Anonimen -> RE: "Uradno" in krstno ime? (20.8.2006 3:20:41)
|
Stvar je taka nekaka. Nekoč so se otroci poimenovali po svetnikih oz. je oče ali glava familije dal ime otroku. Če ni bilo boljših idej so ga poimenovali po svetniku na kterega god se je otrok rodil ali pa po svetniku ki je godoval na dan krsta. Če je bil otrok nezakonski je ime dal (določil) ali boter ali župnik. Ker so take otroke precej 'postrani' (milorečeno) gledali so taki otroci dobili za svoj čas čudna imena (Gaber, Bor in podobno). Danes je tako, da pač daš otroku ime kakršno ti je pač všeč. Če je to Pinkponk je pač tako. Pri krstu je otrok otrok 'sprejet v naročje matere Cerkve' (da se poetično izrazim) in seveda dobi tudi svojega zavetnika, to je svetnika na katerega naj bi se v molitvi obračal in naj bi ta 'skrbel' zanj (kokr neka oblika angela varuha). Ta svetnik je lahko katerikoli, navadno pa izhaja iz imena. Če je ime tako, da ni nobenega svetnika, pol si starši pač izberejo enega izmed svetnikov, ali pa se določi najbližji svetnik. God otrok potem praznuje takrat ko je na koledarju napisan tisti svetnik na katerega ime je otrok krščen. Recimo primer Andreja - Ženske svetnice (se mi zdi nisem pa zihr) ni. Zato je zavetnik moškega spola, to je Andrej, ki goduje 30.11., tako da ima punčka god na praznik sv. Andreja. Recimo, da bi starši punčki dali ime Avenija. Svetnika, ki bi pokrival to ime ni (upam, ker sem si ime gladko izmislila), recimo, da je bila rojena ali krščena nekje konec ali sredi novembra in je stršem všeč zavetnik Andrej. Pa se odločijo da bo otrokov zavetnik sv. Andrej. V tem primeru imata oba otroka istega zavetnika. Načeloma je pa tako, da vsako ime 'pokriva' kak svetnik. Če ga ni se določi po izbiri staršev ali datumu. Upam, da sem razložila. Sicer bo pa še katera kaj dodala.
|
|
|
|