uspavanje - nujno! (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci

Sporočilo

tina104 -> uspavanje - nujno! (26.8.2006 11:17:18)

Naš dvanajstmesečnik gre čez teden dni v vrtec. Problem je, ker ne zna sam zaspat, zaspi samo na dojki, drugače večinoma joče. Ponoči, ko se napol zbudi, ga včasih lahko uspavam  s tem, da se ga dotikam po hrbtu ipd. Drugače ne zaspi ne na rokah, ne v vozičku. Punce na forumu so me že tolažile, da v vrtcu bo že sam zaspal. Vtgojiteljica v vrtcu pa mi je povedala, da bo grozen jok, da bo dolgo rabil, da se navadi. Sploh pa bo v skupini, kjer bodo sami novinci, tako da bo še posebej kriza.
Zanima me, kaj menite - bi bilo dobro, da ga v tednu, ki mi je še ostal do vrtca, poskušam navajat, da zaspi brez zize ali naj čakam, kaj bo čas prinesel.
Večkrat sem že poskušala, da bi ga navadila, pa sem vedno obupala že po kaki minuti ali dveh huuuudega joka.

ana b -> RE: uspavanje - nujno! (26.8.2006 12:48:54)

Hi!
Nam so lani odsvetovali pred uvajanjem v vrtec vse hude spremembe, kot npr. dude, prenehanje dojenja.
Jaz bi na tvojem mestu počakala, za odvajanje pa bo še zadosti časa.
A je tvojega [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] poskušal kdaj uspavati kdo drug? Ponavadi otroci vejo, pri komu lahko kaj dobijo npr. pri atiju ni joške, pa mirno zaspi brez.
Srečno in čimlažje uvajanje.

bobek05 -> RE: uspavanje - nujno! (26.8.2006 13:29:48)

Po moje ima vsak otrok ob vstopu v vrtec takšne ali drugačne težave s spanjem. Otroci so pač bili so sedaj navajeni na nek ritem, ki se jim seveda kar naenkrat poruši (in katerega niso spreminjali sami). Tako vsaj jaz poskušam gledati na to.

Moj otrok tudi gre 1.9. prvič v vrtec in me tudi skrbi kako bo z njegovim spanjem (ker 1. OGROMNO spi in 2. ne zna sam zaspat), ampak mi nikoli nobena vzgojiteljica ali mamica ni rekla, da bodo velike težave. V bistvu me vse tolažijo, da se bo unesel in se navadil na novi ritem in da vzgojiteljice že znajo z otroci...

Glede na to, da ste še na dojki oz. da zaspi na dojki malce res otežuje situcijo. Veliko lažji so verjetno prehodi, kjer otrok rabi za zaspat npr. ninico ali dudico ali kakšno drugo igračko, ki si jo lahko nese zraven... Mogoče probajta prakticirat v tej smeri, čeprav vem, da veliko dojenih otrok ne mara dudice.

Žal, se verjetno tudi sama zavedaš, da pri 1 letu otroku ni potrebno več zaspati na dojki in da gre le še za cartanje. Verjemi mi, da te povsem razumem, ker mame vse rade razvajamo in cartamo svoje sončke na takšen in drugačen način, ampak takšen način uspavanja bi slej ko prej MORALI ukinit. Očitno bo ta proces prej kot si pričakovala. Ne morem ti obljubit, da otrok ne bo jokal, ampak skoraj 100% ti lahko obljubim, da se bo navadil. S tem se tudi sama tolažim. Po moje jim že to pomaga, ko vidijo druge, da npr. zaspijo brez dojke, z ninico ali čim drugim... in se bo navadil, da bo pred spanjem poslušal pravljico in potem zaspal. Lahko, da bo trajalo par dni, teden ali dva.. dlje pa moje ne.

Z vzgojiteljico se pogovori o tvojih strahovih, na začetku uvajanja ga odpelji iz vrtca PREDEN gredo spat, z njim se igraj, pogovarjaj z vzgojiteljico.. da bo mali dobil zaupanje do nje. Potem pa ga počasi puščaj tam samega - najprej za 15 min, potem pol ure, uro itd. Saj boš sama videla kako hitro se bo navajal, pač se prilagajaj njemu... Ko bo tole steklo, pa bodi ob njem, ko bo prvič tam zaspal (in potem odidi)... Saj se bo navadil. Boš videla...

O uvajanju veliko piše tudi v novi št. Mama.

P.S.: Se pa tudi jaz strinjam, da zdaj (pred vrtcem) ni čas za velike spremembe. Že vrtec bo zanj dovolj velika sprememba.

inara -> RE: uspavanje - nujno! (26.8.2006 14:01:27)

No pa le vidim, da ni naša tamala edina, ki zaspi le pri meni v naročju.Edina prednost, da se naša ne doji, ampak hoče pač pri meni v rokah zaspat.Mogoče se je do danes zgodilo 3 krat, da sem kaj delala in da je bila ona tako utrujena, da je bila na postelji in kar naenkrat zaspala.Mi gremo 1.9. tudi v vrtec ima pa 14 mesecev.

Imeli smo sestanek in res je kot so rekle vzgojiteljice, da ni dobro vnašati istočasno z vrtcem še novih sprememb.Malo sem govorila tudi z mojo teto, ki dela v jaslih in je rekla, da naj se pomirim, ker se malčki prej privadijo na nove situacije kot si mi mislimo.

Meni pa je po eni strani že zdaj hudo[sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif], čeprav vem , da ni konec sveta, če gre v vrtec.

žarnica -> RE: uspavanje - nujno! (26.8.2006 16:18:27)

delam  v vrtcu-zato lastna izkušnja.... Dva tedna nazaj smo dobili v jasli 11-mesečnega fantka, ki je bil navajen zaspati med dojenjem. Prvi dan je bila velika kriza, sploh ni spal,ampak samo jokal. Drug dan je zaspal za pol urce. Tretji dan je zaspal brez velikih težav in spal 2 uri. Preprosto sva ga z vzg. dali v posteljico, na trebušček in ga božali. Mamica ni mogla verjeti,da tako lepo zaspi, dokler se sama ni prepričala. Sedaj pa tako ni več problemov.

Nevem zakaj ti je vzgojiteljica rekla,da bo zelo hudo.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Ni rečeno, nekateri se hitro navadijo.

Upam,da se bo navadil in ne bo prehudo.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

rainbow -> RE: uspavanje - nujno! (26.8.2006 22:08:25)

Tudi jaz mislim, da ne bo večjih problemov.

Moja ta mala varuški zaspi čez dan brez problemov, tudi sama v posteljici, ko sem jaz doma, seveda ne, jo moram podojiti; gre tudi v jasli in se sploh ne sekiram.

[sm=smiley20.gif]

Primoza -> RE: uspavanje - nujno! (27.8.2006 8:56:40)

Po mojem se ne da narediti v tednu dni prav nič. Počakajte kaj bo, potem pa naprej.

idika -> RE: uspavanje - nujno! (28.8.2006 7:11:17)

Ne bodi v skrbeh. Tudi jaz sem mislila, da bo z našo tamalo problem ravno pri spanju v vrtcu. Bila sem presenečena. Doma ja zaspala vedno in samo na prsih, v vrtcu pa so jo dali v posteljico, jo parkrat pobožali po ličku in glavici, pa je brez joka zaspala. Vmes se je parkrat zbudila, nekaj zastokala, so jo spet pobožale, pa je spala naprej. Doma imam pa še vedno problem, ker še sedaj pri 22 mesecih noče zaspat sama ampak na prsih. Bo že bolje!!!

Pikca -> RE: uspavanje - nujno! (28.8.2006 7:53:03)

Idika, pri nas je isto (tudi 22 mes.); pri babi zaspi brez težav, pri meni hoče dodiko. Se je pa pri babi takoj navadila, brez joka.
Zdaj nas čaka naslednji korak, prenehanje dojenja. Saj bi jo še pustila, pa sem drugič noseča in moramo nehat. Se prepričujem, da bo šlo brez hujših težav...

Stran: [1]