kati*
|
- Bolezen se običajno razvije pri dojenčkih med 6. in 18. mesecem starosti, vedno nekaj tednov ali mesecev po tem, ko otrok začne uživati žitarice. - Pri nastanku celiakije igrajo odločilno vlogo dedni faktorji. Pri 10 -15% vseh bratov in sester, staršev ali otrok bolnikov se lahko dokaže enaka sprememba sluznice tankega črevesa. - Na Švedskem so v raziskavo vključili 627 otrok s celiakijo in 1254 zdravih otrok. Ugotovili, so, da je celiakija redkejša pri otrocih, ki so jim v prehrano vključili prehrano, ki vsebuje gluten, medtem ko so bili še dojeni. - Pogostost celiakije je bila tako med tistimi, ki so jim še med dojenjem vključili glutensko prehrano, manjša za 40%. Poleg tega so ugotovili večjo verjetnost celiakije pri otrocih, ki so jim v prehrano vnesli velike količine hrane z glutenom naenkrat. - Pogosto pa se pojavi šele po kakšni operaciji, nosečnosti, porodu, virusni infekciji ali stresu. (torej – ni rečeno, da se še ne bo razvila in da je temu vzrok vnos hrane) - Dieta brez glutena pomeni, da se bolnik izogiba hrani, ki vsebuje gluten. Prepovedano je uživanje kruha in testenin, ki vsebujejo pšenico, rž, triticale, ječmen, oves, piro ali kamut. Prav tako so prepovedani kolači, pripravljeni iz teh žit, ekstrakti žit ter sušeno in kandirano sadje. Odsvetujejo se napitki iz mleka in jogurti z dodatki, prepovedano je uživanje hrenovk, sendvičev, jajčnih nadomestkov in mesa, ki je pripravljeno z dodatki iz žit. Prav tako ni priporočljivo uživanje pripravljenih solat, omak, raznih krem in juh, ki imajo označeno vsebnost glutena, ter alkohola, pripravljenega iz žit, razen iz riža (vodka, gin, viski in pivo). viri ; http://med.over.net, http://www.ezdravje.com, http://www.drustvo-celiakija.si/
_____________________________
lp, K
|