priprava sadnih kašic (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Uvajanje goste hrane



Sporočilo


pancek -> priprava sadnih kašic (20.8.2006 14:01:34)

Ene nimamo pojma kuhat, pa najbolj banalne stvari spršujem. Torej dajte punce pomagajte: kako se pripravi sadna kašica, predvsem kako se shrani? Dobila sem cel zaboj breskev, pa bi pripravila moji ta mali kašice za kasneje (se še dojiva). Jaz sem mislila spasirati breskve in drugo sadje (jabolka in hruške) in jih kuhat kake pol ure. Je to dovolj? Sladkorja vem, da ne smem dajat, samo se sprašujem, če se ne bo pol kašica pokvarila. Potem pa še vrelo kašo natočim v majhne kozarčke in v klet, drži? Res nimam pojma, zato prosim za nasvete. A ja, še to : kaj sadje lupite?
Hvala, lp




Anonimen -> RE: priprava sadnih kašic (20.8.2006 16:29:29)

Jaz sem mu dajala vedno sveže sadje - kar je pač bilo. Na začetku sem mu lupala sadje in kuhala, potem pa samo lupala, po 7. mesecih pa kar z olupki dajala.

Shranjevala sadja nisem. Mislim, pa da če boš sadje skuhala, spasirala in dala v kozarce, da bo izgubilo kar precej vitaminov, kot pa če bi sadje enostavno v kosih zamrznila in jih nato uporabila.

Za pasterizacijo sadja moraš imeti le lepe sadeže, ker v obtolčenem sadju že delujejo škodljivi mikroorganizmi. Kozarčke opereš in ne brišeš, pustiš, da se na zraku posušijo. SAdje v kosih zlagaš v kozarčke in zalivaš s sladkorno raztopino in zapreš takoj kozarce, da sadje ne potemni. Za hruške in breskvi , ki so zelo občutljive na zrak, moraš zraven dati še malo limone ali kisa, da tako preprečiš oksidacijo in potemnitev. Nato pasteriziraš. Lahko v loncu ali pečici.

breskve, marelice >> 75 stopinj >> 25 minut (0,5l kozarec)
hruške >>>  80 stopinj >>> 30 minut (0,5 literski kozarec)

Brez sladkorja ne vem, če gre. Sladkor ohrani v sadju tudi vitamin C.




Pobalami -> RE: priprava sadnih kašic (20.8.2006 19:04:36)

Sadje pokuhaš v zelo malo vode, na pari ali v mikrovalovki in zmiksaš skupaj z vodo v kateri se je sadje kuhalo(ali narežeš na kocke, odvisno na kateri fazi uvajanja ste). Sadje nato zamrzneš v posodicah. Ko potrebuješ sadje ga odmrzneš. V zmrzovalniku je lahko do 2 mesecev, odmrzjenega imaš lahko en dan v hladilniku.





Anonimen -> RE: priprava sadnih kašic (20.8.2006 19:24:08)

jaz takole naredim. tudi letos sem za našo dojenčico, ki je tudi še samo na mlekcu, čez kak slab mesec bo pa začela že papat. in sicer sem dobila breskve domače in hruške. pa še jabolka bodo. vse to sadje olupim, očistim pečk in POSAMEZNO!!! ne skupaj skuham z malo vode. lahko tudi z več vode pa dobiš še kompot. seveda ne dodajam nobenega sladkorja in ničesar. čeprov k jabolkom lahko dodaš malo cimeta, ni škodljiv in ga lahko jejo že 4 mesečniki. no v glavnem potem vodo odcedim res dobro in sadje zmikam s paličnim mešalnikom. to kašo potem po deci dam zmrznit v plastične vrečke za vlaganje. še bolje za res začetek pa je da to kašo daš v modele za ledene kocke, jo daš zmrznit potem pa ko so kocke zmrznjene pretreseš v vrečke. in ko rabiš pač odtajaš 2 kocki tega in 2 kocki onega in imaš poljubno kašo. isto bom/sem naredila s cvetačo, korenčkom, brokolijem, kolerabo, špinačo, blitvo, .... potem pa samo ko rabiš kosilo skuhaš en mini krompirček odmrzneš 2 kocki cvetače in 2 kocki korenčka in kosilo je pripravljeno :)




Suzi* -> RE: priprava sadnih kašic (20.8.2006 22:50:36)

Absolutno se strinjam z Laro. Jaz sem delala čist isto. Čez poletje sem si lani zamrznila skuhane in zmiksane kašice (sem ravno imela domače sadje in zelenjavo) kar v vrečke za ledene kocke, ko sem pa rabila, sem pa odmrznila in obrok je bil 1-2-3 pripravljen.




pancek -> RE: priprava sadnih kašic (21.8.2006 8:11:10)

Super punce, hvala lepa! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] Gremo na delo!




bajko -> RE: priprava sadnih kašic (24.8.2006 9:30:36)

Super so ti vaši nasveti...Tudi jaz bom čez kaka dva meseca začela moji mali uvajati gosto hrano in ker nimam še teh izkušenj mi takšni nasveti pridejo zelo prav.
Lara in druge, morda noro vprašanje pa vendar, zanima me zakaj moram sadje in zelenjavo prekuhati preden jo zmiksam in zamrznem? Ali ne bi bilo dovolj, če bi sadje in zelenjavo oprala, zmiksala ali nerezala na male koščke in potem zamrznila, skuhala pa šele ko bom pripravljala obrok za ta malo? Obstaja tudi kaka knjiga o pripravi hrane za dojenčke?
Hvala za odgovore.
Pozdrav!




Stran: [1]