Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: tamala83 meni se zdaj 18. poteče porodniška in bom brezposelna. To pomeni, da si do sedaj dobivala starševski dodatek. Vem, da se morem v roku 8 dni javit na borzi. zanima me, v kolkem času dobim socialno pomoč, Vlogo za DSP oddaj v avgustu. Oddaj jo zase in za otroka. Zate bi bila polna 48.000 SIT, za otroka pa malce manj kot 15.000 SIT. Če si samohranilka, potem ti pripada še 15.000 SIT dodatka za enostarševsko družino. Skupaj torej cca. 78.000 SIT. Vendar ti bodo gledali dohodke zadnjih treh mesecev pred mesecem vložitve vlohe, torej za maj, junij in julij. Ker si imela takrat starševski dodatek, se ti le ta šteje v dohodek (bila si zavarovana), torej ti bodo ta znesek odšteli. Zate bi ti pripadalo torej samo 8.000 SIT. Če pa živiš doma, pri starših (ne glede na to, ali imaš prijavljeno ločeno gospodinjstvo ali ne), pa ti od polne DSP odštejejo 10%, kar je skoraj 5.000 SIT. Po končni računici bi zase dobila samo cca. 3.000 SIT. Vendar samo prve tri mesece. Četrti mesec že dobiš polni znesek oz. vsaj 40.000 SIT. Če pa živiš s starši v istem gospodinjstvu, potem pa bodo smatrali, da te starši tudi hranijo (poleg tega, da bi nudijo stanovanje), zato ti bodo odbili 50% polne DSP. DSP za otroka boš dobila polno, ne glede na to, kdo si in kje živiš. Dodatek za samohranilstvo oz. za enostarševsko družino pa boš dobila samo v primeru, da imata z otrokovim očetom sklenjen dogovor o preživnini ali pa, da je le ta sodno določen. in kaj vse še mi pripada ČE SEM SAMOHRANILKA?? Nevem, kaj naj si še probam zrihtat. Poleg tega ti 2x v koledarskem letu pripada še enkratna DSP, ki pa skupaj letno ne sme presegati zneska 91.000 SIT. Meja enega nakazila ni določena, odvisna pa je od tega, za kaj potrebuješ enkratno DSP in od presoje socilane delavke. Enkrat letno ti pripada tudi enkratna pomoč od občine (vsaj v LJ je tako), zneska pa sta določena - ali 15.000 ali pa 30.000 SIT. Pripada ti še paket prehrane enkrat na 6 tednov na območnem Rdečem križu. Tam in pa na Karitasu lahko tudi 1x na 6 tednov dobiš pomoč v obliki oblačil in obutve zase ali za otroka, posteljnino, posodo in podobno, na Karitasu pa lahko dobiš tudi pohištvo in belo tehniko. Kot prejemnici DSP ti pripada tudi brezplačen vrtec za otroka.
|