Enkratna DSP - koliko? (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

Anonimen -> Enkratna DSP - koliko? (15.8.2006 13:15:18)

Zanima me, za kakšen znesek, približno, enkratne DSP lahko zaprosim, če:
-         imam najemnino 25.000
-         položnice imam poravnane (ne morem jih dat neplačanih kot dokazilo)
-         živim sama na začasnem naslovu, v privat najemu, najemno pogodbo imam, stalno prebivališče s starši najbrž ne šteje

Lahko recimo zaprosim za 70.000 s tem da na vlogo napišem, da potrebujem denar še za ozimnico?
Maja sem ostala brez službe, del plače (40.000) sem dobila le še junija, od zavoda za zaposlovanje mi ni pripadalo nič.

Še eno vprašanje. Ker sem obvezno zavarovana kot občan, jim moram javiti spremembo naslova ( na občino), torej moj začasni naslov?

m_m -> RE: Enkratna DSP - koliko? (15.8.2006 18:35:03)

Zaprosiš za takšen znesek, koliko ga potrebuješ ali planiraš izdatkov. Izračune bodo že oni naredli in ti dodelili koliko se jim zdi primerno oz. mogoče. Dodelijo tudi glede na nujnost stroškov.

Spremembo naslova pa javi, ker boš tam dobivala pošto.

Anonimen -> RE: Enkratna DSP - koliko? (15.8.2006 18:47:23)

Kar se tiče najemnine ti tudi socilana pomaga.Sedaj ne vem koliko % ti oni plačajo najemnino
kar se pa tiče ostalega pa ne vem.
jaz sem enkrat šla zaradi računov in sem morala vse prinest s sabo.
Računov je bilo več kot 50 tisočakov,socialna mi pa sploh še polovice ni plačala,ampak manj

Anonimen -> RE: Enkratna DSP - koliko? (15.8.2006 23:24:48)

V Ljubljani obstajata dve različni enkratni (izredni) DSP. Ena je od MDDSZ, ena pa od Občine (MOL). Za vsako od teh pomoči lahko zaprosiš največ dvakrat letno (na v koledarskem letu, ampak v obdobju 12-ih mesecev).
Pomoč od MDDSZ znaša za celotno obdobje največ 91.000 SIT. Lahko dobiš ta znesek kot enkratno izplačilo, lahko pa dvakrat po polovico. Ampak to je samo v primeru, da ti odobrijo maksimum. Kar se pa večinsko, v praksi, ne zgodi. Ko oddajaš vlogo, tako ali tako napišeš, za kaj potrebuješ. Priložiti moraš čimveč dokazil. Na CSD potem presodijo, koliko ti bodo odobrili, če ti bodo sploh.
Izredne DSP za najemnino ne dajejo. Za to je dodatek pri redni DSP. Izredno DSP pa dajejo za ozimnico, vendar je znesek odvisen od števila družinskih članov. Če si ti sama, potem polnega zneska zagotovo ne boš dobila. Največ polovico.
To, da si v zdravstvenem zavarovanju prijavljena kot občan, nima s tvojim stalnim bivališčem nič. Saj ti ne pošiljajo nobenih položnic. In če imaš začasno bivališče prijavljeno, te tako ali tako lahko sami najdejo v CRP (Centralnem Registru Prebivalstva). Če dviguješ pošto na svojem stalnem bivališču, pa sploh ni problema. Še najbolje je, da na matični pošti svojega stalnega bivališča plačaš 750 SIT in za eno leto narediš preusmeritev pošiljk na tvoje začasno bivališče ali pa rečeš, da naj te vse počakajo na pošti (poštno ležeče). Prevzameš jih pa (najmanj) enkrat na osem dni osebno.

Stran: [1]