bobek05 -> RE: uspavanje - nujno! (26.8.2006 13:29:48)
|
Po moje ima vsak otrok ob vstopu v vrtec takšne ali drugačne težave s spanjem. Otroci so pač bili so sedaj navajeni na nek ritem, ki se jim seveda kar naenkrat poruši (in katerega niso spreminjali sami). Tako vsaj jaz poskušam gledati na to. Moj otrok tudi gre 1.9. prvič v vrtec in me tudi skrbi kako bo z njegovim spanjem (ker 1. OGROMNO spi in 2. ne zna sam zaspat), ampak mi nikoli nobena vzgojiteljica ali mamica ni rekla, da bodo velike težave. V bistvu me vse tolažijo, da se bo unesel in se navadil na novi ritem in da vzgojiteljice že znajo z otroci... Glede na to, da ste še na dojki oz. da zaspi na dojki malce res otežuje situcijo. Veliko lažji so verjetno prehodi, kjer otrok rabi za zaspat npr. ninico ali dudico ali kakšno drugo igračko, ki si jo lahko nese zraven... Mogoče probajta prakticirat v tej smeri, čeprav vem, da veliko dojenih otrok ne mara dudice. Žal, se verjetno tudi sama zavedaš, da pri 1 letu otroku ni potrebno več zaspati na dojki in da gre le še za cartanje. Verjemi mi, da te povsem razumem, ker mame vse rade razvajamo in cartamo svoje sončke na takšen in drugačen način, ampak takšen način uspavanja bi slej ko prej MORALI ukinit. Očitno bo ta proces prej kot si pričakovala. Ne morem ti obljubit, da otrok ne bo jokal, ampak skoraj 100% ti lahko obljubim, da se bo navadil. S tem se tudi sama tolažim. Po moje jim že to pomaga, ko vidijo druge, da npr. zaspijo brez dojke, z ninico ali čim drugim... in se bo navadil, da bo pred spanjem poslušal pravljico in potem zaspal. Lahko, da bo trajalo par dni, teden ali dva.. dlje pa moje ne. Z vzgojiteljico se pogovori o tvojih strahovih, na začetku uvajanja ga odpelji iz vrtca PREDEN gredo spat, z njim se igraj, pogovarjaj z vzgojiteljico.. da bo mali dobil zaupanje do nje. Potem pa ga počasi puščaj tam samega - najprej za 15 min, potem pol ure, uro itd. Saj boš sama videla kako hitro se bo navajal, pač se prilagajaj njemu... Ko bo tole steklo, pa bodi ob njem, ko bo prvič tam zaspal (in potem odidi)... Saj se bo navadil. Boš videla... O uvajanju veliko piše tudi v novi št. Mama. P.S.: Se pa tudi jaz strinjam, da zdaj (pred vrtcem) ni čas za velike spremembe. Že vrtec bo zanj dovolj velika sprememba.
|
|
|
|