guerini
|
Živjo! Tudi sam sem bil rojen z razceplejno ustnico oz. shizo, sedaj pri 20 sem se odličil, da bi rad popravil to, se pravi del ustnice in nos, ki je zamaknjen in nosnici nista simetrični. Pri 1 letu starosti, sem bil operiran, vendar se doma nikoli nismo o tem odkrito pogovarjali, mogoče sta se starša čutila krivo, še posebaj mami, ker je vedno, ko sem jo vprašal zakaj sem bil tukaj šiven (men nosom in ustnico) so bili izgovori kot, da sem padel... šele kasenje sem se začel zavedat, da to sploh ne izgleda tako nedolžno kot se mi je zdelo, še posebaj ko sem slišal komentarje kot so: zakaj imam takšen nos, zakaj imam tako ustnico, ali se je operacija ponesrečila in podobno. Večkrat, sem preslišal kakšne komentar, ampak me vseeno prizadane, pa čeprav mogoče njihov namen ni takšen. Pri večini oseb, ki imajo shizo je potem še problematičen ugriz, tako nepravilen kot odprti ugriz, pri meni ni nič boljše, ampak hvala bogu je danes napredovala tudi ortodontija in ne obstajajo več samo tisti klasični aparati, ampak cel kup različnih. Sedaj po dobrih 15 mesecih, koliko dolgo ga že imam, moram reči, da so rezultati odlični in če bo vse po sreči bom zdravljenje zaključil najvrjetneje v naslednjem letu. Kakor sem že omenil na začetku, sem se odločil za "lepotni" popravek, pred tem je potrebno naresti cel kup preiskav in po slabih 6 mesecih (kolikor je trajal da sem opravil vse vse potrebno in da sem prišel na vrsto) izvem, da imam odprti ugriz in kirurgi dvomijo, da se da to popravit z aparatom. Napotili so me še na maksifacialno in oralno kirurgijo kjer bodo še oni podali svoje mnenje. Kirurgi predlagajo operacijo čeljusti (upam, da se prav razumel) če kdo ve kako to poteka, se priporočam za mnenje, poleg tega pa ortodont opaža napredek pri zapiranju ugriza. No tako, da sedaj sem v dvomih kaj naresti, ima mogoče kdo podobno težavo? Če po pravici povem, se za operacijo čeljusti najraje ne bi odločil. Poleg tega želim vsem, ki imajo podobne težave s shizo, da bi jih uspešno rešili, poleg tega se s shizo normalno živi, le včasih slišiš komentarje in podobno glede izgleda Lep pozdrav p.s. vidim, da je govora tudi o Gabru dr. Koželjeva je odlično opravila, vse pohvale
|