prva DSP (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

Anonimen -> prva DSP (14.8.2006 17:35:30)

A ne dajejo prve denarne socialne pomoči za tisti mesec, katerega oddaš vlogo? Oddala sem vlogo, popolno,  5.7.06, čakala skoraj mesec, nato pa dobim odločbo za dsp, ki začne veljati z 1.8.06 [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] 

Anonimen -> RE: prva DSP (14.8.2006 17:56:45)

Žal, se motiš. DSP se vedno nakaže z naslednjim mesecem-tudi pri podaljševanju je tako. Vedno si jo moraš podaljšati še tisti mesec ko ti poteče, da bi jo dobila že naslednji mesec.

Anonimen -> RE: prva DSP (14.8.2006 22:33:28)

Vem, da se nakazuje naslednji mesec, to pomeni da če mi pripada šele od 8.meseca naprej, kljub temu da sem vložila vlogo 7. mesec v letu, dobim nakazilo šele 9. mesec.

Samo to me zanima, kako to da ne obravnavajo vloge za tisti mesec, ko si jo vložil? Ker sem vložila vlogo 7. meseca (na začetku - 5.7.06), ko so se razmere spremenile in ker dobim prvo nakazilo šele septembra, torej ostajam en mesec brez dohodkov. Če bi mi dodelili socialno za mesec vložitve, bi dobila nakazilo že ta mesec, tako pa sem na suhem.

Anonimen -> RE: prva DSP (14.8.2006 23:01:51)

Zakon je tak, da se ti DSP odobri s prvim dnem naslednjega meseca po mesecu vložitve vloge. Če si ti torej oddala julija (vseeno, katerega, 1. ali 31.), ti odločba velja od 1. avgusta dalje.
Zakaj točno je tako, ne vem, predvidevam pa, da zato, ker ti vloge za DSP ne odobri socialna delavka sama, ampak imajo na CSD enkrat mesečno (ponavadi v prvem tednu v mesecu) sestanek strokovnih delavcev, kjer enotno odločijo o odobritvah ali zavrnitvah vlog. Tvoja socialna delavka "komisiji" predstavi tvojo vlogo in razloži tvoje ozadje, potem pa se preceni vse ostale kriterije. Glasovi ostalih sicer niso merodajni, so pa ostali socialni delavci pristojni za to, da opozorijo na morebitne nepravilnosti, zadržke in podobno. In da se skupaj natančno pregleda zakon, če je v vlogi karkoli nejasnega. Tak naj bi namreč bil postopek, čeprav osebno poznam zaposlene na nekem CSD, kjer se tega ne držijo. Odločbo izdajo takoj ob oddaji vloge, še v prisotnosti stranke, na tem sestanku pa potem samo še predstavijo, zakaj so tako naredili.
Izplačila pa niso samo 21. v mesecu, ampak tudi 6. v mesecu. Tudi tega se ne držijo na vseh CSD-jih. So mi pa povedali na MDDSZ takole: odločbo o DSP prejmeš s priporočeno pošiljko s povratnico na naslov svojega stalnega bivališča. Ko podpišeš povratnico oz. prevzem odločbe, poštar odnese povratnico nazaj na pošto, pošta pa jo pošlje na CSD. Če CSD prejme tvojo povratnico do 15. v mesecu (oz. najkasneje na zadnji delovni dan pred 15-im v mesecu), potem dobiš nakazilo 21. v mesecu za tekoči mesec. Če pa na CSD prejmejo povratnico po 15. v mesecu, potem dobiš nakazilo 6. naslednji mesec, ampak za pretekli mesec. V istem mesecu pa dobiš potem še eno nakazilo 21., za tekoči mesec.
Uff, kolk sm zakomplicirala... Skratka - ti dobiš prvo nakazilo 21.8. in ne šele v septembru.

Anonimen -> RE: prva DSP (15.8.2006 11:56:37)

O Kerensa tole pa je bilo izčrpno [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Zdaj mi je žal, da nisem oddala že konec junija, in potem ko se je stanje spremenilo, bi vlogo samo dopolnila. Ker sem dvignila pošto včeraj (14.). Bilo je sicer ob 8:00, samo dvomim, da so jo že poslali naprej in bi jo na CSDju dobili že včeraj. Danes (15.) je praznik, jutri pa bo potemtakem že prepozno za 21. v mesecu. Mislim, da bom vseeno čakala do 6. septembra.

Anonimen -> RE: prva DSP (15.8.2006 12:49:14)

Nevem zakaj bi dobila septembra komaj nakazilo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Daj malo se pozanimaj, jaz sem jo oddala 31.7 pa dobim normalno 21.8. Vedno tak

Anonimen -> RE: prva DSP (15.8.2006 18:29:11)

ja nivess, za vsako naslednjo bo veljalo tak, samo sprašujem za prvo DSP oz. prvo nakazilo. Ker sem dobila odločbo, da mi velja za od 1.8. naprej, neglede na to, očitno, da sem oddala vlogo skoraj mesec prej. Nakazilo pa bi bilo septembra, ker nakazujejo za nazaj - torej za avgusta nakazujejo septembra [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] 

Jaz sem mislila, da če oddam julija, mi velja za od julija naprej (prvo nakazilo 21.avgusta). Samo da če oddaš sredi meseca, ti potem odbijejo toliko in toliko dni (5.7. vloga: 31-5=26 dni za julij), ne pa da ni važno kateri dan v mesecu si oddal, ker ti itak ne pripada za isti mesec vložitve, ampak šele s prvim naslednjega meseca [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Anonimen -> RE: prva DSP (15.8.2006 22:51:30)

Nivess... saj večinoma je tako. Oddaš do konca meseca (vseeno, ali za prvo DSP ali pa za podaljšanje). V prvem tednu naslednjega meseca sestavijo odločbe in jih takoj pošljejo. Če odločbo tudi takoj dvigneš (isti dan, kot jo prejmeš), potem pride povratnica nazaj na CSD pred 15-im v mesecu in je nakazilo normalno, za tekoči mesec, 21. v mesecu. Hec je samo v tem, da če ta dan zamudiš (lahko je tudi 13. v mesecu - to je dobro vsak mesec sproti preveriti na CSD), potem nakazila ni 21., ampak šele 6. naslednji mesec, vendar za nazaj.

Anonimen -> RE: prva DSP (18.8.2006 14:10:55)

Hvala vsem za odgovore

Stran: [1]