

Tasika hvala. Ok za osebni račun sem vedela samo ni mi bilo jasno zakaj ga potrebujejo.
Se pravi olajšave mi ni treba pisat ker nimava drugih otrok, dodatnega zavarovanja tudi ne, ker ga plačuje sam, se pravi samo osebni račun.
Najlepša hvala.

Stran: [1]