življenje v tujini (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

rej -> življenje v tujini (18.8.2006 11:33:46)

Živjo,
na forumu se oglašam prvič, sledim pa mu že nekaj časa. Upam, da je kdo od vas že doživel to oziroma da mi bo lahko pomagal stopiti v stik z nekom, ki je oziroma živi v tujini z otrokom.
Naši družini se namreč ponuja priložnost, da bi šli za 4 leta na Kitajsko. Z možem kar nekako nimava problemov s tem, bojim pa se zaradi najine hčerke, ki bo v novembru dopolnila 5 let. Je sicer zelo prilagodljiva in vse, vendar me posebno skrbi šola - predvsem zaradi jezika, ker kitajščina.....
No, zanimajo me vse stvari, predvsem glede šolanja, tako da če je kdo tam [sm=zmeden2.gif]

Drugače pa prav lepe pozdravčke,
Rej

Anonimen -> RE: življenje v tujini (18.8.2006 11:48:38)

js bi samo to rekla, da svaka čast, če se boste odločili.. sama nimam jajc[sm=smiley35.gif] za kaj takega.. moj [sm=love.gif] pa sploh ne!!

upam, da se vam bo izšlo, kakorkoli se boste odločili..[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Anonimen -> RE: življenje v tujini (18.8.2006 12:16:44)

Sej majo tud mednarodne šole, sam da bo to v tem primeru angleščina![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

tanikaa -> RE: življenje v tujini (18.8.2006 12:17:28)

Jaz se verjetno tudi brez otroka za to varjanto ne bi odločila. Res vaju občudujem.

Za otroka pa je tako. Lahko probate, glede na to da še ne hodi v šolo. In če se mala ne bo ujela, če ji bo jezik delal težave, se pa pač vrnete domov. Če bo šlo ali ne, pa se bo itak pokazalo v roku tega enega leta, dokler bo mala morala v šolo.

Probajte, drugače pač nikoli ne boste vedeli.

Srečno.

rej -> RE: življenje v tujini (18.8.2006 12:43:02)

Ja, ne vem, če bi bilo tako izi se za vrnit. Mož bi podpisal pogodbo, jaz bi pustila delo tukaj s tem, da bi se v štirih letih naučila nekaj kitajščine (seveda v šoli in v stiku z ljudmi), tako da ko bi se vrnili, bi imela kakšno znanje več za ponudit. Sicer bi pa poskusila tudi tam delat, ker me bo drugače pobralo.
Kar se tiče pa mednarodnih šol, vsaj mislim, da bi se preveč izolirali in ne bi bili v stiku z ostalimi Kitajčki, ker bomo verjetno živeli v bloku in bi rada videla, da bi otrok imel prijatelje in sošolce tudi v soseščini. Pa še zelo verjetno je, da se na mednarodni ne učiš Kitajščine? Mislim, da bi ta mali in seveda nam znanje kit prineslo dosti več, angleščine se lahko povsod naučiš[sm=ocala.gif].
Sva bili zdaj s ta malo 3 tedne doli, ker je mož že bil tam za 3 mesece in si z angleščino nisem nič pomagala, razen v redkih slučajih. Saj drugače vidim skoraj samo ful prednosti, samo šola...

tanikaa -> RE: življenje v tujini (18.8.2006 12:50:43)

Ja pogodba pa vse spremeni. Ne vem. Iz tvojega posta je razvidno, da sta res že veliko razmišljala o tem. In da tudi že veš odgovor, samo še zunanjo potrditev rabiš. Odločitev je vsekakor pogumna. Ampak mislim, da boste sami morali povedati zadnjo besedo.

Anonimen -> RE: življenje v tujini (18.8.2006 12:51:05)

Ce ti kaj pomaga, ti lahko na privat posljem link od bloga ene Slovenke, ki zivi na Japonskem.

LP

rej -> RE: življenje v tujini (18.8.2006 12:59:33)

super, ribica, prosim pošlji mi.
ej, punce, vsekakor hvala za vse odgovore in spodbude.

čau

Nea -> RE: življenje v tujini (18.8.2006 13:32:30)

Hojla!

Mi živimo v Nemčiji in poznam kar nekaj družin katere so se z otroci preselili tukaj. Celo Slovencev. In ti lahko povem, da noben izmed njihovih otrok ni imel problemov z jezikom. Otorci se veliko hitreje prilagodijo in navadijo na novo okolje kot odrasli.
Tudi tukaj imamo internacionalne šole v katerih pouk poteka v nemščini in angleščini. Po moje je enako tudi v kitajskih internacionalnih šolah: otorci se učijo kitajščine in angleščine.

Zato kar pogumno!!!
Nea

Sita -> RE: življenje v tujini (18.8.2006 13:54:54)

Otroci sploh nimajo težav z učenjem tujih jezikov! Veliko manj kot odrasli. Kar se pa tiče mednarodnih šol, se tam učijo tudi kitajščine, tako da ni problema. Vem za Indijo. Tam itak bogatejši obiskujejo angleške šole, vendar imajo na urniku tudi jezik, ki se govori v njihovi državi (na primer v državi Gujarat govorijo gujarati jezik), pa še hindi (ki je uradni jezik Indije) in tudi sanskrit (starodavni indijski jezik/ kot je pri nas latinščina). Vse to imajo že v osnovni šoli vsa leta, pouk pa poteka v angleščini. Gotovo je podobno na Kitajskem. V vsakem primeru, ali se vrnete ali ne, bo to izredno bogata izkušnja za otroka. Tako da to ni problem. Jezik nikakor.

Anonimen -> RE: življenje v tujini (18.8.2006 15:03:19)

IZVIRNO SPOROČILO: rej
vendar me posebno skrbi šola - predvsem zaradi jezika, ker kitajščina.....

Naj te ne skrbi. Tako majhni otroci so bistveno bolj prilagodljivi, kot si mi predstavljamo.

Najhuje, kar se lahko zgodi je, da bo ponavljal kak razred. Ampak to se mi zdi zanemarljivo malo v primerjavi z izkušnjo, ki jo bo ob tem dobil.

Če je to edini veliki dvom v zvezi z vašo odločitvijo, nikakor ne bi oklevala.

African queen -> RE: življenje v tujini (18.8.2006 18:13:31)

Ojla,

Mi smo se preselili z otrokoma starima 3 in 6 let v Afriko, in ti povem,da otroka v vrtcu nimata nobenih težav.Hodita v mednarodno šolo oz.vrtec,kjer pouk poteka v angleškem jeziku,učijo pa se tudi lokalni jezik.Otroci se zelo hitro prilagodijo novemu okolju,zelo hitro sta bila sprejeta v družbo.Jaz sem tista,ki sem imela in imam še vedno nekaj problemčkov zaradi njihove drugačne mentalitete.Ampak, če je volja,se vse da.Kar korajžno!

Jacqueline -> RE: življenje v tujini (18.8.2006 18:37:17)

Svaka vam čast!!! Seveda tudi Sariti!!! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Anonimen -> RE: življenje v tujini (18.8.2006 21:52:56)

Meni je to ko berem da ste se odselili v drugo državo kot pravljica - jas bi tudi šla!

Kaj vas je pa do tega pripeljalo??

Npr. Sarita kako to da si odšla v Afriko ( jas bi tudi šla ) te je tja pripeljala služba partner,... ( upam da ne zameriš mal sem radovedna ) ampak me res zanima??

babylove -> RE: življenje v tujini (18.8.2006 22:15:14)

Joj, jaz bi tudi šla! Bi kar povsod šla, če bi se dalo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image].
Seveda pojdite, otrok se bo hitreje znašel v novi družbi kot ti!

Naše dete je rojeno v tujini, tako da bodo s prilagajanjem morda kakšne težave šele, ko se bomo vračali v Slo.

mama54 -> RE: življenje v tujini (18.8.2006 23:39:40)

Sarita,tvoja slikica mi je pa zeeeeeeeeelo všeč.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

smrka -> RE: življenje v tujini (19.8.2006 9:05:20)

Oj, jest sem pa na svedskem s to razliko, da sem se jest preselila sem za stalno. Nevem kako bi se jest odlocila v tvojem primeru... ok, ce bi bila sama, samo ker imata otroka. Mogoce bi bilo to dobro zanj, bi se naucil kitajscine ki bi mu potem pomagala v zivljenju. Jest bi se prej pozanimala ce je na kitajskem vse ok za zivljenje ce ni kakih bolezni ali kakih teroristicnih izpadov.
SRecno.

Anonimen -> RE: življenje v tujini (22.8.2006 14:51:19)

Naši sorodniki živijo v Singapurju. Tudi imata takšno službo, da se vsakih nekaj let selita. Imata otročka starega 2 leti, kateri govori slovensko in angleško ter malo kitajsko.

rej -> RE: življenje v tujini (23.8.2006 11:35:16)

O, kako fajn odgovore sem dobila!
Me pa vseeno zanima, punce ki živite drugje, zakaj ste se odločile za mednarodno šolo? Ali ste blizu takih šol ali imate otroke po internatih? Kako pa je potem z otroškimi prijatelji, sošolci, sosedi? Ali niste zaradi tega samo v krogu staršev, čigar otroci hodijo na to šolo, se pravi samo s tujci?
Kaj pa program, a se tam učijo potem samo "našo" (beri prelepo ameriško) zgodovino? Jaz bi poskusila istočasno z našim učnim programom, vsekakor z našim jezikom. Matematika pa je povsod enaka [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

To me res zeloooo zanima.

Hvala in pozdravčke

Stran: [1]