Bostjan-1
|
Na to temo smo imeli na starem RR forumu nekaj dobrih debat z veliko koristnimi informacijami. Na kratko povzeto smo govorili o tem, kakšen naj bo nahrbtnik in na kaj je potrebno paziti. Vsekakor Al-ogrodja z vrečo za otroka in dvema trakovoma za naramnice, pa četudi imajo "strehico", niso primerna ne za otroka, niti za nosača. Za otroka je pomembno, da ima mehak sedež brez prešitih robov, ki bi pritiskali na noge in zavirali krvni obtok (posledica so podhlajene noge). Večtočkovno pripenjanje zagotavlja, da otrok ne zleze ali zdrsi iz nahrbtnika (tudi v primeru padca - kar pa pri povečani teži na hrbtu ni tako nemogoče). Dobra stranska opora, ki jo je mogoče nastavljati, je pomembna med spanjem, da otrok lepo leži v nahrbtniku, ne pa da je zlomljen v pravi kot, kar lahko vodi do bolečin in nemirnosti. Pomemben je tudi gornji del hrbtišču - boljši nahrbtniki imajo oblikovanega tako, da otrok med spanjem lepo nagne (položi) glavo nanj. Za nosača je najbolj pomembno hrbtišče. Najboljši nahrbtniki imajo hrbtišča kot treking nahrbtniki (ti so namenjeni ravno večjim obremenitvam). To pomeni trdno hrbtišče po vsej dolžini, da lepo pritiska na hrbtenico. Nadalje oblazinjene naramnice in pas. Slednji je še posebej pomemben, ker se nahrbtnik pravilno nosi tako, da sta 2/3 teže na bokih in samo tretjina na ramenih. Hrbtišče naj bi bilo tudi po višini nastavljivo. In pa seveda materiali, ki dihajo in se hitro sušijo, ter konfiguracija hrbtišča, ki omogoča dober pretok zraka. Nahrbtniki z mrežico so slabši, ker ne pritiskajo na hrbtenico - razlika se pozna že po enournem nošenju. Ostale aktualne stvari so še strehica, zaščitna ponjava proti dežju, dodatne torbe (za pleničko, malico, kakšen daljši rokav), priročni žepki, možnost čutarice (streamer). V samo špico sodita Deuter in Vaude, sprejemljivi so še Salewa, Karrimor, Ferrino, MayaMaya (čeprav s slabšim hrbtiščem, za ta denar pa je mogoče dobiti tudi kaj boljšega), Tatonka (v Baby centru imajo zanje pretirano ceno), Lafuma,... Mogoče bi čisto na dno uvrstil še kaj v stilu Haucka, ampak res samo za tiste, ki skrajno šparajo ali potrebujejo "nahrbtnik" samo za skok v trgovino). Vse ostalo je bolj škodljivo kot koristno. V primerjavi s tistim, kar omenjaš, daš še enkrat toliko, pa lahko dobiš že kar spodoben nahrbtnik katerega izmed gornjih proizvajalcev. Moje priporočilo je - pojdi v trgovino in si ga oprtaj pod polno obremenitvijo (otrok + še kakšne potrebščine). Če si prepričljiva, naj ti ga posodijo za kakšno uro, dve (založi denar) in ga preizkusi. Prepričan sem, da boš sedaj, ko veš, na kaj biti pozoren, takoj opazila razlike, ki so res ogromne. Ker si blizu mene, ti Deuterja KC III lahko posodim tudi jaz. Potem bo verjetno tudi odločitev mnogo lažja. Debate iz starega foruma in še kakšno sliko, kako zgleda nahrbtnik v akciji, lahko pošljem po mailu. Zraven so tudi spletni naslovi proizvajalcev, trgovin in kako do 25% popusta pri Deuterju. Pripravljam tudi članek na to temo za Planinski vestnik, ki pa še ni čisto dokončan. Kdor to želi prejeti, naj mi sporoči na bohami@gmail.com. LP, dobro izbiro in varen korak! Boštjan
|