paradižnikova mezga (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


meta22 -> paradižnikova mezga (27.8.2006 11:19:56)

Živjo!

sem posadila na vrtu tolk paradižnika, da ga sproti niti približno ne pojemo!!! zdaj bi pa rada iz paradižnika naredila mezgo, pa jo dala v kozarce da bi jo hranila za skoz leto. pa ne vem kak se naj zraven spravim!!![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

prosila bi za kake recepte!!!

al pa kaka ideja, klaj naj s tem paradižnikom!

hvala
lp
meta




CIPRESA -> RE: paradižnikova mezga (27.8.2006 11:23:00)

Jaz ga na koščke narežem v eno posodo, potem dam notri čisto malo vode in malo soli in kuham da zavre + še nadaljnih 5 minut. Potem pa se spravim k pacanju[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] V cedilo stresem tak paradižnik in ga pasiram v eno skledo ali kar v posodice, potem pa naravnost v skrinjo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Pa za cedilo je priporočljivo tisto železno in z čim manjšimi luknjicami da ne grejo pečke od paradižnika čez......je boljša omaka potem!!!




lstand -> RE: paradižnikova mezga (27.8.2006 11:51:21)

Tudi jaz imam letos kar precej paradižnika. Sem ga že nekaj spravila v skrinjo, neredim pa takole. Paradižnik očistim, ga narežem na polovice ali pa še manj(odvisno kakšen je paradižnik) ga dam v večji lonec in ga kuham nekje 2-3 ure. Voda ki jo spusti,  odlivam sproti, da je kaša čim bolj gosta. Po želji lahko daš zraven tudi kuhat papriko - tak malo za okus. Vmes nekje ko je pardižnik že razkuhan pa ga spasiram s paličnim in kuham naprej. Na koncu solim. Potem pa se začne packanje. V vrečke za led "nalijem" to paradižnikovo mezgo in ga shranim tako v skrinjo. Ko rabim pa lepo vzamem ledeno kocko paradajza. Tako delam že nekaj let. Vrečke pa napolnim s pomočjo slaščičarske brizge od tupervare. Lp Lidija




Bubamaraa -> RE: paradižnikova mezga (27.8.2006 12:59:52)

Evo meni je soseda dala recept za sataraš in ga bom naedila takole:

sestavine:
1kg paradižnika
1kg paprike-mesnate
200g čebule
1dcl olja
1žlička soli

Paradižnik in papriko operemo in odcedimo. Paradižnike potopimo za nekaj trenutkov v vrelo vodo, da lažje odstranimo kožico. Odstranimo jim peščišče in jih zrežemo na kocke. Te damo na cedilo, da se odtečejo. Papriki odstranimo peclje in peščišče ter jo zrežemo na rezance. Čebulo sesekljamo. Posodo z oljem in čebulo, ki smo jo osolili postavimo na vroče in mešamo. Ko čebuola bledo zarumeni, dodamo papriko in jo dušimo 10 minut. Dodamo še paradižnik in dušimo vse skupaj 10-15 minut.
Vročo zmes damo v čist, ogret kozarec, ki ga takoj zapremo.


No to je to......[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




darjatimci -> RE: paradižnikova mezga (27.8.2006 14:08:14)

Pa še tale recept: paradižnike potopiš v vrelo vodo,da jih lahko olupiš,potem jih narežeš in zmiksaš,potem pa jih daš v različne posodice zmrznit.Lahko kot kocke ali pa v jogurtove lončke.




meta22 -> RE: paradižnikova mezga (28.8.2006 10:00:41)

kaj je to sataraš???[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




darjatimci -> RE: paradižnikova mezga (28.8.2006 10:16:25)

Pri nas je to jed iz dušenega paradižnika in paprike na koncu pa še umešamo jajce,aja vse skupaj prepraženo na čebuli.




Anonimen -> RE: paradižnikova mezga (28.8.2006 23:16:01)

jaz sem tudi ravnokar skuhala šalšo.
v velik lonec dam paradižnik,ki ga samo malo zarežem.potem dam v lonec še par korenčkov,peteršilj,zeleno,čebulo,česen,malo soli in to počasi kuham in sproti odlivam stran vodo.ko je vse fajn pokuhano,dodam šop bazilike in spasiram.in to je to.to otroci ful obožujejo.tavelika poje to šalšo kar z žlico.
ponavadi jo dam v jogurtove lončke in zmrznit.ko jo odtalim,jo še malo pogrejem na oljčnem olju in njama!!!




meta22 -> RE: paradižnikova mezga (5.9.2006 12:03:22)

evo, po vaših navodilih smo pospravili večina paradižnika!! sem pa sedaj malo razmišljala: za kaj vse pa uporabljate ta zamrznjen paradižnik? meni na misel pride samo omaka za testenine!![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] a je še kaka druga varianta?

lp
meta




Anonimen -> RE: paradižnikova mezga (5.9.2006 12:14:36)

Jaz dam 1 cel zmrznjen paradžnik tudi v župco, ko jo kuham. Poleg tega tudi za pico  lahk uporabiš, za filane paprike, za čufte




LuLu -> RE: paradižnikova mezga (5.9.2006 12:31:37)

Oj,
Jaz paradižnik dam v vročo ali vrelo vodo, ga olupim, prerežem na pol (vodoravno, se lažje izkoščiči). Ga zmiksam in kuham. Kar dolgo, kakšno uro, da voda izhlapi. Ga posolim, popopram in dodam sladkor... po želji. Lahko se zamrzne, ker paradižnik zamrznjen ne izgubi svoje vrednosti, lahko narediš tak tomato juice z ledom npr. (in vodko [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]), ali pa dodaš v omake (čufti, filana paprika,...). Celi paradižnik pa tudi zmrznjen v juhe,...




smrka -> RE: paradižnikova mezga (5.9.2006 18:49:06)

Ce bi rada nardila paradiznikovo mezgo potem tako: operi paradajze in jih razrezi na tri dele, obvezno dodaj sladkor in kuhaj, dokler ne vidis da se je skorjica od paradajza da "narazen".. potem vse skupaj spasiraj in se enkrat kuhaj... kuhaj tako dolgo kukr ces da bo mezga gosta.... potem pa flasiraj v vroce kozarce.

Sladkor dodas po okusu ne prevec ne premal,.... moras ga pa dat zato da se ti nebi pokvarlo.




Stran: [1]